Auto CB ŠKODA nový SUPERB
QAPOVKY – NEJRYCHLEJŠÍ ZPRÁVY

Plzeň bude mít další zóny placeného stání

21.07.2022 13:15

Město se tím snaží umožnit rezidentům zaparkovat blízko bydliště. Nově zóny vzniknou v centru Plzně a na Petrohradě. Podrobnosti naleznete v článku.

parkování Petrohrad_MMP

„Parkování v místě bydliště trápí stále více občanů. Vyslyšeli jsme proto jejich prosby a spolu s městskými obvody se snažíme situaci řešit. Jsme přesvědčeni, že parkovací zóny spolu s budováním P+R parkovišť a spolehlivou a kvalitní veřejnou dopravou představují klíčové opatření rozumné parkovací politiky, která je nástrojem pro ovlivnění dopravy hlavně v centru,“ vysvětlil náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životní prostředí Michal Vozobule.

Nově se za parkování bude platit na Petrohradě a to od 1. srpna. „Zpoplatněno bude celé území mezi ulicemi Lobezská, Železniční, Slovanská a Plzenecká, resp. Táborská. Cena za parkovné se nemění a činí 10 korun za hodinu v pracovní dny od 7 do 19 hodin, maximálně 60 korun za den. Rezidenti s trvalým pobytem v dané lokalitě zaplatí za parkovací kartu 700 korun na rok, pro ostatní předplatitele stojí parkovací karta 7000 korun na rok,“ vysvětlil Ondřej Vohradský ze Správy veřejného statku města Plzně.

V centru mezi Klatovskou, Tylovou, Kotkovou a Přemyslovou ulicí nastane změna od 1. září. „Od září bude rozšířena zóna C západně od Klatovské třídy, která zahrne celé území mezi ulicemi Přemyslova, Kotkova, Tylova a Puškinova. Část těchto ulic je dnes v zóně F. Zde bude základní sazba 20 korun za hodinu v pracovní dny od 7 do 19 hodin, rezident za parkovací kartu zaplatí 700 korun za rok, ostatní předplatitelé 12 500 korun. Důvodem přeřazení některých ulic do zóny C je velké vytížení parkovacích stání, a tedy snaha o regulaci parkování a zajištění většího množství parkovacích stání hlavně pro rezidenty,“ upřesnil Ondřej Vohradský a dodal: „Dále budou do placených zón od 1. září zahrnuty dvě menší oblasti v ulicích Pallova (zóna B) a Ukrajinská (zóna D).“

Nové zóny budou smíšené. O stejná místa se tedy budou dělit držitelé parkovacích karet i řidiči, kteří si koupí parkovací lístek. Náklady na realizaci nově zprovozněných parkovacích zón jsou cca 6,5 milionu korun. „Zřízení zóny je výhodné zejména pro osoby s trvalým pobytem v území, protože si mohou zakoupit poměrně levné dlouhodobé parkovací oprávnění. Ostatní uživatele má tento systém přimět ke zkrácení doby parkování, většímu využívání jiných forem přepravy anebo k většímu využívání záchytných parkovišť mimo zpoplatněnou zónu,“ řekl Ondřej Vohradský.

 

foto ilustrační MMP

SDÍLEJTE ČLÁNEK
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT