Jsem šťastný muž. Život je zázrak, beru ho se vším, co přináší, říká zakladatel Ateliéru radostné tvorby Vladimír Drábek

20. červenec 2022

Lucky man, skladbu z eponymní debutové desky britské kapely Emerson, Lake and Palmer tedy pro Vizitku očividně nevybral náhodou. Jeden z proslulých koncertů populárního rockového tria zažil poutník, milovník Karla Hynka Máchy, kulturní a sportovní manažer a vášnivý obdivovatel art brut Vladimír Drábek před lety na vlastní kůži v Belgii. O vztahu k hudbě, filmu, výtvarnému umění i o tom, proč si v létě nazout tenisky a podniknout pouť, mluvil ve Vizitce s Markétou Kaňkovou.

„Pouť je nejen vnější, ale především vnitřní cesta. Já sám na ni vyrážím proto, abych lépe poznal sám sebe,“ řekl na úvod rozhovoru muž, který každý rok v srpnu chodí po stopách Karla Hynka Máchy, putuje po hřebenech Krkonoš a pravidelně podniká cesty do milované Indie. „Cítím se tam doma, asi v sobě mám kus indické krve,“ usmívá se při líčení pocitů, které se mu pokaždé rozlijí v žilách, když přistane na letišti v Dillí.

Pouť v italském městě Orvieto

Šťastný ale je i v momentě, kdy společně s dalšími poutníky vyráží z Prahy do italského Orvieta. Poutní cestu, jejíž tradici založil v roce 1263 český mnich Petr, se před lety rozhodl obnovit. Letos v červnu tam společně se stovkami Čechů a Italů putoval už po šestnácté. Z cesty, jejíž trasa měří víc než 1500 km, má nejradši závěrečný úsek z Bolseny, který se na vrcholu svátku Corpus Domini chodí v noci. „Je to extrémně krásný, silný zážitek. Dlouhý průvod asi tří set lidí míří nocí do Orvieta po neznačených cestách. Vepředu jde člověk, který nese kříž, k ránu kolem šesté se dorazí do cíle a jde se na mši,“ vypráví s jiskrou v očích.

Co mají na srdci, mají i v rukou. Art brut není směr, ale způsob života

Pokud Vladimíra Drábka nepotkáte na cestách, velkou šanci máte na Letné, která je jeho domovskou čtvrtí. Na Praze 7 ostatně působil jako první polistopadový starosta, který stál u zrodu kina Oko nebo Divadla Alfréd ve dvoře. Před deseti lety pak tamtéž, v ulici Nad Královskou Oborou, založil Ateliér radostné tvorby.

Ateliér radostné tvorby propojuje akademické umělce s autory art brut

Prostor pro výtvarně nadané lidi s handicapem a chronickým duševním onemocněním od začátku zamýšlel jako místo tvůrčí svobody, v němž mají umělci k dispozici kvalitní výtvarný materiál a profesionální zázemí. „Podnět mi dala výstava v pražské galerii Artinbox, která představovala tvůrce mnichovského kreativního ateliéru APCA. Setkal jsem se s nimi osobně a zasáhlo mě, jak tito lidé s mentálním postižením byli sebevědomí a šťastní. Když jsem se dozvěděl, že žádný takový prostor v Česku neexistuje, rozhodl jsem se zkrátka jeden založit.“

Během krátké doby za podpory Evropských fondů Ateliér vznikl a stal se útočištěm řady nadaných výtvarníků a výtvarnic s často velmi tvrdým životním příběhem. Malování je pro ně nezřídka cestou, jak se z životních zákrut vymalovat: „I proto je jejich tvorba tak přímá a autentická. Co mají tito lidé na srdci, mají i v rukou. Art brut zkrátka není umělecký směr, je to způsob života.“

Obrazy z Ateliéru radostné tvorby jsou pravidelně k vidění na výstavách

S „uměním v surovém stavu“ se ale pojí celá řada dalších Drábkových aktivit. Vedle práce pro Kulturně komunitní centrum ART, které založil v roce 2017, a v němž se zaměřil na práci se seniory, se podílí i na vzniku první pražské galerie věnované výhradně art brut. V půlce září letošního roku by měla otevřít při Kostele svatého Václava na Zderaze.

Ve Vizitce ale Vladimír Drábek mluvil i o dalších tématech. Třeba o lásce ke kinematografii a filmu Bezstarostná jízda režiséra a herce Dennise Hoppera (Easy Rider, 1969), se kterým se shodou životních náhod taky osobně setkal. Stranou nezůstala ani vášeň pro Máchu, kterou v něm zažehl jeho dědeček, významný literární historik Albert Pražák, autor první české máchovské monografie z roku 1936. Proč se rozhodl sbírat Máchův máj? A kam uschoval všech 258 vydání, která se mu během života podařilo shromáždit? Poslechněte si záznam pořadu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.