Někdo na Ukrajině právě teď vydělává jmění: Pasy pro Romy

zprávy

Problém s ubytováním romských klanů teď po Praze pociťují i v německém Durynsku.

Někdo na Ukrajině právě teď vydělává jmění: Pasy pro Romy
Ilustrační foto
23. července 2022 - 09:07

Začíná to nenápadně, nejdříve přijde část rodinného klanu a přicházejí další a další členové rodinného klanu, největší „rodina“ má 84 členů.

Rozhořčený dopis předsedkyně okresní rady v Durynsku Martiny Schweinsburgové (CDU) premiérovi Bodo Ramelowovi (Die Linke) způsobil tento týden rozruch: Politička komunálního sdružení bez obalu varovala před hrozícím kolapsem ubytování ukrajinských uprchlíků, skutečné kapacity okresů jsou vyčerpány.

„Naše kapacity jsou vyčerpány. Jsme přitlačenike zdi!" říká Schweinsburgová.

V rozhovoru pro FAZ Schweinsburgová vysvětlil, že prvotní přijímací středisko navštěvují především velké romské rodiny z ukrajinských příhraničních oblastí sousedících s Maďarskem a Rumunskem, pro které v okresech nejsou vhodné byty.



Zpočátku podle Schweinsburgové přicházely hlavně matky s dětmi a prarodiče. Mezitím však Sintové a Romové (zda skutečně pocházejí z Ukrajiny se teprve uvidí) přicházejí v celých klanech. Ubytování těchto rozvětvených rodin nyní zabírá všech 17 okresů a pět městských obvodů v Durynsku. Jedna rodina má asi 84 (!) členů. V okrese, kde působí Schweinsburgová, má největší rodina 48 členů – včetně 37 dětí a mladistvých a těhotné patnáctileté dívky.

Jak řekl spolkový policista v březnu 2022: „ Pouze zlomek jsou skutečně ukrajinští uprchlíci. Mezi nimi jsou velké rodiny, které jsou přiděleny k Sintům a Romům. Mají zcela nové ukrajinské pasy, které jsou skutečné. Někdo na Ukrajině právě teď vydělává jmění."

(rp,prvnizpravy.cz,politikstube,foto:arch.)


Anketa

Zúčastníte se červnových voleb do Evropského parlamentu?

Ano 70%
transparent.gif transparent.gif
Ne 15%
transparent.gif transparent.gif
Nevím 15%
transparent.gif transparent.gif