Zpravodajství Brno

Česká televize odvysílá živě koncert s Ukrajinou

Společné kořeny

Velikost textu:

Blízkost lidové kultury ukrajinské, moravské a slovenské přiblíží koncert, který rozezní prostory Hudební scény Městského divadla v Brně ve čtvrtek 24. března 2022. V přímém přenosu ho od 20 hodin uvede program ČT2.

Jiří Pavlica
Jiří Pavlica

„Není to koncert pro Ukrajinu, ale s Ukrajinou,“ říká autor scénáře a moderátor koncertu Břetislav Rychlík. Sedmdesátiminutovým přímým přenosem provede diváky spolu s ukrajinskou herečkou, která studuje na pražské DAMU, Maryanou Kozak.

„Výtěžek z koncertu zůstane v České republice na rozvoj kulturních aktivit ukrajinských uprchlíků a na podporu udržování jejich tradic,“ zdůrazňuje ředitel brněnského studia ČT Jan Souček.

Hlavní hvězdou koncertu je ukrajinská zpěvačka, herečka, skladatelka a osobnost světové etno music Mariana Sadovska Jako sběratelka lidových písní se inspiruje tradiční lidovou kulturou Ukrajiny, Polska a Slovenska. Její spolupráce se světoznámým Kronos Quartetem měla vedle Kyjeva premiéry v západní Evropě nebo v New Yorku. V přímém přenosu ČT dále vystoupí výrazné osobnosti našeho folku i tradičního moravského folkloru. Například Hradišťan s Jiřím Pavlicou a Alicí Holubovou, Javory Beat sourozenců Ulrychových, Hrubá hudba (Horňácká cimbálová muzika Petra Mičky a Lesní zvěř se zpěvačkou Annou Šajdlerovou), vokální skupina Milánosz a Jura Petrů s dcerou Bohdanou z Kyjova. Ukrajinskou hymnu zazpívá členka souboru MDB Ivana Vaňková.

Koncert pořádá PLUM PRODUCTION ve spolupráci se statutárním městem Brnem, Jihomoravským krajem a Městským divadlem Brno. Přenos koncertu přinese svým posluchačům také Český rozhlas Brno.

Vstupenky si mohou zájemci koupit v předprodeji Městského divadla Brno nebo online na www.mdb.cz. Návštěvníci koncertu spolu s diváky pak mohou přispívat na www.darujme.cz/spolecnekoreny.


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.