Recidivista dostal sedmý trest, sedm let za brutální napadení bezdomovkyně

  11:12
Sedm roků si odsedí recidivista Michal Laštůvka ze Šternberka za brutální napadení bezdomovkyně. Je to jeho už sedmý trest. Násilný trestný čin, za který byl nyní odsouzen, spáchal před dvěma lety v době, kdy čekal na nástup do výkonu trestu za jinou trestnou činnost.

Recidivista Michal Laštůvka u soudu. | foto: Karolína Segéňová, MF DNES

Tehdy byl totiž podmíněně propuštěn, ale vzorně se rozhodně nechoval. Šternberský recidivista byl již odsouzen například za ublížení na zdraví nebo loupež.

Dvacátého šestého září 2020 krátce po půlnoci vnikl do budovy u autobusového nádraží ve Šternberku, kde se v té době nacházel squat místních bezdomovců.

Napadl tři muže, kteří v té chvíli spali. Poté přistoupil ke čtyřiapadesátileté ženě a brutálně zaútočil. Minimálně jednou ji praštil pěstí do obličeje, pak ji uchopil za vlasy a několikrát razantně udeřil jejím obličejem o stěnu, nakonec jí dupl na malíček levé nohy.

Žena utrpěla mnohá zranění včetně několika zlomenin v oblasti obličeje. Čtyřicetiletý násilník jí způsobil například zlomeninu přední, zevní i vnitřní stěny dutiny u horní čelisti, zlomeninu vnitřní a zevní stěny pravé očnice, zlomeniny kosti klínové, zlomeniny jařmového oblouku a další.

„Poškozená byla omezena v běžném způsobu života po dobu čtyř týdnů, obžalovaný však svým jednáním mohl způsobit i závažnější poranění, třeba očí či mozku,“ upozornil předseda senátu Petr Sušil. Muž byl v době útoku pod vlivem alkoholu a drog, což ale není polehčující okolnost.

Žena neměla šanci na obranu

Podle obžaloby neměla žena možnost se bránit. „Bylo to v noci, ve tmě. Jednání se obžalovaný dopustil vůči starší ženě. Neměla jakoukoli šanci se fyzicky bránit,“ popsal státní zástupce Jindřich Pazdera.

Před soudem však Laštůvka situaci popisoval úplně jinak. Vypověděl, že ten den ve squatu společně s bezdomovci popíjeli alkohol a při odchodu zjistil, že mu chybí peněženka a kolo, načež prý všichni tvrdili, že o ničem nevědí.

Při odchodu z místa pak ve vzteku rozbil autobusovou zastávku, k čemuž byli přivoláni i strážníci městské policie. Muž před soudem také vypověděl, že po příjezdu strážníků jim nahlásil ukradenou peněženku i kolo, ale strážník, který na místo přijel, prý situaci nechtěl řešit a poslal jej domů.

Proto se pak obžalovaný vrátil na místo sám a znovu všechny prosil, ať mu peněženku a kolo vrátí.

„Řekl jsem jim, ať si nechají peníze a vrátí mi alespoň doklady, které jsem potřeboval k nástupu do výkonu trestu odnětí svobody,“ pronesl na svou obhajobu Laštůvka.

Poškozená k němu měla údajně přiběhnout a chytit jej pod krkem. Na to konto jí pak dal facku a poté jej napadli i další tři muži, kteří na místě byli.

Jednomu z nich prý dal poté ránu pěstí přes peřinu, aby ztlumil ránu a aby jej zpacifikoval. Vzápětí ho však dva muži začali zezadu mlátit tyčí do zad.

Recidivista popřel jakoukoli vinu

Obžalovaný popíral jakékoliv vlastní zavinění. Zranění poškozené dával do souvislosti s tím, že má epileptické záchvaty a způsobila si je sama.

„Pořád tvrdím, že není možné takovým činem vytvořit zlomeninu na těchto místech, klidně si tady tu hlavu o zeď rozbiju, aby to dokázalo, že jsem nevinný,“ řekl Laštůvka.

Soud jeho výpovědi neuvěřil. Neshody zaznamenal například u údajně ukradené peněženky. Před soudem totiž vypovídal i strážník, který byl kvůli vysklené zastávce povolán na místo.

Tvrdil, že podle občanského průkazu ověřil Laštůvkovu totožnost. „V případech, kdy u sebe doklad totožnosti dotyčný nemá, předvádíme jej na Policii České republiky,“ uvedl strážník.

Také popřel, že by mu Laštůvka během té doby odcizení kola a peněženky nahlašoval. Neshody s výpovědí obžalovaného soud spatřil rovněž u výpovědi poškozených.

„Všichni se shodli na tom, že jste se ten večer na daném místě předtím nevyskytoval, a všichni svědci také popisovali bezdůvodné fyzické napadení z vaší strany, shodli se i na průběhu napadení,“ popsal soudce.

„Nevidím ani žádný důvod k tomu, proč by vypovídali v neprospěch vaší osoby. Někteří dokonce hovořili o tom, že jste byli kamarádi,“ popsal soudce. Z lékařských zpráv vyplynulo, že zranění ženy nemohlo vzniknout fackou a nebo tím, že si je způsobila sama při epileptickém záchvatu.

Přítelkyni polil toluenem

Soud přihlížel také k okolnosti, že byl Laštůvka již v minulosti za podobný čin odsouzen. „Tohoto jednání jste se dopustil v době, kdy vám byl uložen další nepodmíněný trest a čekal jste na nástup do výkonu trestu. Ani předchozí odsouzení neměla žádný vliv na vaše chování,“ upozornil Sušil.

Laštůvka má v záznamu už šest odsouzení. „V současnosti vykonává trest odnětí svobody z rozsudku Okresního soudu v Olomouci z roku 2020 a poté bude vykonávat trest z rozhodnutí Krajského soudu v Ostravě, pobočka v Olomouci, z května 2017. Konec trestu je plánován na rok 2023, poté by měl nastoupit tento trest, pokud nabude právní moci,“ vylíčil Sušil.

Šternberský recidivista byl odsouzen už v roce 2009 za výtržnictví a ublížení na zdraví. Ve Šternberku před obchodem fyzicky napadl muže a kopal ho do hrudníku, čímž mu způsobil zranění. V roce 2010 byl odsouzen také za loupež.

V roce 2017 ho pak soud poslal do vězení za vydírání. Bývalou přítelkyni polil toluenem a hrozil zapáleným kusem látky. „Nejprve jí vyhrožoval zabitím, u toho držel v ruce kuchyňský nůž, který pak odložil,“ popsala tehdy státní zástupkyně.

Poté Laštůvka vzal plastovou lahev, v níž byl toluen, a ženu s ním polil, podařilo se jí však z pokoje utéct. Laštůvka svou vinu opět popřel a tvrdil, že si vše vymyslela. Totéž nakonec tvrdila soudu i ona.