Tehdy rozhodně nebyl Havel hodný... Politolog sepsal knihu o třech prezidentech. Bez příkras

19.07.2022 16:11

Havel, Klaus, Zeman – s podtitulem Hodný, zlý a ošklivý. To je kniha, jejímž autorem je politolog Lubomír Kopeček. A právě ten hovořil s moderátorem Čestmírem Strakatým v Prostoru X.

Tehdy rozhodně nebyl Havel hodný... Politolog sepsal knihu o třech prezidentech. Bez příkras
Foto: Screen: Prostor X
Popisek: Lubomír Kopeček

„Já to v té knize na konci píšu, že ani jeden se v danou chvíli nedá zaškatulkovat, ale vlastně to, z čeho ten podtitul vzešel, vychází z takové stereotypizace, která se v českých poměrech často objevuje. Havel jako hodný, jako takový ten morálně kladný hrdina ve všech ohledech, současně je takový milý, Klaus jako ten, kdo byl mnohdy opravdu zlý, v řadě svých věcí a věcí, s nimiž je spojován, a Zeman jako někdo, kdo nejenom kvůli fyzické stránce, ale možná i díky vystupování je znázorňován a někdy karikován jako ošklivý,“ řekl Kopeček ke své knize, když vysvětloval svůj podtitul – a to, který prezident je který.

„U Havla se dají najít velmi rozporné momenty, kdy se rozhodně nedá označit za hodného. Třeba to, jak se stal prezidentem v roce 1989, to nebyl moment, kdy by se choval mile, ale naopak to byl moment, který já v té knize označuji za politické zasvěcování a do určité míry přeměnu v takového realistického politika, který ví, co chce, a ví, čeho chce dosáhnout. Úplně stejně se to dá ukazovat potom u těch dvou dalších, byť samozřejmě je dobré trošku vnímat opatrně – já jsem to zvolil maličko jako nadsázku – a myslím si, že to zaujalo,“ dodal Kopeček.

U Havla podle jeho slov může být vnímán rozporně jeho morální étos. „Havel v rámci disentu fungoval jako někdo, kdo rozhodně nebyl příznivý k zastupitelské představě demokracie, k tomu, jak fungují normální politické instituce. Takže určitý díl toho, že Češi vnímají politiku někdy s velkými očekáváními, která jsou až přehnaná, můžou být spojována právě i s touhle havlovskou maximou vnímání politiky tou morální optikou, aniž si uvědomují, že to jsou jen lidé a instituce, které nám tu fungují a které tu působí,“ sdělil Kopeček.

Anketa

Komu více důvěřujete?

hlasovalo: 9633 lidí
Kopeček pak hovořil i o rychlém sňatku Václava Havla s Dagmar Havlovou po smrti jeho první ženy. „Dagmar Havlová působila tehdy ve veřejném prostoru dost expanzivně – a po Olze Havlové v podstatě rušivě...,“ zmínil Kopeček i to, že herečka Havlová někdy hrála také lehčí role. „Tak ono to někdy na tu reputaci prezidenta dost působí,“ dodal Kopeček. „Podle mě ho ale zachránila z hlediska jeho života. Protože díváme-li se na nějaké momenty v závěru roku 1997 a 1996, případně 1998, tak ten její faktický zásah třeba do léčby Václava Havla, do toho, že se některým věcem věnovala pozornost, tak bylo něco, co mohlo podle mě zachránit život prezidenta. Samozřejmě je to i člověk, který mu poskytoval velkou lidskou oporu, je nutné ji v tomto směru nahlížet pozitivně,“ dodal a hovořil pak mimo jiné i o Ivaně Zemanové. Ale i o samotném prezidentovi Miloši Zemanovi, kdy hovořil o podmínkách, ve kterých Zeman vyrůstal a jak jej ovlivnily. 

„Není rodinný typ, to je dobré zdůraznit. Když se dívám na jeho dětství, tak je to člověk, který by se dal označit za dítě z rozvrácené rodiny. Otce nepoznal, později k němu měl poměrně dost vyhraněně negativní vztah. Po rozvodu rodičů, to mu byly asi dva roky, tak se s ním vlastně vůbec nestýkal a zjevně tam fungovalo i nějaké v uvozovkách očkování matkou proti otci,“ zmínil Kopeček. 

„Miloš Zeman v 90. letech získal velmi blízkou osobu v podobě Miroslava Šloufa. Miroslav Šlouf má nálepku člověka, který je lobbista a který je vnímán veskrze negativně. Na druhou stranu on pro Miloše Zemana plnil i spoustu pro přítele politika neobvyklých rolí typu obstarávání jídla, šatstva. Současně plnil i tu organizační roli, dojednávání různých věcí, takže v tomhle směru on byl, řekl bych, Miloši Zemanovi možná bližší než manželka. A je to role, která je svým způsobem zvláštní, pro Zemana určitě důležitá, ale je vlastně ukončena potom tím, že se s ním Miloš Zeman velmi razantně rozešel a dal to dost nevybíravě najevo po první prezidentské volbě, kdy ho obvinil dokonce z toho, že mu ubral nějaké hlasy ve volbách. To je samozřejmě věc k diskusi, ale byl to skutečně postoj, který by člověk k letitému příteli nečekal,“ dodává Kopeček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…