Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

„Putin je větší hrozba než Hitler,“ říká člověk, který zveřejnil Panamské dokumenty

Autor: ČTK - 
22. července 2022
14:12

Daňové ráje a skořápkové firmy mají zásadní význam pro vůdce autoritářských režimů, jako je ruský prezident Vladimir Putin. Tyto firmy nyní mimo jiné financují ruskou armádu, která napadla sousední Ukrajinu. V rozhovoru, který zveřejnil německý magazín Der Spiegel nebo server Investigace.cz, to řekl anonym, jenž tvrdí, že stojí za zveřejněním takzvaných Panamských dokumentů (Panama Papers). „Putin je pro USA mnohem větší hrozbou, než byl Hitler, a skořápkové firmy jsou jeho nejlepším přítelem. Když potom Putinovy rakety zasahují nákupní centra na Ukrajině, jsou tyto firmy financující ruskou armádu zodpovědné za vraždění nevinných civilistů,“ řekl muž, který se kvůli zachování anonymity nazývá John Doe.

„Myslím, že západní svět už dlouho považuje Vladimira Putina za problém, který lze kontrolovat ekonomickými pobídkami. Je ovšem zřejmé, že to nefunguje,“ uvedl John Doe. Zastavit offshorové praktiky by podle něj vyžadovalo skutečně velké úsilí, ke kterému sice už existuje výpočetní kapacita, ale chybí politická vůle.

Doe v rozhovoru říká, že s odhalením své identity zřejmě bude muset počkat, až bude na smrtelné posteli. „Panama Papers zahrnují hodně různých nadnárodních zločineckých organizací, z nichž některé jsou napojené na vlády. Proto je těžké si představit, že by někdy mohlo být skutečně bezpečné mou identitu odhalit,“ uvedl. Počítá prý také s rizikem, že by se mu mohlo chtít pomstít Rusko, které mu to dalo různými způsoby najevo.

V souvislosti s výhrůžkami připomněl dva novináře, kteří byli kvůli své investigativní práci zavražděni – Slováka Jána Kuciaka a Malťanku Daphne Caruanovou Galiziovou. „Jejich smrt mě hluboce zasáhla a vyzývám Evropskou unii, aby pro Daphne, Jána a jejich rodiny zjednala spravedlnost,“ uvedl Doe.

Anonymní zdroj přesto připouští, že byl v pokušení v posledních šesti letech promluvit k veřejnosti. Zvažoval prý ale několik věcí, jako je osobní bezpečnost nebo to, aby jeho „slova měla smysl a neztratila se před dalším tweetem Donalda Trumpa“.

Dokumenty ukázaly i na 283 Čechů

Anonym se nakonec rozhodl poskytnout rozhovor, protože se bojí, že ve společnosti je nestabilita v podobě vzestupu „fašismu a autoritářství po celém světě, od Číny přes Rusko a Brazílii až po Filipíny, ale v současnosti hlavně ve Spojených státech amerických“, které přestaly fungovat jako jakási vyrovnávací síla proti těm „nejhorším režimům“.

Doe rozhovor poskytl novinářům z magazínu Der Spiegel Bastianu Obermayerovi a Frederiku Obermaierovi, které před sedmi lety kontaktoval a následně jim předal takzvané Panamské dokumenty.

Kauza Panamské dokumenty (Panama Papers) vypukla 3. dubna 2016, když několik předních světových médií pod záštitou Mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ) začalo zveřejňovat dokumenty panamské právní firmy Mossack Fonseca, ze kterých vyplynulo, že firma pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Dokumenty se týkají 214 000 subjektů z 200 zemí světa, celkem se jednalo o 2,6 terabytu dat neboli více než 11,5 milionu listin. Po odhalení skandálu rezignovali někteří politici, například islandský premiér Sigmundur Gunnlaugsson či španělský ministr průmyslu José Manuel Soria. Podle Českého centra pro investigativní žurnalistiku ukázaly uniklé dokumenty firmy Mossack Fonseca také na 283 Čechů.

16:04
Dnes

Rusko se připravuje na novou ofenzivu a útoky na ukrajinskou železniční síť se snaží paralyzovat vojenské dodávky včetně západní pomoci. Agentuře AFP to dnes řekl nejmenovaný vysoce postavený ukrajinský představitel den poté, co Rusko zasáhlo železniční infrastrukturu ve třech ukrajinských regionech. Útoky v Doněcké a Charkovské oblasti dnes potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

„Jsou to klasická opatření před ofenzivou,“ uvedl pod podmínkou anonymity vysoce postavený zdroj ukrajinských bezpečnostních složek. Cílem je podle něj znemožnit Kyjevu dodávat na frontu vojenské vybavení, které Ukrajině mimo jiné poskytují západní spojenci.

15:51
Dnes

Ukrajina potřebuje od svých spojenců další prostředky protivzdušné obrany, zdůraznil dnes na virtuálním jednání kontaktní skupiny pro Ukrajinu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle agentury AP řekl, že Ukrajina potřebuje k ochraně svých měst alespoň sedm amerických komplexů Patriot a příslušné střely.

„To je to, co nyní může a mělo by zachraňovat životy,“ prohlásil prezident země, která se už déle než dva roky brání ozbrojené agresi sousedního Ruska. Podle agentury Reuters také uvedl, že jen v letošním roce Rusko zaútočilo na Ukrajinu už 9000 leteckými naváděnými pumami. „Musíme mít možnost sestřelovat bojové letouny, aby se nepřibližovaly k našim pozicím a hranicím,“ sdělil.

15:27
Dnes

Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.

„Dnes ty stejné tanky, které sledovali naši otcové a dědečkové v ulicích Budapešti a Prahy, zabíjí lidi na Ukrajině,“ uvedl šéf české diplomacie. „Scenérie se mění, ruská imperiální krutost pokračuje,“ doplnil. Cílem Ruska je podle něj zničit Ukrajinu a přizpůsobit ji vlastnímu brutálnímu stylu myšlení. „Je to o rozvrácení naší části Evropy,“ konstatoval Lipavský.

Zobrazit celý online

Video  Blesk Podcast: Putin není jako Hitler. Německo má k Rusku blízko, říká historik.  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa