Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Rasistická vražda Roma Oty (†29): Před 21 lety ho ubodal neonacista Pechanec. Pak chtěl být starostou

Autor: rix, ČTK - 
20. července 2022
19:36

Uplynulo jednadvacet let od brutální vraždy Roma Oty Absolona (†29). Na diskotéce ve Svitavách ho ubodal recidivista a neonacista Vlastimil Pechanec. Agresor vinu vehementně popíral a popírá dodnes. Soud ale nepřesvědčil. Napařil mu sedmnáct let. V base si ale nakonec odseděl pouze dvanáct roků. Následně kandidoval za krajně pravicovou stranu DSSS. 

„Mluvit o tom už nechceme, komu by se chtělo,“ svěřili se serveru Romea příbuzní zavražděného muže po jednadvaceti letech od šíleného mordu. Oto s nimi stále je alespoň na fotografii v kuchyni.

Jejich syn zemřel při napadení na svitavské diskotéce Zatáčka. „Co tu chcete, černé huby?,“ slyšel Absolon před napadením od Vlastimila Pechance. V klubu byl Rom přitom jen pro vstupenky.

Muž podle soudu před útokem Romovi rasisticky nadával a následně zcela bezdůvodně zavraždil mladého člověka jen proto, že byl jiného etnika. Pechance v roce 2003 pražský vrchní soud odsoudil na sedmnáct let vězení.

Výši trestu odůvodnil rasovým motivem činu a znaleckými posudky, které vraha označily za těžko převychovatelného člověka. Již předtím byl dvakrát soudně trestán za výtržnictví a těžké ublížení na zdraví. Absolonova družka, s níž měl dvě tehdy malé děti, podlehla na podzim 2002 rakovině.

Vrah v době výkonu trestu vystřídal věznice ve Valdicích, Plzni, Mírově, Karviné a Pardubicích. Splácel náhrady Vězeňské službě i poškozeným. Po dřívějším podmínečném propuštění měl bydlet u příbuzných. Státní zástupkyně jeho podmíněné propuštění doporučila.

V roce 2016 se Pechanec rozhodl kandidovat za krajně pravicovou DSSS. „Bral bych funkci se vztahem ke sportu, pomáhat tomu, aby bylo víc hřišť pro děti a byla práce pro lidi, což je v jihovýchodní části Pardubického kraje velký problém. Taky bych chtěl podpořit obchvat Svitav a stavbu silnice R35,“ uvedl tehdy.

Neuspěl. Následně se chtěl stát starostou Svitav. „Měl kandidovat už před dvěma roky na hejtmana, pak za něj byla jeho matka. Byl to jen test, teď ve Svitavách ukážeme svou sílu,“ řekla v roce 2018 členka DSSS ve Svitavách. Ani to se mu ale nepodařilo.

 

XYZ3 ( 20. července 2022 20:31 )

Za něj byla matka ? No páni na redaktoři...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání