Okamžik radosti: Den, kdy rodičovství nedělám "zas tak blbě"

Nemyslím si, že děti potřebují perfektní rodiče, kteří nedělají chyby. Vlastně právě naopak. Což mi ale nebrání v tom denně se pokoušet se takřka perfektním rodičem stát. Nese to s sebou mnoho přemýšlení, při němž reflektuju, asi pochopitelně, hlavně to špatné. 
 
Nedělám dost. Mohla bych víc. 
Ujíždějí mi nervy. Mohly by méně.
Nejsem pozorná.
Nevěnuju jim dost času.
Nejsem tak laskavá, jak bych být chtěla. (A mohla.)
Mohli bychom méně sledovat obrazovky.
Víc číst. 
Víc kreativně tvořit.
Mít víc zeleniny na talíři.
Měla bych se méně bát. 

Těch věcí, které se mi denně honí hlavou, že by šly zlepšit, je v podstatě nekonečno. 

Ale pak přijde nějaký moment, jako dneska, který mě naprosto uzemní a zjistím, že všechno je, jak má být. 

Ten moment nastal dneska, když jsem vyzvedávala Benjamína ze školky a slyšela, jak tam prospívá. Jak je pořád v dobré náladě, jak ho všechno zajímá, jak moc miluje letadla, vlaky, autobusy, pořád je maluje a vypráví, čím vším kde po světě jezdil, jak má svůj názor a trvá si na něm, že může jet vlak pod vodou (samozřejmě může, dívali jsme se na Youtube na vlak, který cestuje pod vodou v Japonsku), jak má pozitivní vliv na své kamarády, je nápomocný, energický a zároveň už umí vycítit, kdy je třeba trošku ubrat. 

Vím, že paní učitelky říkají rodičům pozitivní věci o každém dítěti. Vím, že zase tolik na tom nezáleží. Ale stejně mě to potěšilo, dojalo, připomnělo mi, jak potřebuju vnější uznání a aspoň pro dnešek rozčeřilo mé pochybnosti a výčitky, nabilo, uklidnilo, že – jak si někdy říkáme s kamarádkami – to rodičovství nedělám zas tak blbě. 

Musela jsem si to sem rychle poznačit, než se dnešek přehoupne do zítřka a zase budu mít pocit, že to dělám blbě úplně všechno.