zvláštní poděkování
Quantcom.cz

Festival Meeting Brno objevuje místa křížení

Pouť smíření (Foto: Jakub Šnajdr)

autor: Zdroj press kit festivalu   

zvětšit obrázek

Významné osobnosti, mimořádné události, nečekaná setkání. Festival Meeting Brno opět otevře témata radostná i bolestná a propojí zdánlivě nepropojitelné. Tři divadelní, dvě filmové premiéry, diskusní fóra, výstavy, přednášky a workshopy pomohou i letos rozplést historii kultur, která se v Brně kříží po celá staletí.

Sedmý ročník festivalu se uskuteční od 22. do 31. července 2021 s mottem Místa křížení. Paměťový festival Meeting Brno se letos zaměří na vzájemné porozumění a přijetí odlišností. Zasadí je do souvislostí spojených s důležitými místy v Brně, kde se historicky křížily kultury i geny. Prezidentka festivalu Martina Viktorie Kopecká přivítá významné osobnosti jako je Její Jasnost princezna Maria-Pia Kothbauer-Liechtenstein, ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek, kněz, biolog a etik Marek Orko Vácha, dcera Arnošta Lustiga Eva Lustigová, potomek textilních magnátů v Brně Daniel Löw-Beer a další. Festival návštěvníky zavede do společnosti Johanna Gregora Mendela, rodu Lichtenštejnů, přiveze do České republiky projekt LOStheULTRAMAR a připomene historii Brněnce, kde Oskar Schindler umožnil záchranu téměř 1200 Židů.

„Meeting Brno pokládám za velmi důležitý kámen v mozaice kultury připomínání, na kterou jsem se vždycky snažil i coby ministr kultury upozorňovat. Odvaha k pravdě osvobozuje. Naše dějiny nejsou vůbec jednoduché, jsou navíc zatížené dlouhými lety komunistické propagandy, která své stopy zanechala. Proto je důležité se na minulost podívat objektivním pohledem, abychom lépe chápali současnost a byli vybaveni pro budoucnost.“ komentuje patron festivalu Daniel Herman.

Zahájení festivalu proběhne 22. července v 17:00. V rámci slavnostního odpoledne Martina Viktorie Kopecká a David Macek představí patrona festivalu Daniela Hermana, honorárního konzula Lichtenštejnského knížectví. Následovat bude diskuse s ministrem pro evropské záležitosti Mikulášem Bekem a jeho ženou Markétou o Evropě jako daru i úkolu a o zákulisí českého předsednictví a místech křížení rodinného a pracovního života. Slavnostní zahájení hudebně doprovodí zpěvačka Kristýna Daňhelová z Městského divadla Brno.

Dne 23. července se uskuteční tradiční Pouť smíření, kterou návštěvníci uctí památku německojazyčných obyvatel Brna, vyhnaných na konci druhé světové války. Letos bude její zakončení na Mendlově náměstí tematicky propojeno s připomínkou dvoustého výročí narození světového genetika Johanna Gregora Mendela.
Festival Meeting Brno významného brněnského vědce připomene očima jeho popularizátora Huga Iltise. Doktora biologie, botanika, bojovníka proti rasismu a v neposlední řadě stavitele mostů mezi Čechy a Němci. Jak řekl jeho vnuk David Iltis: „Byl to laskavý muž, který nesmírně rád vyučoval a obšírně psal o vědě a rovnosti. Můj dědeček organizoval oslavy stého výročí narození J. G. Mendela, a jistě by byl velmi pyšný, kdyby viděl, že Mendelův monument je stále na svém místě v klášteře.“ Festival oběma vědcům vzdá hold hned několika programy:
Koncert Komorního orchestru Akademie věd: Hugo Iltis pro Johanna Gregora Mendela 24. července, který bude dialogem české a německé hudby J. S. Bacha, Antonína Dvořáka a s Brnem spjatých autorů Bohuslava Martinů a jeho žačky Vítězslavy Kaprálové.

Zahájení výstavy Hugo Iltis: Light to the people Peace in the world proběhne 25. července. Uvede ji biolog Marek Orko Vácha a následně proběhne premiéra divadelního představení Fantastické rasy a jak je najít, kterou divadlo Feste připomene spisy Huga Iltise proti rasové nesnášenlivosti.

V Moravské galerii 26. července festival přivítá rod Lichtenštejnů, kteří byli jedněmi z podporovatelů Johanna Gregora Mendela. Den s názvem Liechtenstein is meeting Brno nabídne účastníkům přednášku Dr. Johanna Kräftnera, ředitele lichtenštejnských knížecích uměleckých sbírek o Janu II. z Lichtenštejna a přednášku Daniela Hermana a Michaela Růžičky, kteří divákům představí dědictví Lichtenštejnska a jeho úspěchy světového formátu. Program proběhne za účasti Její Jasnosti princezny Marie-Pie Kothbauer-Liechtenstein, jež v závěru večera přivítá v hotelu International desítky starostů bývalých lichtenštejnských obcí Recepce pro zvané bude symbolem propojování česko-lichtenštejnských vztahů na letošním ročníku festivalu.

Letošní motto Místa křížení bude často skloňováno v tradičních diskusích prezidentky festivalu Martiny Viktorie Kopecké a Davida Macka v Rajské zahradě augustiniánského opatství, které přinesou témata ekumeny a mezináboženského dialogu a to 25. července diskuse Karel a Zita a následná diskuse Sestry. Role žen v církvích. 28. července pak debata na téma Všechno začíná setkáním. Smysl a rizika výchovy, po které bude následovat premiéra inscenace Nenávraty z dílny divadelního studia Mikro-teatro.

Meeting Brno se 29. července stane poslední zastávkou projektu LOStheULTRAMAR. Toto tanečně-pohybové představení povede mexická taneční skupina Foco alAir, která prostřednictvím jednoduchého průvodu, živé hudby, minimalizovaného pohybu a do detailu zpracovaného výrazu tváře, propojí zdánlivě nepropojitelné komunity Brna. Představení bude zahájeno před Káznicí, průvod se vydá Bratislavskou ulicí směrem k Moravskému náměstí, kde bude zakončen happeningem. Uvedení průvodu je součástí dvouletého mezinárodního projektu Be Part of LOStheULTRAMAR, který propojuje komunity napříč zeměmi, jazyky kulturami a generacemi.

Meeting Brno vyvrcholí 30. července programem Brněnec, Löw-Beer, Schindler – příběhy utkané z historie, který ve spolupráci s Pamětí národa a Arks foundation účastníky zavede do bývalého továrního areálu v Brněnci. Kromě pohnuté minulosti tohoto místa festival seznámí návštěvníky s ideou vybudování památníku „Schindlerovy archy a Löw-Beerovy textilky“ za účasti vnuka původních majitelů areálu Daniela Löw-Beera. Hlavními body programu bude odhalení a zprovoznění historického textilního stroje, který tak symbolicky navrátí rodinnou výrobu do továrny, debata Paměti národa Schindlerova Archa – Příběhy a vyhlídky továrny v Brněnci a festivalový den vyvrcholí světovou premiérou inscenace Poslední den ohňů v režii Evy Lustigové.
Pro letošní ročník vytvořil Meeting Brno ve spolupráci s video studiem MorningPug animovaný festivalový spot, na kterém se mimo jiné podílel výtvarník Yvans, známý svými brněnskými kolážemi. Hlas festivalu propůjčil významný český herec Jiří Lábus.

www.meetingbrno.cz

11.7.2022 09:07:14 Redakce | rubrika - Festivaly

Časopis 17 - rubriky

Archiv čísel

reklama

Asociace profesionálních divadel České republiky

Články v rubrice - Festivaly

Dny evropského filmu znají své vítěze

Bez dechu (Without Air)

Na mezinárodním festivalu Dny evropského filmu (DEF) byly dnes slavnostně předány v pražském kině Přítomnost f ...celý článek


Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Festival umění a kreativity ve vzdělávání

Už počtvrté se pedagogové, rodiče, odborná i širší veřejnost či profesionálové z oblasti kultury a umění mohou ...celý článek



Časopis 17 - sekce

DIVADLO

Nová výzva Kašpar.Dramatik

Martin Hofmann (Cyrano)

Spolek Kašpar je soubor, který je již více jak třicet let etablovaný na české divadelní scéně. Aktuálně hraje celý článek

další články...

HUDBA

Hudební tipy 18. týden

Janet Jackson

Ikony Kamila Střihavky
Český rockový bubeník Miloš Meier hostem v hudebním cyklu věnovaném osobnostem české celý článek

další články...