Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kritici pardubických obvodů jsou před volbami slyšet, řeší jejich zrušení

  9:33
Někteří zástupci politických stran a hnutí v Pardubicích před volbami opět otevřeli problematiku městských obvodů a jejich rušení. Téma, které se před každými volbami v Pardubicích pravidelně opakuje. Hlasy pro jejich likvidaci dávají minimálně z ekonomického hlediska logiku. Nicméně šance, že by se čerstvě zvolení zastupitelé chtěli připravit často o dobře placené funkce, se limitně blíží nule.

Radnice Pardubice. | foto: Jaroslav Hubený

Jestli Pardubice mají mezi českými městy v něčem primát, tak je to počet placených politiků na hlavu jednoho obyvatele. Žádná jiná krajská metropole přibližně se sto tisíci obyvateli nemá tak mnoho uvolněných radních. Primátor, čtyři jeho náměstci a osm starostů městských obvodů.

Ti všichni berou plný plat v řádech mnoha desítek tisíc korun měsíčně. K nim je třeba také připočíst tajemníky malých radnic a další armádu politiků, kteří sedí v zastupitelstvech. Byť u nich je odměna v řádech jen jednotek tisíc měsíčně.

„Ta čísla jsou hrůzná a nenajdete v republice město, které by na tom bylo tak špatně. Máme 39 zastupitelů města a dalších 114 na obvodech. K tomu primátor, 4 náměstci, 8 starostů, 46 členů rad, 8 místostarostů, dalších mnoho desítek lidí v komisích a výborech, to je politická armáda velikosti praporu. Občany to stojí opravdu desítky milionů ročně. Čistě politici obvodů stojí občany za volební období přibližně 60 milionů korun,“ uvedl zastupitel prvního obvodu Filip Sedlák.

Měsíční plat starostů obvodů v Pardubicích

I. Iva Dolečková, ANO
85 617 Kč
II. Radek Hejný, za ANO
78 443 Kč
III. Vítězslav Štěpánek, ODS 78 443 Kč
IV. Petr Heřmanský, ODS
72 387 Kč
V. Jiří Rejda, ANO
78 443 Kč
VI. Petr Králíček, PpL
72 387 Kč
VII. Vítězslav Čapek, PpL
72 387 Kč

Poznámka:
Výši platu starosty městského obvodu stanovuje počet obyvatel v obvodu.

Ten mohl v posledních měsících sledovat bezvládí na malé radnici v centru města.

Bývalá starostka Alena Stehnová z ANO se dostala do sporu s úředníky a vlastně přestala na dlouhou dobu funkci vykonávat. Po jejím odvolání navíc nebyl hned zvolen nástupce. Podle Sedláka to provoz na malé radnici vůbec neovlivnilo. „Letošní půlroční absence starostky Stehnové ukázala, že bez starostů obvodů se Pardubice nezboří a v podstatě to nikdo nepozná,“ uvedl Sedlák.

Tomu se tak líbí návrh nového politického uskupení náměstka primátora Jakuba Rychteckého, které nese název Žijeme Pardubice. Politik z ČSSD, který se spojil i s bývalou primátorkou Štěpánkou Fraňkovou, totiž navrhuje, aby starostové obvodů po volbách nebyli pro své funkce uvolněni. Tedy, aby nebrali plný plat, který se pohybuje kolem 80 tisíc měsíčně.

„Uspořili bychom tak obvodům 15 milionů za čtyřleté období, což nejsou malé peníze. Za to se pak dá v obvodech třeba vysadit 3 750 stromů, opravit 20 tisíc metrů čtverečních chodníku nebo vybudovat 30 workoutových hřišť,“ řekl Rychtecký, který ale dodává, že obvody rušit nechce.

Moc dobře totiž ví, že na to nebude mít politickou sílu a že každý takový návrh je předem odsouzen k neúspěchu. To ostatně poznala exprimátorka Fraňková, která chtěla obvody zrušit přes referendum, ale neuspěla.

„Nechceme obvody rušit, ani nekritizujeme práci jejich starostů. Jen si myslíme, že peníze na jejich docela vysoké platy by šlo využít lépe,“ řekl Rychtecký, podle kterého se všichni lídři do obvodů za Žijeme Pardubice zavazují v případě úspěchu plný plat starosty obvodu neinkasovat.

Strany si obvody oblíbily

Nicméně se zdá, že sehnat podporu i pro omezení pracovní doby starostů a také jejich odměn Rychtecký těžko najde podporu. Strany si už na dobře zaplacené „pašalíky“ zvykly a díky nim mohou uplatnit více svých členů.

„Jsem konzervativní politik. Proto si myslím, že by se měl zachovat stav, který ve městě máme. Obvody fungují, jsou užitečné, není důvod na tom cokoliv měnit. Na druhou stranu ve městech, kde toto dělení není, jako třeba v Hradci Králové, tak tam bych obvody nezaváděl,“ uvedl náměstek primátora a lídr ODS pro zářijové volby Jan Mazuch.

V jeho odpovědi je vlastně vše. Bez malých radnic by se město stoprocentně obešlo, ale když už je máme, tak si je necháme. „Tak hlavně u obvodu číslo jedna, který je v samém centru města, je to možná trochu luxus,“ doplnil Mazuch.

Ale na druhou stranu i on a mnozí další dobře tuší, že systém je možné měnit jen kosmeticky. „Jsme pro zachování obvodů. Současně by ale měla proběhnout revize rozdělení úkolů mezi velkou radnicí a obvodem. V některých věcech se nabízí lepší decentralizace díky znalosti místního prostředí a v některých naopak větší efektivita magistrátu,“ řekl radní Vít Ulrych z KDU-ČSL.

Ten si navíc myslí, že volební slib Žijeme Pardubice je do jisté míry populistický a že sami jeho poskytovatelé vědí, že nic z toho se po volbách nestane.

„Návrh na zrušení uvolněných starostů obvodů považuji za populistický, může být veden tím, že uskupení, které to navrhuje, žádné starosty nemá a pravděpodobně po zářijových volbách mít nebude,“ uvedl Ulrych, který však sám má s přebujelostí politického a úřednického aparátu v Pardubicích taky problém.

„K diskusi ale je, zda musí mít malá radnice i placeného tajemníka nebo zda by nebylo možné ušetřit za vysoký plat jednoho náměstka primátora. Třeba rozdělením gescí mezi radní,“ dodal.

Historicky mívaly Pardubice jen tři náměstky primátora. Rozšíření na čtyři se odehrálo zhruba před 15 roky právě proto, aby se na radnici lépe uspokojily potřeby všech koaličních stran.

  • Nejčtenější

Pardubice - Třinec 3:0. Pětiminutovka snů přihrála klíčový mečbol Dynamu

24. dubna 2024  17:30,  aktualizováno  21:07

O důležitý třetí bod ve finálové sérii extraligy sváděla obě mužstva litý boj do poloviny zápasu,...

Třinec - Pardubice 4:3. Obhájci získali druhý bod, zářili slovenští střelci

20. dubna 2024  16:30,  aktualizováno  19:53

Obhájci extraligového titulu si berou zpět vedení ve finálové sérii. Hokejisté Třince zvládli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vysoká pokuta za nařčení Antoše. APK hlásí: Zadina znevážil jméno extraligy

23. dubna 2024  15:43,  aktualizováno  16:27

Po výhře 6:2 ve čtvrtém utkání finále hokejové extraligy si postěžoval, že názory experta České...

Zadina nařkl Antoše z ovlivňování finále: Špiní Pardubice, tlačí na rozhodčí

21. dubna 2024  21:31

I přes výhru měl ke spokojenosti daleko. Pardubický kouč Marek Zadina se po skončení čtvrtého...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbené občerstvení se dostalo i do Hejlíkovy Gastromapy. Letos už neotevře

24. dubna 2024  16:09

Zpomal, projíždíš hospodou. Ta cedule se vryla hluboko do paměti snad každému cyklistovi, který...

Vyškov ztrácí na Duklu už jen bod, chrudimský Mašek dal čtyři góly

27. dubna 2024  13:25

Vyškovští fotbalisté v 25. kole druhé ligy porazili Varnsdorf 2:1 a na druhém místě tabulky...

Kaut: Nechali jsme se vyprovokovat, to Třinec asi chtěl. Teď přijde svátek

27. dubna 2024  12:25

Třinci vstřelil už čtyři góly a k nim přidal tři asistence. Martinu Kautovi se ve finále extraligy...

Hučeli do něj, aby víc makal. Teď je z Čerešňáka nejlepší extraligový obránce

27. dubna 2024  10:56

Na extraligovou hvězdu je vlastně dost přehlížený. Nevěnuje se mu velkolepá pozornost, nevychází o...

Trapno je vtipné, někdy ho necítíme, říká divadelní režisérka

27. dubna 2024  10:08

Žádná řachanda, přesto je Kdo je tady ředitel v repertoáru Východočeského divadla komedií. Zaujme...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...