Dva měsíce po tragické střelbě v Uvalde spustila policie interní vyšetřování zasahujících policistů

Texaská policie zahájila interní prověrku jednání desítek policistů, kteří zasahovali na škole v texaském městě Uvalde, kde na konci května střelec zabil 21 lidí. Informovala o tom agentura Reuters. Vyšetřovací zpráva texaské Sněmovny reprezentantů již dospěla k závěru, že k rozsahu tragédie přispěly systémové chyby, špatné řízení a špatná komunikace mezi policisty.

Washington Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americká Sněmovna reprezentantů v pátek odsouhlasila zákon o policejní reformě vypracovaný demokraty. Ten počítá s jednodušším stíháním policistů v případě použití násilí či zákazem kontroverzních škrtících chvatů

Na místě zásahu bylo 376 policistů z různých útvarů (ilustrační foto) | Foto: Michael Brochstein/Sipa USA | Zdroj: Reuters

Osmnáctiletý mladík Salvador Ramos 24. května zabil na škole v Uvalde devatenáct dětí a dvě učitelky, když střílel z útočné pušky ve dvou propojených třídách. Zabarikádovaný byl téměř osmdesát minut, než dveře vyrazila zásahová jednotka a zabila ho.

K tragédii na škole v Uvalde přispěla systémová selhání, stojí ve vyšetřovací zprávě

Číst článek

Zpráva texaských zákonodárců, která má 77 stran, odhalila selhání na všech úrovních a poprvé ukázala, že na místě zásahu bylo 376 policistů z různých útvarů, přičemž řada z nich byla mnohem lépe vycvičená a vyzbrojená než členové školní policie.

Zjištění, že příslušníci pohraniční hlídky a státní policisté tvořili více než polovinu z 376 policistů na místě, rozšířilo odpovědnost za pomalou a nezvládnutou reakci. Předchozí výpovědi zdůrazňovaly chyby policistů z Uvalde, kteří na rozdíl od státních a federálních kolegů museli absolvovat setkání, na nichž byli konfrontováni s rodiči zavražděných dětí.

Z téměř 400 policistů, kteří se sjeli ke škole, jsou v současné době známi pouze dva, kteří byli postaveni mimo službu a čekají na výsledek vyšetřování: Pete Arredondo, policejní velitel školního obvodu v texaském Uvalde, a zástupce policejního šéfa Mariano Pargas.

Republikánský guvernér Texasu Greg Abbott v pondělí uvedl, že zjištění ve zprávě „jsou více než znepokojující“. Abbott uvedl, že jsou „nutné zásadní změny“, ale ve svém prohlášení se nezabýval tím, zda by měl být někdo pohnán k odpovědnosti.

Nemůžete chtít, aby se vrátili, říká starosta Uvalde. Škola, kde útočník zastřelil 21 lidí, bude zbourána

Číst článek

Texaský úřad pro veřejnou bezpečnost neuvedl, kdy má být vyšetřování dokončeno. Hodlá prověřit počínání každého policisty, který na místě zasahoval. Šéf texaského ministerstva pro veřejnou bezpečnost Steven McCraw již dříve svalil velkou část viny za pomalou reakci na Arredonda, neboť jako velitel příliš dlouho otálel se zásahem proti střelci.

V nové zprávě, která je zatím nejúplnějším popisem tragédie, se také uvádí, že Arredondo během střelby promarnil kritický čas, když hledal klíč od třídy. Dokument ovšem zároveň zdůrazňuje, že pochybily všechny policejní orgány.

„Neexistuje nikdo, komu bychom mohli připsat zlý úmysl nebo špatné motivy. Místo toho jsme zjistili systémová selhání a mimořádně špatné rozhodování,“ uvádí se ve zprávě.

„Je to nechutné. Nechutné,“ řekl podle agentury AP Michael Brown, jehož devítiletý syn byl v okamžiku střelby ve školní jídelně a přežil. „Jsou to zbabělci,“ dodal. „Styďte se! Styďte se!“ skandovaly rodiny zabitých dětí a učitelů na členy školní rady při jejím pondělním mimořádném zasedání.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme