Temná a skandální tajemství významných mužů. Měli je Mozart, Chaplin i Dickens. O čem se dlouhé roky nesmělo mluvit?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Když se řekne Wolfgang Amadeus Mozart, Charlie Chaplin či Charles Dickens, většina z nás tyto muže považuje za velikány svého oboru. Jeden je považován za jednoho z největších hudebních géniů všech dob, druhý patří k nejslavnějším filmovým tvůrcům a třetího pokládáme za jednoho z největších romanopisců nejen 19. století. Věděli jste ale, že všichni tři před veřejností skrývali poměrně pikantní tajemství ohledně svého intimního života?

Charles Dickens a jeho pletky se švagrovými

Charles Dickens je považován za jednoho z nejlepších spisovatelů 19. století, všichni si z hodin literární výchovy pamatujeme jeho romány Oliver Twist či Nadějné vyhlídky. Byl to ale zároveň i dobrý člověk, pod vlivem svých vlastních zkušeností se jako slavný spisovatel zasazoval o práva dětí, vzdělávání a další sociální reformy, zastával se chudých a lidí na okraji společnosti.

Jeho soukromý život byl ale na svou dobu přinejmenším rozpačitý. Rád se prezentoval jako vzor viktoriánské počestnosti, ale na druhou stranu podváděl svou ženu, a to dokonce s jejími sestrami v jejich společném domě.

V roce 1836 se Charles Dickens oženil s Catherine Thomson Hogarthovou, dcerou novinového redaktora. V roce 1837 se k nim do domácnosti nastěhovala její mladší sestra Mary Scott Hogarthová, kterou si Dickens velmi oblíbil. O tom, jak moc si ji oblíbil, se dlouho spekulovalo a kolovaly o tom různé klepy.

Rovněž Dickensovo chování poté, co Mary v sedmnácti letech náhle zemřela, dodávalo domněnkám o poměru se sestrou své ženy důvěryhodnost. Psal o ní jako o „velmi milé mladé příbuzné“, popisoval ji jako „hlavní útěchu“ své práce a do konce života nosil její prsten.

Tím ale spisovatelovy vztahy se švagrovými neskončily. V roce 1842 se do Dickensovy domácnosti nastěhovala další Catherinina sestra, tehdy patnáctiletá Georgina Hogarthová. Brzy poté se opět začalo proslýchat, že s ní má spisovatel poměr.

Když se manželství Dickensových v roce 1858 rozpadlo, Georgina se nezvykle postavila na spisovatelovu stranu proti vlastní sestře a žila v jeho domě až do jeho smrti v roce 1870. Ve své závěti odkázal Dickens Georgině mnohem větší majetek než Catherine.

Mozart a jeho fixace zadními partiemi

Wolfgang Amadeus Mozart  poprvé vystoupil před královskou rodinou v pěti letech. Než o třicet let později zemřel, zapsal se do historie jako jeden z nejplodnějších a nejvlivnějších hudebních skladatelů všech dob. Vytvořil přibližně 600 skladeb, z nichž mnohé jsou považovány za vrchol hudebního umění, a ovlivnil pozdější hudební velikány, jako byli Hayden či Beethoven.

I hudební génius měl ale svá tajemstvím. Generace životopisců o tom dlouhá desetiletí taktně mlčela. Tajemství se týkalo Mozartova intimního života, rád si totiž nechával lízat své zadní partie. V roce 1782 o své „fixaci“ dokonce složil večírkovou skladbu pro své přátele s názvem Leck mich im Arsch.

Komik představující Charlieho Chaplina.
zdroj: unsplash.com

Chaplin jeho „#MeToo“

Charlie Chaplin byl nejslavnější a nejoblíbenější hvězdou éry němého filmu a jedním z velikánů stříbrného plátna všech dob. Měl však i svou temnou stránku. Kromě toho, že byl průkopníkem, který způsobil revoluci v herectví a komedii, byl Chaplin také „zvrhlík“, který měl rád mladé herečky.

A to tak mladé, že to způsobilo skandál a de facto ho vyhostili z USA. Byl také typem Harveyho Weinsteina, než se objevil Harvey Weinstein. Chaplain byl údajně příznivcem „castingového gauče“, kdy si mocné hollywoodské osobnosti vynucovaly od hereček během konkurzů určité „laskavosti“.

Při konkurzech používal speciální popisky, pomocí kterých naváděl začínající herečky ke stále sugestivnějším úkonům a pózám, dokud před ním nestály nahé nebo téměř nahé. Poté, co přiměl herečky, aby se svlékly, je údajně též osahával.

Kromě toho měl Charlie Chaplin zálibu též ve „skupinových aktivitách“, které rád pořádal se svým přítelem a kolegou z komediálních filmů Fattym Arbucklem.

Zdroj: ranker.com, mentalfloss.com, telegraph.co.uk

Autor: Martina Šťastná
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín StoryMag.cz na hlavní stránku Seznam.cz
zavřít reklamu