Kauzu údajného týrání zvířat na farmě na Přerovsku soud odročil na září

Kauza údajného týrání zvířat na farmě Kozí Hrádek u Hustopečí nad Bečvou, kterou se přerovský soud zabývá již od loňského června, se rozsudku opět nedočkala. Soud se k případu vrátil po devíti měsících poté, co si nechal vypracovat ústavní znalecký posudek ke zhodnocení stavu chovaných zvířat. Podle soudu je potřeba posudek doplnit o originální listinu, kterou obžalovaný zástupce farmy Petr Graca předložil až nyní. Soud případ odročil na 1. září. Podle žalobce farma chovala skot v nevyhovujícím stavu, zvířata se pohybovala v bahně a výkalech, na místě bylo i uhynulé tele. Graca týrání zvířat popírá.

"Hlavní líčení bylo odročeno, neboť obžalovaný předložil jeden z listinných důkazů, který je podstatný, jde o originální doklad k tomu dotčenému zvířeti. Toto zmiňuje i znalecký posudek, který byl zpracován, že originál k dispozici nebyl. Je podle mne podstatné, aby se k tomu zpracovatelka posudku vyjádřila," řekl dnes novinářům soudce Tomáš Novotný.
Znalecký posudek hodnotící stav chovaných zvířat vypracovali odborníci z brněnské Veterinární univerzity Brno. Z posudku mimo jiné vyplývá, že tele uhynulo v důsledku dehydratace a vyhladovění a podle znalců tak jde o trýznivé týrání. Graca s posudkem nesouhlasil, podal i námitku podjatosti. U soudu navrhl osobně vyslechnout zpracovatelku posudku, což podle soudu nebývá u ústavních posudků běžné. Zda ji vyslechne, soud zatím zváží.*

Napsat komentář

Napsat komentář

deník / newsletter

Odesláním souhlasíte se zpracováním osobních údajů za účelem zasílání obchodních sdělení.
Copyright © 2024 ČTK. Profi Press, s.r.o. využívá zpravodajství z databází ČTK, jejichž obsah je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
crossmenuchevron-down