Mobily měníme v delších intervalech. Zvrátit to může přechod na 5G

Apple iPhone 13

Apple iPhone 13 Zdroj: Apple

Vývoj globální délky intervalu obměny telefonů v letech 2008 až 2027
2
Fotogalerie

Průměrná celosvětová délka intervalu výměny starého telefonu za nový bude letos rekordní. Vyplývá to z nejnovějších dat společnosti Strategy Analytics. Zatímco v roce 2013 byl globální průměr 2,3 roku, letos je to 16 měsíců déle. Mobilní telefon tedy používáme v průměru 3,5 roku, než ho vyměníme za novější model. Trend se může otočit masivním přechodem na 5G nebo díky novým možnostem pronájmu zařízení s automatickou obměnou zařízení.

Důvodů, proč stalé méně často měníme mobilní telefon, je podle analytiků Strategy Analytics hned několik. Dříve se mobilní operátoři předháněli v dotovaných nabídkách, v posledních letech je jejich aktivita mnohem menší. Chybí také vyšší poptávka po nových telefonech, protože lidé zkrátka nemají tolik důvodů svoje zařízení měnit. Může za to hlavně absence nových revolučních technologií.

Bývaly doby, kdy koupě nového mobilního telefonu znamenala obrovský technologický a funkční skok dopředu. Jenže tyto tygří skoky postupně nahradily malé krůčky, které nejsou pro řadu spotřebitelů už tolik motivující.

Na trhu s mobilními telefony se také projevila pandemie. Podle Strategy Analytics právě Covid-19 zasáhl celosvětový trh s chytrými telefony a v roce 2020 ještě prodloužil délku cyklu výměny chytrých telefonů. Potom se v roce 2021 na 43 měsíců mírně zotavil, a to to zejména v důsledku uvolnění omezení vysoké proočkovanou populace.

Vývoj globální délky intervalu obměny telefonů v letech 2008 až 2027Vývoj globální délky intervalu obměny telefonů v letech 2008 až 2027 | Strategy Analytics

Jenže toto oživení bylo zase velmi rychle zastaveno kvůli válce na Ukrajině a růstu cen energií nebo vysoké inflaci. „Očekáváme, že globální interval obměny chytrých telefonů se od roku 2023 začne pomalu obnovovat, což bude vyvoláno především oživením ekonomiky a přechodem na 5G. Předpokládáme, že do roku 2027 se globální cyklus výměny chytrých telefonů zlepší na 41 měsíců,“ uzavírá ve svou prognózu společnost Strategy Analytics.

Apple se vydá cestou leasingu

Apple iPhone a další zařízení jsou stále dražší. I to je pravděpodobně další z důvodů, proč stále více lidí s výměnou zařízení otálí. Americká společnost proto zřejmě brzy přijde s alternativním prodejními modely. Podle zdrojů Bloombergu vyvíjí Apple službu předplatného nejen pro telefony iPhone, ale i pro další hardware. Předplatné by uživatelé pravděpodobně spravovali prostřednictvím svého účtu Apple.

Fungovat by to mělo podobně, jako například u operativního leasingu na auto. To znamená pronájem s možností odkupu po uplynutí smlouvy. V případě Applu je však velmi pravděpodobné, že smlouvy budou dlouhodobější a fanoušci této značky si každý rok nebo dva vymění svůj stávající model za novější.  

V Česku možnost automatického upgrade už je

Čeští uživatelé ale tuto volbu mají už dnes. Kdo si vybírá telefon například u největšího specializovaného prodejce výrobků s logem Apple - společnosti iStyle, může využít službu Easy Upgrade. V tomto případě zájemci platí měsíční poplatek a přístroj si ve zvoleném intervalu vymění za nový model. Upgrade je možné zvolit roční, dvouletý nebo tříletý. Například iPhone 13 je zde možné získat za 603 korun měsíčně při délce financování na 36 měsíců. Prodejce deklaruje, že je cena výhodnější než u standardních splátek a službu lze využít nejen u mobilních telefonů, ale i pro ostatní zařízení Apple.