Hlavní obsah

Dříve exotika, dnes favoriti na zlato. Indové těží z kriketu, popisuje Vadlejch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do sedmého dne soutěží světového šampionátu si na svůj start musí počkat Jakub Vadlejch, nejzářivější naděje na úspěch české výpravy v Eugene. „Už je to dlouhé,“ neskrývá stříbrný olympijská medailista z Tokia, jehož spolu s Vítězslavem Veselým čeká kvalifikace v noci na pátek SELČ.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Jakub Vadlejch při Diamantové lize ve Stockholmu.

Článek

S českou výpravou bydlí na univerzitních kolejích jen pár stovek metrů od stadionu Hayward Field, ale Vadlejch na něj ještě nevyrazil. Zvolil tak odlišnou strategii než třeba Nikola Ogrodníková, která si zamířila před startem soutěží sektor obhlédnout. „Většinou to nechávám až naživo na samotnou kvalifikaci,“ vysvětluje.

A tak se o specifikách stadionu dozvídá jen zprostředkovaně. Jak se rozbitý povrch mírně drolí, jak za odhodovou čárou jsou ještě zhruba dva metry tartanu, což může být pro oštěpaře matoucí.

„Není to pro házení úplně příjemné, ale dá se s tím sžít. Pamatuju si, jak na olympiádě v Londýně to bylo k trávě ještě dál. Rozběh máme stejně naměřený k odhodové čáře, tak by to snad neměl být problém,“ nedělá si těžkou hlavu.

Netrápí ho ani vzdálenost rozcvičovacího stadionu, na tom poblíž Hayward Field je jen umělá tráva, na níž se pochopitelně oštěpem házet nesmí. „Není to ideální, ale já se rozcvičuju házením menší dvoukilové koule, takže řešíme, že možná na ten rozcvičovák vůbec nepojedeme,“ přemítá.

Házet bude v odpoledním bloku místního času, kdy teploty překračují 30 stupňů, což milovníkovi tepla Vadlejchovi vyhovuje. „Pro mě je 30 až 35 stupňů na závod ideální. Samozřejmě bude záležet na větru, ale věřím, že se bude házet daleko,“ říká.

Nabitá špička

A daleko se letos hází, šest mužů překonalo 89 metrů, dva devadesátku: Vadlejch a Anderson Peters. „To je opravdu extrémní počet na první polovinu sezony,“ připouští 31letý oštěpař.

Může se na Hayward Field odehrát jeden z nejlepších závodů historie, co se týče výkonů potřebných na medaile? „Kvalifikace naznačí. Ale historicky byly závody za podobné situace, kdy se pak brala medaile třeba za 85 metrů,“ tlumí Vadlejch očekávání.

Už nehází jen Evropani

Vedle něj a Peterse se do okruhu favoritů pasovali Keshorn Walcott a Níradž Čopra. Za dob Vadlejchova kouče Jana Źelezného nepředstavitelné, že mezi nejžhavějšími adepty zlata budou zástupci Grenady, Trinidadu a Tobaga a Indie.

„Už neplatí, že hází jen Evropani. Třeba v Indii mají tradici kriketu, takže švih pěstují od dětství, a to se dá v oštěpu využít,“ připomíná Vadlejch.

Peters, Walcott i Čopra už mají zlato z mistrovství světa nebo olympiády, Vadlejch na obou akcích bral „jen“ stříbro, což se v ideálním případě pokusí změnit ve víkendovém finále.

Reklama