Quantcast

Nový ruský satelit bude jen z domácích komponent

| redakce | tisk

Rusko bude mít nový komunikační satelit Express-AMU4. Družici pro satelitního operátora RSCC zhotoví a dodá JSC ISS M.F.Rešetněva. Smlouvu na dodávku satelitu podepsal Alexej Volin, šéf RSCC a Jevgenij Nesterov, generální ředitel JSC ISS.

Podpisu se zúčastnili také Nikolaj Raspopin, ministr digitálního rozvoje Krasnojarského kraje a Nikolaj Testedov, generální projektant společnosti ISS Rešetněv.

Podpis smlouvy na dodávku satelitu (foto: RSCC)
▲ Podpis smlouvy na dodávku satelitu (foto: RSCC)

Vypuštění satelitu je naplánováno na rok 2026. Express-AMU4 bude v provozu na orbitální pozici 11°W a umožní zálohu také pro pozici 14 °W.

Kosmický aparát bude poskytovat satelitní komunikační a vysílací služby v evropské části Ruska, stejně jako v Evropě, na Středním východě, v severní Africe, Jižní Americe a části Severní Ameriky. Družice bude vybavena kapacitou v Ku, C a L. Sloužit má více než 15 let.

Platforma nového satelitu bude vybavena výhradně domácími (ruskými) komponenty. S ohledem na protiruské sankce uvalené Západem se tendr uskutečnil bez zahraničních společností jako dodavatele satelitní kapacity.

"Express-AMU4 je první kosmická loď, kterou objednáváme v rámci sankcí. Bude kompletně vyroben z ruských komponentů na platformě Express-1000H. V příštích 20-30 letech pro nás nebude existovat žádná alternativa k ruským satelitům. Musíme se spoléhat pouze na své vlastní zdroje. Odmítnutí spolupráce ze strany řady západních společností nebylo překvapením," řekl Alexej Volin, generální ředitel RSCC.





Reklama




Vybrané články