Festival Krumlov změnil pořadatele i vedení

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov mění po třiceti letech, během kterých se zařadil mezi nejvýznamnější české mezinárodní hudební festivaly, pořadatelskou společnost. Novým pořadatelem je od 11. července 2022 společnost SPV Art s.r.o. a s ní přichází i nová jednatelka a ředitelka festivalu Gabriela Rachidi.

U počátků Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov stála v roce 1992 čtveřice milovníků hudby s vizí, že v Českém Krumlově může vzniknout velký mezinárodní hudební festival. Mezi nimi byl Jaromír Boháč se svým otcem Josefem Boháčem. Jaromír Boháč pokračoval ve vedení festivalu nejprve společně s kolegyní Zuzanou Lufinkovou, v posledních několika letech však zůstal z původních zakladatelů jediný. Zastával roli ředitele a následně prezidenta festivalu.

29. ročníkem započal Jaromír Boháč spolupráci se svojí dcerou Gabrielou Rachidi, která se k festivalu vrátila po devíti letech. Při letošním zahájení 31. ročníku festivalu potvrdil dlouhodobě připravovanou změnu a předal vedení své dceři: „Mám radost, že Gabriela bude v naší třicetileté tradici pokračovat. Přizvala do týmu několik nových členů a přichází s mnoha nápady, jak festival posunout vpřed. Od mládí se pohybuje v hudební sféře a businessu. Pracovala v Londýně a se svojí agenturou realizovala mnoho projektů s Plácidem Domingem. S festivalem vyrostla a jsem rád, že teď bude festival zase růst s ní,“ přibližuje rodinné předání „festivalového žezla“ Jaromír Boháč.

„I přes nelehké dva roky, které máme za sebou, mě ohromně těší, že mohu ve festivalu pokračovat a dále jej rozvíjet. Cítím odpovědnost vůči jeho bohaté historii a tradici, ale zároveň chci přijít s vlastními novými plány. Jak pro mne, tak pro náš nový tým, je prioritou posouvat se kupředu a přinášet neopakovatelné zážitky a umění vysoké hodnoty. Těším se na cestu s festivalem a děkuji všem našim partnerům v čele s Kooperativou, že s námi pokračují a chtějí společně s námi festival zařadit na mapu nejvýznamnějších hudebních událostí Evropy“, dodává Gabriela Rachidi.

Během zahájení 31. ročníku Rachidi zmínila, že bude program festivalu pokračovat v nastavené dramaturgické lince, která se po třech desítkách let osvědčila. Pestrý program divákům nadále nabídne komorní koncerty i velká symfonická díla, pokračovat bude také v uvádění provedení celých oper. Rachidi vidí prioritu v ucelenější dramaturgii zaměřené na klasickou hudbu a ve variabilitě a množství koncertních míst, což je v porovnání s ostatními festivaly pro Krumlov specifické. Ráda by každý rok překvapila diváky unikátní scénografií, propojila hudbu s taneční složkou a uvedla premiéry děl českých i zahraničních autorů. Neodmyslitelnou součást festivalu vidí v doprovodných aktivitách v rámci Festivalové zóny a zapojení mladých hudebních talentů.

You may also like...