Vingegaard míří za celkovou výhrou na Tour. Během vítězné osmnácté etapy se blýskl i fair play gestem

Dánsko je jen kousek od toho, aby mělo svého historicky druhého vítěze Tour de France. Cyklista Jonas Vingegaard totiž ovládl 18. etapu a tři dny před koncem závodu vede pořadí před Tadejem Pogačarem o tři a půl minuty. Ke žlutému dresu navíc získal i puntíkatý dres pro nejlepšího vrchaře. Pogačar, který při sjezdu spadl, dojel s minutovým mankem druhý. Třetí místo bere Vingegaardův týmový kolega Wout van Aert.

Aktualizujeme Hautacam (Francie) (Aktualizováno: 18:25 21. 7. 2022) Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dánský cyklista Jonas Vingegaard

Dánský cyklista Jonas Vingegaard | Foto: Daniel Cole | Zdroj: ČTK

Vingegaard si zopakoval prvenství z alpské jedenácté etapy, po které se oblékl do žlutého trikotu vedoucího jezdce. Pětadvacetiletý jezdec stále Jumbo-Visma už by ho měl udržet až do nedělního cíle v Paříži. Peloton čeká poslední náročná prověrka v sobotu, kde se pojede časovka na 40,7 kilometru. Dánský fenomén navíc připravil Němce Simona Geschkeho o puntíkatý dres nejlepšího vrchaře.

Pogačara potkal pád ve sjezdu zhruba 29 kilometrů před cílem, kdy nezvládl na štěrku zatáčku. Vingegaard se ale rozhodl neštěstí svého rivala nevyužít a sportovně na něj počkal. Oba jezdci si následně podali ruce.

V závěrečných pěti kilometrech stoupání do Hautacamu pak dánský cyklista svému rivalovi ujel a na první místo ho pustil jeho týmový kolega van Aert, který dlouho usiloval o etapové prvenství. Trojnásobný mistr světa v cyklokrosu opět navýšil jasné vedení v bodovací soutěži, kterou rozhodl ve svůj prospěch už ve středu.

Pogačar spadl během sjezdu, Vingegaard na něj následně počkal 

„Ráno jsem řekl přítelkyni a dceři, že pro ně etapu vyhraji. Jsem moc šťastný, že se to povedlo. Chci poděkovat celému týmu, dnes byli naprosto neuvěřitelní. O celkovém vítězství ještě mluvit nechci. Jsou před námi ještě dva dny a pak Paříž, takže si o tom promluvíme v tam,“ řekl Vingegaard po závodu v rozhovoru.

Výsledky cyklistické Tour de France

18. etapa (Lurdy - Hautacam, 143,5 km):

1. Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma) 3:59:50, 2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) -1:04, 3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma) -2:10, 4. Thomas (Brit./Ineos Grenadiers) -2:54, 5. Gaudu (Fr./Groupama-FDJ) -2:58, 6. Lucenko (Kaz./Astana-Kazachstán), 7. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers) oba -3:09, 8. Kuss (USA/Jumbo-Visma) -3:27, 9. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) -4:04, 10. Pinot (Fr./Groupama-FDJ) -4:09.

Průběžné pořadí:

1. Vingegaard 71:53:34, 2. Pogačar -3:26, 3. Thomas -8:00, 4. Gaudu -11:05, 5. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic) -13:25, 6. Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert) -13:43, 7. Vlasov -14:10, 8. Bardet (Fr./DSM) -16:11, 9. Lucenko -20:09, 10. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers) -20:17.

bac, ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme