Crowdfunding: Dostanou čeští provozovatelé včas licenci?

Provozovatelům crowdfundingu v celé Evropské unii zbývají poslední čtyři měsíce, aby získali licenci a mohli poskytovat své služby. Komplexní regulaci tohoto stále oblíbenějšího typu financování zavedlo nařízení EU, které musely všechny členské země implementovat do svých zákonů.
Dosavadní provozovatelé crowdfundingových platforem mohou pokračovat v činnosti bez povolení ČNB nejdéle do 10. listopadu letošního roku. Ilustrační foto: Pixabay.com

Skupinové financování, neboli crowdfunding, je poměrně novou alternativou firemního financování. Znamená propojování relativně velkých skupin drobných investorů s podnikateli, kteří usilují o finanční zdroje.

Jak uvedla česká poradenská společnost PKF Apogeo, na provozovatele crowdfundingu budou na základě nové zákonné úpravy od listopadu letošního roku kladeny podobné požadavky, jako například na obchodníky s cennými papíry, investiční zprostředkovatele nebo poskytovatele platebních služeb.

PSALI JSME:
Nezávislost na bankách. Podnikatelé a firmy sahají po alternativních způsobech financování

„Zákon, který byl přijat v souladu s nařízením EU č. 2020/1503 o evropských poskytovatelích služeb skupinového financování, přináší zcela nový regulatorní rámec pro poskytovatele crowdfundingových platforem,“ říká Tomáš Jelínek, konzultant poradenské společnosti PKF Apogeo s tím, že s regulací dochází k posílení ochrany investorů připívajících na projekty.

V případě firemního financování se podle Jelínka uplatňují dvě základní formy crowdfundingu. Dluhový – jsou stanoveny splátky, doba splacení a výše úrokové sazby, a investiční – odměnou pro investora je získání podílu ve firmě. Komunikačním nástrojem pro získávání financování jsou hlavně platformy crowdfundingu s kampaní na konkrétní projekt.

PSALI JSME:
Nápad českého válečného veterána už lidé podpořili více než milionem korun

Hraje se ale o čas, uvedla advokátní kancelář Noerr. V Česku o potřebné povolení zatím podle informací z České národní banky (ČNB) nikdo do července ani nezažádal. Podle experta na právo v oblasti fintechu a start-upů Filipa Murára z mezinárodní advokátní kanceláře Noerr hrozí, že české platformy nestihnou licence získat.

„Reálně hrozí, že se povolení nestihnou udělit. Klasická licenční řízení často trvají i rok a zde zbývá již jen několik měsíců. Pokud české crowdfundingové platformy nepodají žádosti co nejdříve, hrozí jim, že se do tohoto podnikání v Česku pustí některý ze zahraničních subjektů, který vzniklé situace využije,“ informoval expert.

PSALI JSME:
S šestiminutovou investicí to bylo jinak, přiznává crowdfundingová firma

Na případné prodloužení přechodného období, ve kterém je třeba licenci získat, se podle jeho názoru spoléhat nelze: „Evropský orgán pro cenné papíry a trhy sice doporučuje odklad o rok, ale pouze kvůli dostatku času pro regulatorní orgány na vydání licencí. Podle návrhu by totiž i tak bylo nutné žádost podat již do 1. října tohoto roku,“ vysvětlil Murár.

Dosavadní provozovatelé crowdfundingových platforem sice mohou pokračovat v činnosti i bez povolení ČNB, avšak nejdéle do letošního 10. listopadu. Pak již bude licence od centrální banky nutností. Příslušný zákon implementující nařízení EU v dubnu schválil parlament a podepsal prezident.

PSALI JSME:
Nově zavedená regulace zařadí crowdfunding mezi běžné investiční nástroje

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Podnikání

Podpora rozvoje elektromobility pro podnikatele

Skupina ČEZ, která provozuje nejrozšířenější síť veřejných dobíjecích stanic pro elektromobily a zajišťuje mj. kompletní servis pro klienty v sektoru firem, municipalit a krajů podepsala, spolu se společností ČSOB …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Letní tábory pro děti už stojí skoro stejně, jako dovolená u moře

Průzkum
Pobyt v chatce nebo ve stanu v českých luzích a hájích je mnohdy srovnatelný s cenou levnějších zájezdů k moři. Třetina rodičů očekává, že si letos za letní tábor pro své děti připlatí k moři. Každý pátý rodič počítá, že za svou dceru nebo syna zaplatí více než deset tisíc korun. Ukázalo šetření společnosti Provident Financial, který mají Finanční a ekonomické informace (FAEI.cz) k dispozici.