Trolejbusová trať se po 22 letech rozšířila, nově vede až na Štěrkoviště

  18:18
Po dlouhých 22 letech se rozšířila trolejová síť ve Zlíně a Otrokovicích. Nový úsek o délce zhruba 950 metrů vede v ulicích Osvobození a Komenského v Otrokovicích a trolejbusy díky tomu mohou jezdit až na Štěrkoviště.

V Otrokovicích nově zatrolejovali úsek linky číslo 55. | foto: DSZO

Na lince číslo 55 se od začátku července, kdy vstoupila v platnost změna jízdních řádů, začal kromě autobusů pravidelně objevovat bateriový trolejbus. A brzy přibudou další, což ocení i obyvatelé města.

„Trolejbusy na rozdíl od autobusů neprodukují žádné emise a pohybují se s výrazně nižší úrovní hlučnosti,“ uvedl Vojtěch Cekota, mluvčí Dopravní společnosti Zlín–Otrokovice (DSZO).

Vybudované trolejové vedení navazuje v Otrokovicích na dosavadní zatrolejovanou trasu, která za poštou odbočuje z ulice Osvobození do Havlíčkovy ulice k železniční stanici. Jezdí tudy linky 2 a 6 ze Zlína.

Nově zatrolejovaný úsek vede po trase původní autobusové linky č. 55 ulicí Osvobození a pokračuje ulicí Komenského až do prostoru před tělocvičnou Jednoty Sokol.

„Tam tzv. parciální trolejbusy stahují sběrače, aby pokračovaly v další jízdě až na točnu Štěrkoviště s využitím elektrické energie z trakčních baterií,“ dodal Cekota.

Výstavba nového trolejového vedení v Otrokovicích v úseku po sokolovnu přišla na 10,7 milionu korun, z čehož 85 procent pokryla dotace.

„Jakmile silničáři dokončí plánovanou rekonstrukci křižovatky ulic Komenského a Nadjezd, plánujeme prodloužit zatrolejovaný úsek od sokolovny v Komenského ulici až po zastávku Nadjezd,“ sdělil ředitel DSZO Josef Kocháň.

Další prodloužení trolejí o délce 276 metrů v jednom směru přijde na 5,5 milionu korun, i zde má dopravní společnosti pomoci dotační výzva.

Autor: