MENU

Gripeny budou v Pobaltí nasazeny až do září

Ministryně obrany Jana Černochová dnes informovala vládu, že nadzvukové letouny české armády budou v rámci tzv. Air Policingu chránit vzdušný prostor nad pobaltskými zeměmi až do konce září. Vyhověla žádosti litevské strany o prodloužení o dva měsíce a české gripeny se tedy nevrátí koncem července.

Litva, Lotyšsko a Estonsko nemají vlastní kapacity pro zajištění ochrany vzdušného prostoru nad Pobaltím, to zajišťují členské země NATO. Od srpna však neměl Českou republiku kdo vystřídat, litevský ministr obrany proto požádal, zda by bylo možné prodloužit působení české armády o dva měsíce, do konce září 2022. Od října převezme dohled nad pobaltským vzdušným prostorem Dánsko.

„Pokračování v plnění tohoto úkolu potvrzuje, že Česká republika patří ke spolehlivým partnerům v NATO, což je právě v době ruské agrese na Ukrajině dvojnásob důležité,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Prodloužení nevyžaduje nové schválení vládou a parlamentem, lze jej uskutečnit na základě již schváleného mandátu platného od 1. dubna do konce září. Stačí rozhodnutí ministryně obrany, která přesto informovala poslance příslušných výborů i vládu. Vzdušné síly Armády České republiky jsou schopny výše uvedený požadavek zabezpečit, proto se ministryně rozhodla žádosti vyhovět.

Zvýšené náklady ve výši cca 14 mil. Kč budou v maximální možné míře hrazeny Litvou.

Text: Jiří Táborský, tiskové oddělení Ministerstvo obrany ČR /r
Ilustrační foto: 21. základna taktického letectva Čáslav

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.