InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Cesta na dovolenou aneb Jak se vyhnout dezinformacím

    pondělí 20.5 13:00 - Jihočeská vědecká knihovna - pobočka Lidická 1, České Budějovice

  • Lék Dr. Stejskala

    pondělí 20.5 15:00 - Jihočeské divadlo Dr. Stejskala 424/19, České Budějovice

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Galerii 140 vystavují kabelky z různých období. Na komentované prohlídce poodhalila sběratelka jejich příběhy

 Autor: Eva Výborná

    Autor: Eva Výborná

TÁBOR – V městské Galerii 140 v Táboře vystavují kabelky s příběhem. Ve středu 20. července uspořádali komentovanou prohlídku výstavy nazvané Příběhy kabelek významných žen. Účastníky prohlídky provedla výstavou sběratelka kabelek a autorka výstavy Zuzana Ilinčevová. „Kabelky významných žen jsem začala sbírat, když naše děti už byly velké. Nechtěla jsem jim dávat nevyžádané rady do života a našla si koníčka,“ uvedla na začátku sběratelka, která je profesí architektka. Ke stavbám také kabelky přirovnala.

„Kabelka nějak působí navenek, pokud ji otevřete, dojem je zase jiný. Objeví se to, co je skryté. Stejně jako stavba působí svým vnějškem určitým způsobem. Když vejdete dovnitř, působí na vás budova zase jinak, protože odhalí své tajemství," uvedla Zuzana Ilinčevová.

Krásná bílá večerní kabelka s vyšitými korálky pochází od manželky senátora Tomáše Czernina Ursuly Czerninové. Uvnitř kabelky byla pozvánka na ples v opeře. Ručně šitou kabelku si prezidentka české firmy Petrof Zuzana Ceralová Petrofová koupila v době, kdy řešila problémy s obchodním partnerem z USA. Kabelka Jany Dubové, která je ve svých 94 letech stále aktivní, je jedinou památkou na její maminku. Edita Hellerová zahynula v Osvětimi.

Příběhů i kabelek je na výstavě ještě mnohem více.

Mezi návštěvnicemi si vyprávění o kabelkách a jejich majitelkách vyslechla také europoslankyně Radka Maxová. V galerii nezapomínají ani na děti. Ve výstavní místnosti, do které se vystupuje po schodech za vstupním pultem, čekají na holčičky a na kluky omalovánky a vystřihovánky. Na stolku ve výtvarné dílně mají děti k dispozici pastelky.

„Pokud by některá majitelka kabelky chtěla, aby její zajímavá kabelka bydlela u mě, může mě oslovit. Kontakt na sebe jsem nechala u paní Markéty Brynychové tady v Galerii 140," doplnila Zuzana Ilinčevová.

Galerie je otevřená každý den od 10 do 12 hodin a od 13 do 17 hodin. Další komentovaná prohlídka výstavy Příběhy kabelek významných žen se uskuteční v galerii 20. srpna opět od 17 hodin.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace