Posledního rozloučení, které proběhlo v čase, kdy mělo toto vydání uzávěrku, se zúčastnil kromě Kmoníčka ještě generální konzul v New Yorku Arnošt Kareš. „Ještě do úterý neměli naši zastupitelé od rodiny žádnou pozvánku, což všechny hodně znervózňovalo, protože prezident Zeman si přál, aby na pohřeb někdo z nich šel,“ řekl Blesku zdroj z ministerstva zahraničí, který si nepřál být jmenován.

Během úterý se pak konzulovi Karešovi ozvala tajemnice Trumpové a na zádušní mši ho oficiálně pozvala. „Ale ještě bylo potřeba dořešit pozvánku pro velvyslance Hynka Kmoníčka a to trvalo několik dalších hodin. Tajemnice se následně omlouvala, že netušila, že bude z české strany takový zájem,“ dodal diplomatický zdroj.

Na žádost hlavy státu měl velvyslanec Kmoníček v případě účasti na pohřbu Trumpové důležitý úkol. „Prezident republiky ho požádal, aby ho na posledním rozloučení zastoupil,“ potvrdil mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček. Zeman má od lékařů do doby, než mu vyndají ze žaludku vyživovací sondu, zakázané létání, a proto do New Yorku odcestovat nemohl.

Ivana Trumpová zemřela minulý čtvrtek po pádu ze schodů ve svém pětiposchoďovém domě, který stojí jen 500 m od kostela.

Na poslední rozloučení s milovanou dcerou se chystala také její maminka Marie Zelníčková (96). Ačkoli deník NY Post psal, že v současnosti žije na Floridě u vnučky Ivanky, informace Blesku jsou takové, že ji zpráva o tragickém skonu dcery měla zastihnout doma ve Zlíně!

„Diplomaté jí nabídli pomoc s cestou do New Yorku, ale ona ji odmítla s tím, že se o vše starají její vnoučata,“ řekl Blesku zdroj. Paní Zelníčková měla mít zajištěný odvoz autem na letiště ve Vídni, kde ji měl čekat najatý bodyguard. Ovšem zdálo se, že na poslední rozloučení své dcery paní Marie nakonec nedorazila.

Omluva Havlové

Kromě Martiny Formanové (56), vdově po oscarovém režisérovi Miloši Formanovi (†86), měla ve středu na poslední rozloučení podle informací Blesku také namířeno tenistka Martina Navrátilová (65) nebo modelka Karolína Kurková (38). Kromě Osmanyho Laffity (56), jenž by nedostal vízum, se z pohřbu omluvila i bývalá první dáma Dagmar Havlová (69).

Kvůli účasti Donalda Trumpa, jemuž je – tak jako všem žijícím americkým prezidentům – přidělena doživotní osobní ochrana, hlídaly pohřeb české rodačky desítky policistů. K vidění byli i špičkově vycvičení a vyzbojení agenti Secret Service, tedy Tajné služby Spojených států amerických.

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb Ivany Trumpové Pavlína Horáková

Exmilenec George Syrovátka: Šel radši na pivo

Místo aby šel v New Yorku své expřítelkyni Ivaně Trumpové na pohřeb, přiletěl George Syrovátka (79) do Prahy. V době posledního rozloučení s bývalou láskou seděl s jejich společnými kamarády na Vinohradech v hospodě.

Syrovátka s Trumpovou chodil koncem 70. let. Poté emigroval do Kanady a ona si začala s textařem Jiřím Štaidlem (†30). „George mi volal ve čtvrtek, že Ivana spadla ze schodů a že je mrtvá,“ řekl Blesku jejich společný kamarád Vladimír Fulín.

„Byli jsme všichni jedna parta zanícených lyžařů,“ komentoval dál Fulín s tím, že George vyzvedl v noci z neděle na pondělí na letišti v Ruzyni, kam přijel s celou rodinou z Montrealu, kde žije.

„Ivaniny děti mu o víkendu sice volaly, že s ním počítají na pohřbu, on se ale musel omluvit. Měl už pro celou rodinu měsíc dopředu koupené letenky a ve čtvrtek musí být neodkladně v Německu,“ vysvětloval Fulín, který Syrovátku s rodinou ubytoval u sebe doma. A také otevřeně promluvil o příčinách úmrtí Ivany Trumpové.

„No, to víte. Ivana poté, co jí zemřel ten poslední Ital, strašně sešla, přestala vycházet z domu a začala pít všechno, co teče. K tomu brala sedativa a už tak dva roky měla problémy s kyčlí,“ řekl Fulín bez kudrlinek.

„A když potom člověk posilněný nějakou tou skleničkou a prášky schází ze schodů, které jsou příkré jako žebřík, a k tomu špatně chodí, tak je snadné z těch schodů sletět,“ přemítal Trumpové kamarád. „Zlomila si vaz. Takto alespoň její děti informovaly George,“ dodal na vysvětlenou.

 

Fotogalerie
140 fotografií