Virtuózní skladby pro trubku a varhany rozezní teplický kostel Panny Marie Pomocné

Na programu dalšího z koncertů festivalu Za poklady Broumovska zazní duchovní hudba a další kompozice pro trubku v podání Marka Vaja, Jiřího Houdka a Aleše Bárty.

Schubertova Ave Maria, Bachův chorál Wachtet auf, ruft uns die Stimme i virtuózní skladby pro trubku s doprovodem varhan zazní v podání předního domácího varhaníka Aleše Bárty a významných českých trumpetistů Marka Vaja a Jiřího Houdka v sobotu 23. 7. od 18 hodin v Teplicích nad Metují – Kamenci, v kostele Panny Marie Pomocné.

Prostory teplického kostela Panny Marie Pomocné, který je zajímavý i přilehlou poustevnou, rozezní v sobotu v podvečer duchovní hudba Johanna Sebastiana Bacha a Franze Schuberta i výsostný repertoár pro trubku – skladby Pavla Josefa Vejvanovského, Vincenza Belliniho, nebo Francesca Manfrediniho. Marek Vajo i Jiří Houdek patří mezi špičkové domácí trumpetisty, oba působí v nejvýznamnějších českých orchestrech (Česká filharmonie, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, orchestr Národního divadla v Praze) a věnují se i sólové kariéře. Varhaník Aleš Bárta je stálicí české varhanní scény a je ceněný doma i ve světě za svoji obsáhlou diskografii čítající více než třicet kompaktních disků. Vstupné na koncert je dobrovolné, výtěžek putuje na obnovu kostelů broumovské skupiny.

Ohlédnutí za koncertem v Polici nad Metují / 16. 7. 2022

Celkem 206 návštěvníků zavítalo v sobotu 16. 7. do kostela Nanebevzetí Panny Marie v Polici nad Metují na koncert klavíristy Ivo Kahánka. Na dobrovolném vstupném se vybralo 15 761 korun, které poputují na podporu skupiny broumovských kostelů. Na koncertě vystoupil namísto nemocného izraelského pianisty Borise Giltburga klavírista Ivo Kahánek: „Na Broumovsko se vždycky rád vracím. Dnešní koncert byl trošku stresový, neboť se jednalo o náhlý záskok za Borise Giltburga, jemuž tímto přeji brzké uzdravení. Tyto záskoky mají tu výhodu, že pokud je člověk ve formě, publikum je dobře naladěno a chce si koncert užít, je atmosféra od počátku vřelejší, a tak tomu bylo i dnes. Tímto moc děkuji publiku v Polici nad Metují, a vůbec na Broumovsku, a těším se, že se zase někdy uvidíme,“ uvedl po koncertě Ivo Kahánek. V jeho podání zazněly sonáty italského skladatele Domenica Scarlattiho, klavírní cyklus Leoše Janáčka V mlhách a skladby Fryderyka Chopina.

Foto: Kostel Panny Marie Pomocné v Teplicích (archív festivalu)

Podcast