Rimac Nevera
Zajímavosti

Rimac Nevera – nejrychlejší auto světa

Mít tak doma v garáži auto, které lze označit za nejrychlejší na světě! Sen nejednoho mužského. Jenže jaké vozidlo by to mělo vlastně být? Rekord v minulosti drželo mnoho modelů. Který je nyní tím, jenž se drží na první příčce pomyslného žebříčku? 

Pokud sledujete dění ve světě automobilů, určitě vám neuniklo jedno – jízda jedinečného vozidla Rimac Nevera. Kolem toho automobilu se v poslední době strhla vlna pozornosti. Tu na sebe upoutal v okamžiku, kdy se projel po chorvatském letišti. Jen obyčejná jízda, říkáte si. Jenže on při své projížďce utrhl světový rekord!

Tedy zprvu to bylo pouze neoficiální, muselo dojít k potvrzení komisařů. Po absolvování cesty a po projetí kalifornské trati se však i oni museli přiklonit k tvrzení, že právě toto je nejrychlejší automobil světa. Stopky tamějších odborníků totiž ukázaly, že čtvrt míle jedinečný Rimac Nevera ujel za pouhých 8,582 sekundy. 

Nejrychlejší produkční auto planety

Pokud prahnete po nejrychlejším automobilu, které by vám mělo dřímat v garáži a které byste jednou za čas pořádně projeli, pak víte, kam budou vaše kroky směřovat. Už neplatí, že tím nejrychlejším je model od Tesly, náskok má před ním zhruba šest desetin sekundy. A i když se to běžně nejeví jako příliš velký rozdíl, v automobilovém průmyslu je to pořádný skok.

Dokonce lze konstatovat, že na zmiňované kalifornské trati ujel svůj “osobní” rekord. Vozidlo bylo rychlejší ještě o čtyři setiny sekundy. I když je pravdou, že se rekordní čas podařilo pokořit až na jedenáctý pokus, vozidlo přesto neprojevilo žádné snížení výkonu, což budí o to větší obdiv.

Rimac Nevera pohled zezadu
Rimac Nevera pohled zezadu

Rimac Nevera nově mezi automobilovou smetánkou

Lze konstatovat, že díky svému jedinečnému počinu si novinka vydobyla čestné místo mezi automobilovou smetánkou. Díky svému modernímu a zcela exkluzivnímu vzhledu si však vydobude místo i v srdcích motoristických fanoušků. 

Po několika letech práce, kdy se pilovaly sebemenší detaily, došlo k odhalení vozidla, které je poháněno všemi čtyřmi elektromotory, jimž ostatně vděčí za vynikající výkon na trati. Maximální rychlost rovná se 415 km/h. 

Za zmínku také stojí, že zadní elektromotory jsou doplněny o dvoustupňovou převodovku, přední jsou zpestřeny jednostupňovou. 

Rimac Nevera interiér
Rimac Nevera interiér

Jaká je cena elektromobilu?

I když se toho o vozidle neví příliš mnoho, fakt, že se jedná o nejrychlejší automobil na světě pořádně hýbe s cenou. Zprvu se suma odhadovala na jeden milion eur, ale díky nově utrženému rekordu stoupla o dvojnásobek. Jinými slovy si nejrychlejšího krasavce můžete koupit za víc jak padesát milionů korun.

A to ještě nebudete jediným majitelem. I když by si člověk řekl, že se tento nejrychlejší model vyrobí pouze jeden, ve skutečnosti jich bude kolem sto padesáti. I vy se tak můžete stát majitelem ztělesněného rekordmana.

Ohodnoťte tento článek

Autobat.cz je internetový magazín. Píšeme o všem co se aktuálně řeší v automobilovém průmyslu. Jsou to jak aktuality, zajímavosti, nápady, tipy tak i recenze, srovnání a testy produktů i služeb. Cílem je lidem pomoci, v co nejvíce různých oblastech.

Zanechat Odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *