18. července 2022 • 13:50

Miliardový problém: stoper z pravěku. Posadí Ten Hag kapitána United?

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Furch po nástupu k Boleslavi: Brno jsem si oblíbil, ale život mění plány
Dvacet let od titulu Baníku. Získali jsme ho díky fanouškům, vzpomíná Laštůvka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nová éra odstartovala. Další. Kolikátá už vlastně? Otázka, která se k fanouškům Manchesteru United po odchodu Alexe Fergusona vrací jako bumerang. Povadlou říši Rudých ďáblů hodlá vrátit na výsluní Erik ten Hag. Problémů se před ním tyčí víc, než by bylo záhodno. Ten největší má hodnotu přes dvě miliardy. A navíc kocábce šéfuje coby kapitán. Stoper Harry Maguire se narodil do špatné doby. Jeho styl z minulého století v moderním fotbale nenachází uplatnění. Mnohdy působí směšně. Co s tím?



Před dvaceti lety by z něj byl dost možná prvotřídní obránce nejvyšší jakosti. Vysoký, urostlý, silný v osobních soubojích. Harry Maguire disponuje výbornou tělesnou konstrukcí. Pro drsné období ostrovního fotbalu ideální prototyp.

Jenže jak čas postupuje a svět se vyvíjí, i fotbal se posouvá. Co platilo před deseti roky, nyní najdete v učebnici dějepisu. Současné nároky na moderního stopera jsou zcela jiné. Jak by měl vypadat? Rychlý, dynamický, výborné čtení hry a vysoké postavení, které představuje základ pro účinný presink. K tomu skvělá technika a smysl pro konstruktivní rozehrávku.

V těchto atributech Maguire pokulhává. A je to znát. Ukázalo to i jeho úvodní představení pod taktovkou Ten Haga. United nastoupili proti Melbourne (4:1) a trvalo pět minut, než se soupeř ujal vedení. Obdržený gól přitom představoval názornou ukázkou toho, kde hra Red Devils pláče nejvíc.

Fotbalisté Manchesteru aktivně presovali, což se teprve učí, žádný z předchozích trenérů po nich nic takového nechtěl. Daň z nepovedeného napadání představuje propadnutí vícero hráčů na útočné polovině. Proto je nutné, aby doutnající požár včas hasili obránci.

To se v tomhle případě vůbec nepovedlo. Zatímco Victor Lindelof vystupoval, aby zmenšil hřiště a vystavil soupeře do ofsajdu, Maguirovo myšlení z dob minulých velelo ústup, čímž vznikl za švédským parťákem pětimetrový polštář, který hráči Melbourne náležitě využili. Anglický zadák už pochopitelně nestíhal a na gólmana Toma Heatona se řítili dva útočníci. Nikým nerušení.

Proto není divu, že než Ten Hag podepsal na Old Trafford, jednou z jeho podmínek byl příchod nového stopera moderního ražení, který bude splňovat jeho vysoké nároky.

A to se taky stalo. Vedení klubu nizozemskému stratégovi pořídilo bývalého svěřence z Ajaxu Lisandra Martíneze. Čtyřiadvacetiletý levonohý stoper měří sice pouhých 175 centimetrů, což je na jeho post hluboce podprůměrná výška. Ale nenechte se zmást, v posledním ročníku Eredivisie disponoval v hlavičkových soubojích úspěšností přes 70 procent.

Pochopitelně je zřejmé, že čelit forvardům z nizozemské ligy se s těmi z anglické nedá srovnávat. Ale kvůli vzdušným soubojům o Lisandra Ten Hag tolik nestál. Jde o ostatní dovednosti, které představují balíček, jenž Ajax ocenil na 57 milionů eur (1,4 miliardy korun), což United ochotně vyplatili.

Co tedy čtyřiadvacetiletý zadák nabízí? V první řadě výbornou techniku. Míč mu na noze kouzlí přesně to, co si v hlavě usmyslí. Pod tlakem nepanikaří a míče se bezcílně nezbavuje. Za každou cenu konstruktivně rozehrává. Lze ho označit jako kreativního obránce.

Navíc splňuje nejpřísnější měřítka moderního fotbalu. Rychlost, dynamičnost a čtení hry. To vše v jeho arzenálu najdete. Rozumí presinku a ví, kdy a kam přesně vystoupit. Soupeře včas předskočí a o balon odzbrojí. Navíc své schopnosti prokázal i na půdě Ligy mistrů, kdy třeba v zápase proti Dortmundu vymazal ze hry Erlinga Haalanda.

Martínez nepřichází do Divadla snů, aby se uskladnil na lavičce náhradníků. Očekává se, že zaujme místo v základní sestavě. Z pohledu konkurence se to nabízí. Na soupisce United aktuálně najdete tyto stopery: Maguire, Lindelof, Raphael Varane, Eric Bailly, Axel Tuanzebe a Phil Jones. Přičemž u posledních tří jmen se očekává, že Manchester opustí. I když Bailly hodlá o své místo zabojovat a v přípravě zatím předváděl dobré výkony.

Do sezony by ale Ten Hag měl vstoupit s vybraným kvartetem. A tady nastává problém. Maguire je nejdražší obránce v historii fotbalu, United jej přiváděli za 87 milionů eur (2,1 miliardy korun). Navíc plní roli kapitána. Jenže výkonnost bývalého zadáka Leicesteru či Hullu se mírně řečeno dá označit za rozpačitou.

Před Ten Hagem tkví velké dilema. Jak naloží s Maguirem? Pro jeho vizi fotbalu se nehodí. A v devětadvaceti letech ho už asi jen stěží přeučí. Posadí ho a vezme si na triko, že odstavil nejdražšího obránce historie a navíc kapitána týmu? Pokud to neudělá, riskuje, že jeho taktika ztroskotá hned v srdci obrany.

O tom, kdo bude hrát v základní sestavě, pochopitelně rozhoduje výkonnost. Nikde není napsáno, že se Maguire nevzchopí a vybojuje si místo. Navzdory tomu se nyní očekává, že stoperské duo vytvoří Varane s Lisandrem, kteří se pro moderní fotbal hodí mnohem lépe.

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

36. kolo
Články odjinud


Články odjinud