Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zfušované kalendárium na orloji Praha předělá. Hledá experty na Mánesa

  10:23aktualizováno  10:41
Pražský magistrát nechá nahradit stávající kritizovanou podobu Mánesova kalendária na Staroměstském orloji, potvrdil redakci iDNES.cz náměstek pražského primátora Adam Scheinherr. „V současnosti probíhá příprava zadání nového díla,“ uvedl. Na podobu vytvořenou restaurátorem Stanislavem Jirčíkem v roce 2018 podal nedávno stížnost Milan Patka z Klubu za starou Prahu.
Mánesova postava znamení Vodnáře/Vodnářky (Muzeum hlavního města Prahy) a zcela...

Mánesova postava znamení Vodnáře/Vodnářky (Muzeum hlavního města Prahy) a zcela pozměněná postava Vodnáře na „kopii“ z roku 2018. | foto: Martin Frouz / Magistrát Hlavního města Praha (MHMP)

„V současnosti probíhá jak technická, tak umělecká analýza současného kalendária a příprava zadání nového díla,“ napsal redakci iDNES.cz Adam Scheinherr. „Na nové dílo počítáme s tím, že by byli osloveni uznávaní restauratéři díla Josefa Mánesa,“ doplnil Scheinherr.

Jirčíkovou současnou a kritizovanou kopii pak magistrát nechá vystavit. „Domluvili jsme se s Muzeem hlavního města Prahy, že současné dílo i Čílova kopie z roku 1946 budou vystaveny spolu s originálem Josefa Mánesa, aby si každý návštěvník muzea mohl prohlédnout jednotlivé rozdíly,“ sdělil Scheinherr.

Na nepovedenou kopii Mánesova kalendária, kterou v roce 2018 pořídil akademický malíř a ilustrátor Stanislav Jirčík, upozornil na konci května Klub Za starou Prahu. „Rozhodnutí magistrátu pokládáme za správné. Z úplného selhání magistrátního odboru památkové péče, které zaplatí daňoví poplatníci, by však měly být vyvozeny náležité následky,“ sdělil iDNES.cz v reakci na rozhodnutí magistrátu mistopředseda Klubu Rostislav Švácha.

Stanislava Jirčíka redakce iDNES.cz v pondělí dopoledne oslovila s prosbou o reakci na rozhodnutí magistrátu. Dosud ale nereagoval.

Mánesova postava znamení Vodnáře/Vodnářky (Muzeum hlavního města Prahy) a zcela pozměněná postava Vodnáře na „kopii“ z roku 2018.

Mluvčí ministerstva kultury minulý týden sdělila, že při renovaci orloje pochybili všichni zainteresovaní, a podobná situace už by se neměla opakovat.

„Výsledná podoba třetí kopie Mánesova kalendária vznikla ne příliš šťastným souběhem nedůsledného jednání všech zainteresovaných stran, vlastníka kulturní památky, vybraného kopisty i dotčeného orgánu a odborné organizace státní památkové péče, který by se do budoucna, a to je velmi důležité, již nikdy neměl opakovat,“ uvedla pro iDNES.cz Petra Hrušová z tiskového oddělení ministerstva kultury.

S orlojem pochybili všichni, řeklo ministerstvo. Praha po měsíci neví, jak dál

Restaurátor Stanislav Jirčík proti původní předloze změnil některé detaily takovým způsobem, že výsledek není kopii mnohdy ani podobný. Rozdílu mezi původním dílem a jeho kopií si ale na první pohled běžný člověk nevšimne, protože si kalendárium nemůže prohlédnout dostatečně z blízka. To by se ale mělo změnit po nahrazení současné kopie novou.

Jirčík změnil tváře, vlasy a někdy i pohlaví postav

Podle Milana Patky, který na problematiku pražského orloje upozornil ve věstníku Klubu Za starou Prahu a který je zároveň autorem stížnosti na renovaci, jsou u mnoha postav pozměněné obličejové rysy, některé ženské postavy měl restaurátor dokonce vyměnit za mužské.

Podle odborníků se dílo nepodařilo, někteří ho dokonce považují za autorův vtip. Jako příklad nepovedené rekonstrukce uvedl Patka například ženu s „oškubanými“ vlasy, která má symbolizovat znamení Panny. Od originálu se odchyluje také původně mladá dívka v modrých šatech s červenou stuhou. Na kopii je totiž starší žena s šedivými vlasy, které výrazná stuha schází.

Z dívky je šedivá stařena, postavy na orloji vypadají po rekonstrukci jinak

Na medailonu měsíce ledna zase tehdy Mánes schoval syna Jana Evangelisty Purkyně s kudrnatými vlasy Karla, kterého však Jirčík nahradil usmívající se dámou s uhlazeným účesem.

Další do očí bijící příklad představuje postava Vodnáře. Původně úsměvná vodnářka, jak ji Mánes zamýšlel, se v roce 2018 změnila na muže s krátkými vlasy. Patka nakonec zmiňuje i psa na medailonu prosince, který by dokonce měl být psem samotného autora kopie.

Avšak podle autora kopie Stanislava Jirčíka zachovává koncepci, smysl a charakter originální předlohy, uvedl Jirčík pro Lidovky.cz.Jirčík dále tvrdil, že se řídil zadáním ve smlouvě o dílo. V ní se údajně píše, že měl vytvořit tzv. technologickou kopii.

Kalendárium či měsíčník vytvořil Josef Mánes v roce 1866 pro tehdy obnovený Staroměstský orloj. Od roku 1882 na orloji visí kopie díla, originál byl umístěn do muzea, aby netrpěl vlivem počasí. V roce 2018 vytvořil novou kopii malíř a restaurátor Stanislav Jirčík.

Kompletní rekonstrukcí prošel Staroměstský orloj v roce 2018. Celá oprava věže stála zhruba 61 milionů korun bez DPH, z čehož orloje se týkalo přibližně deset milionů korun bez DPH, uvedl již dříve mluvčí magistrátu Vít Hofman. Novou kopii kalendária orloje převzalo ještě předchozí vedení Prahy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Auto sjelo pod pražským Vyšehradem do Vltavy. Na místě zasahovali potápěči

17. května 2024  19:57,  aktualizováno  20:44

Hasiči a policie zasahovali na Podolském nábřeží, kde sjelo vozidlo do Vltavy. Podle pražských...

Humor na sociálních sítích. Na vtipálky vznikla past, za níž může stát armáda

17. května 2024  20:07

Česká armáda zřejmě nemá pochopení pro humor. Jinak si nejde vysvětlit past, kterou patrně...

Když se při dějepisu učí o emancipaci. Výuku má rozšířit téma genderu či LGBT

17. května 2024

Premium Mluvit v hodinách dějepisu o genderové identitě či LGBT? Někteří učitelé už tímto směrem výuku dětí...

Írán udeřil na „satanisty“, zadržel 250 lidí. Podle policie byli obscénní

17. května 2024  19:27

Íránská policie zatkla za propagaci satanismu více než 250 lidí, včetně tří Evropanů. S odkazem na...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...