V Minecraftu NFT nebude! Mojang se staví proti trendu a ve své hře ho zakazuje
zdroj: Foto: Microsoft

V Minecraftu NFT nebude! Mojang se staví proti trendu a ve své hře ho zakazuje

22. 7. 2022 17:54 | Novinky | autor: Jiří Svák |

Chytnout své místo v rozjíždějícím se vlaku s názvem NFT se v posledním roce snažilo nejedno velké jméno v zábavním průmyslu: Disney, Warner Bros., EA, Ubisoft či osobnost Petera Molyneuxe. Ať už šlo o úspěšný či neúspěšný projekt, z prohlášení motivovaných manažerů byste nabyli dojmu, že NFT je společně s metaverzem budoucností virtuální zábavy.

Jiní velcí hráči si to ale nemyslí. Své nesouhlasné stanovisko už vyjádřil Steam, který hry s NFT ve své distribuci zakázal, nebo třeba Sid Meier, designér herní série Civilizace. Nyní se k vlivným hlasům přidal i Mojang coby vývojář jedné z nejúspěšnějších her historie, Minecraftu.

Co je to NFT?

Zkratka NFT představuje non-fungible token čili nezaměnitelný token. Jde o označení dokladu vlastnictví digitální položky, ať už jde o obrázek, video, tweet – anebo třeba nějaký unikátní herní předmět. V souvislosti s herními prvky se NFTs (čteno „nifties“) v posledních týdnech spojují hlavně se sběratelskými skiny, ale i vozidly nebo digitálními ostrovy. Jde o záležitost poměrně polarizující – jedni v NFT spatřují nezměrný potenciál a revoluční formu vlastnictví, jiní varují spíše před potenciálními podvody a vysokou ekologickou zátěží.

Podle vývojářů Minecraftu neodpovídá NFT hodnotám hry, a těmi jsou přístupnost a „obsah pro všechny bez bariér“. NFT naopak akceleruje ve hře princip nedostatku a vyčleňování, což může mít za následek rozdělování komunity a protivení se jejím přátelským pravidlům. Z problémů NFT Mojang ještě vypichuje jeho spekulativní povahu a důraz na profit, což jde proti zamýšlenému účelu hry – bavit se.

NFT a jiné blockchainové technologie tak vývojáři Minecraftu zakazují integrovat do klienta či serverů hry, zároveň je zakázáno poskytovat herní předměty jako například skiny, oblečení, lokace či jiné mody, které by díky blockchainu vytvářeli umělý princip nedostatku a vzácnosti. Mojang rovněž varuje před NFT třetích stran, které mohou mít nadhodnocenou či dokonce až podvodnou cenu a ve výsledku kupujícímu způsobit škodu.

Co si myslíte vy? Souhlasíte s postojem Mojangu, anebo by vám NFT v Minecraftu přišlo jako vhodná nadstavba hry?

Nejnovější články