Rekordní vedra sužují další části Evropy, na jihu a ve Francii dál zuří požáry

foto Lidé se koupají v moři v Británii během vlny letních veder, která zasáhla EVropu. 

Londýn/Paříž/Atény - Rekordní vedra dnes nadále sužovala Evropu, po západní části kontinentu hlásily rekordy i země položené více na severu a východě Evropy. Několik regionálních teplotních rekordů padlo v Německu a přinejmenším červencového teplotního maxima dosáhlo Dánsko. Francie nebo Řecko se dál potýkaly s požáry lesního porostu. Nejzasaženější oblast na západě Francie navštívil prezident Emmanuel Macron, který slíbil strukturální změny i lepší vybavení hasičů.

V Německu podle předběžných údajů padlo nejméně šest dosavadních regionálních teplotních rekordů - pro spolkové země Bádensko-Württembersko, Dolní Sasko, Sasko-Anhaltsko, Hamburk, Šlesvicko-Holštýnsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko. Nejvyšší teplotu, a sice 40,3 stupně Celsia, v 15:30 SELČ naměřili ve městě Bad Mergentheim-Neunkirchen v Bádensku-Württembersku, informovala německá meteorologická služba DWD. V Německu tak byla teplota nad 40 stupňů od začátků měření naměřena podesáté.

Dánsko zaznamenalo nejvyšší teplotu na svém území za měsíc červenec a není vyloučeno, že později překoná také absolutní rekord. V oblasti západního Jutska meteorologové naměřili 35,6 stupně Celsia, což jsou tři desetiny stupně nad dosavadní nejvyšší červencovou teplotou naměřenou v roce 1941.

Francie, kde vlnu extrémních veder v uplynulých dnech provázely požáry, se mezitím snaží z projevů změn klimatu vyvodit důsledky. Macron při návštěvě departementu Gironde, kde dvojice požárů za týden zachvátila plochu zhruba 200 kilometrů čtverečních a donutila téměř 37.000 lidí k evakuaci, slíbil strukturální změny. "Okamžitě zahájíme práce...znovu zasejme, znovu budujme, ale s jinými pravidly, s pravidly prevence," řekl prezident.

Macron také podle agentury AFP uvedl, že "je potřeba koupit více letadel pro boj s požáry". Ministr zemědělství Marc Fesneau televizní stanici France 2 řekl, že Francie musí více investovat do boje s požáry. Vláda už podle něj vyčlenila 850 milionů eur (přes 20 miliard Kč) na modernizaci flotily hasičských letadel a jednu miliardu eur na výsadbu stromů.

Vlna veder, která v posledních dnech zachvátila Evropu, způsobila požáry i ve Španělsku, Portugalsku, ve Slovinsku nebo v Řecku. Řeckým hasičům se odpoledne podařilo dostat pod kontrolu velký lesní požár, s nímž od úterý bojovali u severovýchodního okraje Atén. Na místě je ale stále několik stovek požárníků i s hasičskými letadly, protože v oblasti je silný vítr, kvůli němuž se může oheň znovu rozšířit.

Hasiči v Řecku za uplynulý den zasahovali u 117 požárů, velký oheň hasí například na Peloponéském poloostrově. Ve Španělsku lesní požáry za více než týden zničily přes 60.000 hektarů, od začátku roku v celé zemi oheň podle evropského střediska pro lesní požáry (EFFIS) sežehl na 184.300 hektarů. Lesní požáry ve Španělsku se tak letos stanou zřejmě nejhoršími v historii záznamů, dosavadní rekord je z roku 2012.

Rozsáhlé požáry ve španělské provincii Zamora se už podařilo dostat pod kontrolu, situace se ale zhoršuje v provincii Zaragoza v autonomní oblasti Aragonie. Premiér Pedro Sánchez zopakoval, že boj za snížení skleníkových plynů je prioritou jeho vlády a "měl by být prioritou všech zemí".

V Británii, kde v úterý v anglickém Coningsby zaznamenali rekordní teplotu 40,3 stupně Celsia, dnes vlna veder už třetím dnem narušila dopravu. Hasiči zůstávají po úterních požárech v pohotovosti, i když zatažená obloha a přeháňky přinesly úlevu od spalujících teplot posledních dnů.

Vlny veder jsou v důsledku změn klimatu stále častější, intenzivnější a trvají déle, přičemž horké a suché počasí pravděpodobně podněcuje požáry. Od začátku průmyslové éry se svět podle vědců oteplil už asi o 1,1 stupně Celsia a pokud vlády na celém světě nepřistoupí k razantnímu snížení emisí, budou teploty dál stoupat, uvedla agentura AP.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď