Předpověď počasí: AFRICKÝ ŽÁR V ČESKU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Předpověď počasí: AFRICKÝ ŽÁR V ČESKU

Koupaliště praskají ve švech.
Koupaliště praskají ve švech. (Foto Renata Matějková)

Zatímco začátek týdne nám naservíroval pouhou ochutnávku parného léta, včera Česko sežehly rozžhavené supertropy. Rtuť teploměru dosahovala 36,9 stupně Celsia! Deník Aha! zjišťoval, jak jsme se s nesnesitelným hicem vypořádávali.

Jeřábník Zdeněk (60) leze do výšek: Hic? Naštěstí mám klimatizaci!

Byť je vedro, práce nepočká. Do kabiny jeřábu usedá, třebaže je na staveništi v létě horko jako v poušti, také jeřábník Zdeněk Fiedler (60). Nejhorší je cesta nahoru a dolů, kdy se zapotí. V kabině se má ale díky klimatizaci parádně. „Kdybych si chtěl teplotu nastavit 20 stupňů nižší, tak mohu, ale je to absolutně nelogické,“ kroutí hlavou Zdeněk.

Zdeňkovi v horkých dnech pomáhá klimatizace.

Většinou si klimatizaci nastavuje o 4 až 5 stupňů méně, než je venku. Důvod je jednoduchý, nechce onemocnět, jako se to stalo kolegům, kteří pracovali v 17 stupních, i když venku pražilo slunce. Ve vysokých teplotách musí dbát na pitný režim, denně tak vypije i tři litry vody. „V létě jíme většinou zeleninu a ovoce. Nějaká tučná jídla nepřipadají v úvahu,“ dodal pan Zdeněk.

Adéla (22) má ve vedrech ideální práci: Vozím děti na tobogánu

Za den vyšlape až pět tisíc schodů, přesto by neměnila. Adéla Marková (22) pracuje jako Superhrdinka v Aqualandu Moravia v Pasohlávkách u Brna. A její pracovní náplň? „Jezdím s dětmi na pěti různých tobogánech,“ popsala Adéla s tím, že nejraději má U- -rampu, kde o adrenalin není nouze.

Adéla (vpravo) svoji práci miluje.

„Tam někdy jedu i s dospělými, neboť někomu schází partner do páru,“ vysvětlila Superhrdinka. Na každodenní stoupání do schodů si už zvykla. „Když jsem je šla poprvé, myslela jsem, že mne na druhý den budou strašně bolet nohy. Bylo to v pohodě. Dobrá posilovna to ale určitě je,“ dodala s úsměvem.

Dnes udeří bouřky

Jak už to bývá, po tropických a supertropických teplotách přicházejí bouřky. A dnešek nebude výjimkou. „Odpoledne, večer a v noci se vyskytnou silné bouřky s nárazy větru o rychlosti kolem 70 kilometrů v hodině, případně i s krupobitím,“ upozornila meteoroložka Dagmar Honsová. Během noci budou bouřky přecházet do deště, který bude postupně od severozápadu ustávat. Tropické teploty nás neopustí ani zítra. Na většině území neklesnou pod 31 stupňů, na jihu Moravy mohou překročit i 34 °C.

Pařáky i dneska

  • Dnes: oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Den 33 až 37 °C, na západě 29 až 33 °C.
  • Zítra: jasno až polojasno, na východě místy přeháňky a bouřky. Noc 17 až 21 °C, den 27 až 31 °C, na jihovýchodě až 34 °C.
  • Sobota: polojasno, během dne až zataženo, místy přeháňky a bouřky. Noc 17 až 21 °C, den 25 až 30 °C.
  • Neděle: jasno až polojasno. Noc 12 až 16 °C, den 27 až 31 °C.
  • Pondělí: jasno až polojasno. Noc 13 až 17 °C, den 31 až 35 °C.

Přečtěte si
Lubica258
26. 7. 2022 • 20:31

Jen ať je africký žár klidně celé léto. Já mám teplo ráda. Doma mám klimatizaci, takže si zalezu do chládku a venku ať je jak chce . Pro děti je to super, alespoň si užijí léto . Klimatizaci jsme si objednali z http­s://ww­w.kl­imas­plit­.cz/ a naštěstí nám ji i namontovali a až bude potřeba, ak udělají i servis.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.