Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

I přes covidový úbytek návštěvníků má KUPE smělé plány

Opava |

V následujícím rozhovoru vám představíme Vladimíra Peringera, čerstvého nositele ceny Merkurova křídla, kterou mu udělila Okresní hospodářská komora Opava v kategorii Osobnost regionu. Vladimír Peringer je ředitelem Kulturně uměleckého prostoru – KUPE, kde pořádá výstavy, přednášky a promítá filmy.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vy jste byl historicky prvním podnikatelem v Opavě. A to ještě před sametovou revolucí. Jak složité bylo tenkrát získat živnostenské oprávnění?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Nebylo to nikterak složité. Bylo to celkem jednoduché. Až jsme byli s mým kolegou překvapeni, že to tak jednoduše jde, protože jsme v oboru občerstvení nepodnikali. Já jsem byl v projekci, on byl ve výzkumném ústavu v Ostroji. A tak jsme z recese požádali o živnostenské oprávnění, které jsme získali a vrhli jsme se v r. 1988 na stánkový prodej mimo naši pracovní dobu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Skutečně“ podnikat jste začal ale až v roce 1992. Nicméně tenkrát se kultura středem vašeho zájmu ještě nestala. Založil jste stavební firmu. Měl jste k umění vždycky blízko?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „My jsme byli vedení hudbě. Já jsme absolvoval 10 let na klavír. Ale pak se ze mne stal pasivní uživatel kultury. Rád jsem rád chodil na divadlo, hudbu všechno druhu. Ale nemohl jsem to při podnikání rozvinout tak, jak se mi to podařilo posléze.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V roce 2016 jste otevřel kulturní centrum KUPE. V zajímavě upravených prostorech ve vodárenské věži u východního vlakového nádraží je přednáškový i výstavní sál i kavárna. Kde se ta myšlenka vzala?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Byla to víceméně náhoda. V r. 2011 nabízely ČD tento prostor jako zbytný majetek k prodeji. My jsem získali tento objekt a začali jsme přemýšlet, jak jej využít. Oslovili jsme Kurta Gebauera, protože jsme tady chtěli soustředit přehled jeho díla. A také Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity jsem kontaktoval přes Jirku Siostrzonka, kterého znám od mládí. A vytvořili jsme program pro nové využití budovy.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak náročná byla přeměna technického objektu na kulturní?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Největší problém jsou vždy peníze. Národní památkový ústav tomu řešní fandil. Byl proti progresivním řešením, to je pravda. Nejprve jsme přišli avantgardní verzí studie, kterou zamítl. Ale potom jsme si docela rozuměli. A myslím, že přes drobné peripetie se nám podařilo to dotáhnout do takového konce, že my i oni byli spokojeni.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na které návštěvníky KUPE cílí?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Máme tady takovou všehochuť. Já bych řekl, že se snažím přilákat mladší ročníky, ale vzhledem k mému věku se to příliš nedaří. Myslel jsem si, že více oslovíme středoškolské a univerzitní studenty. Ale stále se snažíme, aby k tomu v rámci nabízeného programu došlo. Ale většina našich návštěvníků je 40+.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Během uplynulých dvou let asi stejně, jako ostatním pořadatelům kulturních akcí, zkomplikovala život pandemie. Už se vše vrací do normálu?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Já myslím, že jak co se vrací. Lidé chodí méně, to v každém případě. /i na každé druhy, když to porovnáváme, tak z toho jsme trochu smutní./ A potom jsme hlavně smutní z toho, co e děje kolem. Protože stoupají ceny energií, práce. Máme strach, že situace, která nastala po covidu, může velmi ovlivnit a omezit naše aktivity.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Navzdory tomu máte dost plánů. Ve vodárenské věži je expozice díla sochaře Kurta Gebauera, rodáka z nedalekého Hradce nad Moravicí. Plánujete ovšem jeho díla vystavit i venku.

Vladimír Peringer, ředitel KUPE:  „To je projekt starší. Když jsme tvořili koncepci tohoto objektu, tak nás napadlo, že když budeme mít startovací bod, můžeme přidat ještě cílový bod. Ten jsme našli na nádraží v Hradci nad Moravicí, kde bychom chtěli zřídit obdobu toho, co prezentujeme tady. A po trati bychom chtěli rozesít sochy různých autorů a prezentovat je cestujícím ve vagónu.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A aktuální je také otevření železničního muzea. Kdy a kde?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Když vše dobře půjde, tak 27.9. na Den železničářů, bychom rádi otevřeli malou expozici o historii železnice na Opavsku. A doufáme, že se to bude líbit a rozšíříme naše návštěvníky také o fandy železnice.“


Nahlásit chybu


K tématu

Zemřel René Matera. Zakladatel strojírenské skupiny Promet Group a ostravský patriot

13. října 2023 9:59 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ve středu 11. října podlehl těžké nemoci miliardář René Matera, ostravský patriot a zakladatel strojírenské skupiny Promet Group, která je významným středoevropským výrobcem a dodavatelem v oborech strojírenství, metalurgie a inženýringu. Veřejné rozloučení proběhne v neděli 15. října ve Slezské Ostravě.

Hrdinové podnikání aneb podnikatelé inspirují

19. dubna 2023 16:40 | Opava | Katka Geryková

Necelý rok existence má za sebou koncept Hrdinové podnikání, který pořádají studenti Soukromé střední školy podnikatelské v Opavě. Jejich hosty už byly dvě desítky úspěšných podnikatelů z našeho kraje, kteří se přišli podělit o své zkušenosti.

Nový ročník soutěže EY Podnikatel roku byl vyhlášen také v Moravskoslezském kraji

21. září 2023 18:06 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Společnost EY pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje a s podporou Moravskoslezského inovačního centra vyhlašuje již devatenáctý ročník soutěže o titul EY Podnikatel roku Moravskoslezského kraje. Se třemi celostátními vítězi se tento kraj řadí mezi nejúspěšnější kraje v historii českého klání největší celosvětové podnikatelské soutěže. Uzávěrka přihlášek do letošního ročníku je 20. října 2023. Držitel titulu EY Podnikatel roku 2023 Moravskoslezského kraje bude vyhlášen v únoru 2024.


Krojovaní horníci si pietním aktem připomněli důlní neštěstí na Dole Gabriela

Před 100 lety zahynulo při důlním neštěstí na Dole Gabriela 15 horníků. Tuto tragickou událost si připomněli krojovaní horníci v Karviné-Dolech pietním aktem a také bohoslužbou v šikmém kostele sv. Petra z Alkantary.

Klauni z Balónkova baví děti na dětském oddělení Nemocnice ve Frýdku-Místku

Pravidelně navštěvují dětská oddělení v nemocnicích a baví tamní děti. Návštěvy klaunů patří mezi nedílnou součást péče o malé pacienty i v Nemocnici ve Frýdku-Místku. Samotní klauni svou práci berou jako poslání.

Senioři se mohou hlásit o místo v novém Domově pod Bílou horou v Kopřivnici

Včera 15:25 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Domov pod Bílou horou v Kopřivnici ode dneška přijímá žádosti o službu v domově pro seniory a v domově se zvláštním režimem. Celkem nabízí 84 míst. Nový domov buduje Moravskoslezský kraj od konce roku 2021, aktuálně se stavba dokončuje a připravuje se spuštění provozu domova jako nové krajské příspěvkové organizace. Slavnostní otevření je naplánováno na 18. červen.

Novojičínští rodáci uctili čestného občana Karla Kryla

Klub rodáků a přátel města vyhlásil v Novém Jičíně jaro Karla Kryla. Uctil tak kulaté výročí narození i úmrtí tohoto novojičínského čestného občana.

V průběhu jara vysadí ve Frýdku-Místku na 100 stromů a 400 keřů

Frýdek-Místek bude bohatší o další stovky kusů dřevin. Právě v těchto dnech totiž probíhá pravidelná jarní výsadba stromů a keřů. Letos do ní město investuje 880 tisíc korun.

Kniha očima pamětníků „K poslední šichtě – Zdař Bůh!“ mapuje důlní neštěstí před 100 lety

V pátek 12. dubna 2024, v den stého výročí ničivé exploze v Dole Gabriela byla v Karviné slavnostně pokřtěna kniha, která očima pamětníků mapuje nejen tuto ale i další, největší důlní katastrofu na Karvinsku, při které zahynulo 235 horníků.

Protidrogový vlak se po tříleté pauze vrátil varovat a odradit

Do Nového Jičína se po tříleté pauze vrátil protidrogový vlak. Revolution train tu zastavil na jeden den, otevřen byl pro školní skupiny i veřejnost zdarma.

Aktivní senioři uspořádali ve Frýdku-Místku turnaj v badmintonu

Sportem předcházejí krizi středního věku. Takové je pořekadlo seniorů ve spolku Aktivní senioři Frýdek-Místek. Aktuálně mají za sebou třetí ročník turnaje v badmintonu, který měl tradičně velký úspěch. Desítky seniorů mezi sebou s velkým nasazením soupeřili o medaile a nejlepší umístění.

Za srážení lidí čeká bezdomovce vězení. 69letá seniorka spadla dokonce na koleje

Včera 10:44 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Otřesný případ agresivity řeší v těchto dnech ostravští policisté. Opilý bezdomovec se zcela bezdůvodně vrhal na kolemjdoucí na Svinovských mostech a srážel je na zem. Téměř 70letá žena dokonce skončila v kolejišti.

ŘSD do léta opraví dálniční mosty na hranicích Moravskoslezského a Olomouckého kraje

Včera 7:19 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Ředitelství silnic a dálnic bude pokračovat v opravě mostů na dálnici D1. Po zimě se práce obnoví na hranicích Olomouckého a Moravskoslezského kraje. Práce vyjdou na 118 milionů korun a hotovo by mělo být v červenci.

Izolatéři

Hlučín Nástup: od 1. května 2024 od 30 000 do 50 000 Kč/měsíc

V opavské nemocnici pokračuje stavba nadzemních koridorů mezi pavilony

Včera 17:31 | Opava | Jiří Cileček

Ve Slezské nemocnici Opava se staví nadzemní koridory mezi pavilony S,V a L,N. Zakázku ve výši 150 milionů korun financuje zřizovatel nemocnice, Moravskoslezský kraj. První část by měla být hotová do konce roku.

V centru Opavy se závodilo v orientačním sprintu. Závod byl součástí oslav 800 let od založení Opavy

13. dubna 2024 21:47 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

V Opavě odstartoval jarní žebříček MS kraje a Mistrovství Moravskoslezského kraje v orientačním sprintu. Závod byl zároveň součástí oslav 800 let od založení Opavy. Start i cíl byl v areálu Minoritského kláštera a zahrady.

Opavský Spolek Kapradí si musel poradit se záplavou tulipánů. Vykvetly všechny najednou

13. dubna 2024 21:39 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Nezvykle teplé počasí udělalo mnoha lidem radost. Pěstitelům jarních květin ale naopak spousty starostí. Například různé druhy tulipánů, které kvetou postupně několik týdnů, letos vykvetly všechny během pár dní.

Opavští policisté s psovody pravidelně kontrolují chaty a rekreační zařízení

13. dubna 2024 21:31 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Opavští policisté pravidelně kontrolují chatové oblasti. Ty jsou totiž častým terčem zlodějů a nechtěných návštěv. Ke krádežím a vloupáním nejčastěji dochází v zimním období. Trestnou činnost ale policie zaznamenává po celý rok.

Hematologicko-transfuzní oddělení SNO zaplnili policisté. Společně darovali krev

10. dubna 2024 18:59 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Krev se zatím nedá uměle vyrobit. Pacienti jsou tak odkázáni na pomoc druhých. Darovat společně tuto vzácnou tekutinu pravidelně chodí na hematologicko-transfuzní oddělení Slezské nemocnice policisté z Opavy a okolí.

Okolí Stříbrného jezera je čistší. Opavané ho zbavili odpadků v rámci akce Ukliďme Česko

10. dubna 2024 18:36 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

Už po 10. se Opavané mohli zapojit do celorepublikové akce Ukliďme Česko. Hlavní úklidový den proběhl uplynulou sobotu, kdy se jedna ze skupinek dobrovolníků vydala na úklid kolem Stříbrného jezera.

I přes covidový úbytek návštěvníků má KUPE smělé plány
Vydáno 20. července 2022 18:18, Opava, Katka Geryková
V následujícím rozhovoru vám představíme Vladimíra Peringera, čerstvého nositele ceny Merkurova křídla, kterou mu udělila Okresní hospodářská komora Opava v kategorii Osobnost regionu. Vladimír Peringer je ředitelem Kulturně uměleckého prostoru – KUPE, kde pořádá výstavy, přednášky a promítá filmy.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Vy jste byl historicky prvním podnikatelem v Opavě. A to ještě před sametovou revolucí. Jak složité bylo tenkrát získat živnostenské oprávnění?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Nebylo to nikterak složité. Bylo to celkem jednoduché. Až jsme byli s mým kolegou překvapeni, že to tak jednoduše jde, protože jsme v oboru občerstvení nepodnikali. Já jsem byl v projekci, on byl ve výzkumném ústavu v Ostroji. A tak jsme z recese požádali o živnostenské oprávnění, které jsme získali a vrhli jsme se v r. 1988 na stánkový prodej mimo naši pracovní dobu.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: „Skutečně“ podnikat jste začal ale až v roce 1992. Nicméně tenkrát se kultura středem vašeho zájmu ještě nestala. Založil jste stavební firmu. Měl jste k umění vždycky blízko?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „My jsme byli vedení hudbě. Já jsme absolvoval 10 let na klavír. Ale pak se ze mne stal pasivní uživatel kultury. Rád jsem rád chodil na divadlo, hudbu všechno druhu. Ale nemohl jsem to při podnikání rozvinout tak, jak se mi to podařilo posléze.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: V roce 2016 jste otevřel kulturní centrum KUPE. V zajímavě upravených prostorech ve vodárenské věži u východního vlakového nádraží je přednáškový i výstavní sál i kavárna. Kde se ta myšlenka vzala?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Byla to víceméně náhoda. V r. 2011 nabízely ČD tento prostor jako zbytný majetek k prodeji. My jsem získali tento objekt a začali jsme přemýšlet, jak jej využít. Oslovili jsme Kurta Gebauera, protože jsme tady chtěli soustředit přehled jeho díla. A také Institut tvůrčí fotografie Slezské univerzity jsem kontaktoval přes Jirku Siostrzonka, kterého znám od mládí. A vytvořili jsme program pro nové využití budovy.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Jak náročná byla přeměna technického objektu na kulturní?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Největší problém jsou vždy peníze. Národní památkový ústav tomu řešní fandil. Byl proti progresivním řešením, to je pravda. Nejprve jsme přišli avantgardní verzí studie, kterou zamítl. Ale potom jsme si docela rozuměli. A myslím, že přes drobné peripetie se nám podařilo to dotáhnout do takového konce, že my i oni byli spokojeni.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Na které návštěvníky KUPE cílí?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Máme tady takovou všehochuť. Já bych řekl, že se snažím přilákat mladší ročníky, ale vzhledem k mému věku se to příliš nedaří. Myslel jsem si, že více oslovíme středoškolské a univerzitní studenty. Ale stále se snažíme, aby k tomu v rámci nabízeného programu došlo. Ale většina našich návštěvníků je 40+.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR:  Během uplynulých dvou let asi stejně, jako ostatním pořadatelům kulturních akcí, zkomplikovala život pandemie. Už se vše vrací do normálu?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Já myslím, že jak co se vrací. Lidé chodí méně, to v každém případě. /i na každé druhy, když to porovnáváme, tak z toho jsme trochu smutní./ A potom jsme hlavně smutní z toho, co e děje kolem. Protože stoupají ceny energií, práce. Máme strach, že situace, která nastala po covidu, může velmi ovlivnit a omezit naše aktivity.“

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: Navzdory tomu máte dost plánů. Ve vodárenské věži je expozice díla sochaře Kurta Gebauera, rodáka z nedalekého Hradce nad Moravicí. Plánujete ovšem jeho díla vystavit i venku.

Vladimír Peringer, ředitel KUPE:  „To je projekt starší. Když jsme tvořili koncepci tohoto objektu, tak nás napadlo, že když budeme mít startovací bod, můžeme přidat ještě cílový bod. Ten jsme našli na nádraží v Hradci nad Moravicí, kde bychom chtěli zřídit obdobu toho, co prezentujeme tady. A po trati bychom chtěli rozesít sochy různých autorů a prezentovat je cestujícím ve vagónu.

Kateřina Geryková, redaktorka, TV POLAR: A aktuální je také otevření železničního muzea. Kdy a kde?

Vladimír Peringer, ředitel KUPE: „Když vše dobře půjde, tak 27.9. na Den železničářů, bychom rádi otevřeli malou expozici o historii železnice na Opavsku. A doufáme, že se to bude líbit a rozšíříme naše návštěvníky také o fandy železnice.“


Zdroj: https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000032194/i-pres-covidovy-ubytek-navstevniku-ma-kupe-smele-plany