Hlavní obsah

Notičky: Všichni proti všem. Károlyi mydlil schody předsedovi NSA

Foto: Magion149, Seznam Zprávy

Jan Kuchta se vrací do Sparty, trest za vyloučení nechal v Rusku.

Reklama

Více či méně vyhrocené spory se teď vedou leckde, v politice i dalších oblastech. Nicméně aktuální rozklíženost a hašteřivost panující mezi kapitány českého sportu snad nemá obdoby.

Článek

Čtete webovou verzi newsletteru Notičky, ve kterém Luděk Mádl každý čtvrtek provádí zákulisím fotbalu či jiných sportů. Pokud se vám Notičky budou líbit, přihlaste se k odběru.

Novou platformu pro další vyřizování vzájemných účtů nabídla minikrize vycházející z neochoty Českého olympijského výboru přistoupit na dohodu zdejšího sportovního prostředí s Ministerstvem zahraničních věcí ohledně prioritního užívání zkráceného názvu Česko/Czechia.

Když už si všichni ostatní od českých politiků a diplomatů nechali na několika konferencích vysvětlit, že prezentaci země v zahraničí pomůže odklon od užívání delšího názvu Česká republika / Czech Republic a sjednocení se na názvu kratším, jeden subjekt se nakonec stejně postavil na zadní.

Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, říká, že nakonec věci stejně budou tak, jak je nalinkovali politici a státní aparát, a že sportovci nemají pravomoc o takových věcech rozhodovat. Realita je ale taková, že se jeho kroky s jeho vlastními slovy neslučují a míří zcela opačným směrem.

Miroslav Jansta, předseda České unie sportu, každopádně využil příležitosti a vyzval Jiřího Kejvala k abdikaci na jeho funkci v ČOV. Jansta argumentuje, že Kejval na různých fórech opakovaně slíbil, že nastane-li všeobecná shoda na názvu Czechia, pak se svým odmítavým názorem ustoupí. Ve skutečnosti však v obstrukcích pokračuje.

Jansta to označuje za nehoráznost zejména v souvislosti s Kejvalovým podpisem pod memorandem, které v roce 2015 předseda ČOV podepsal s tehdejším ministrem Zaorálkem. I tento dokument podporu názvu Czechia obsahoval.

Jansta tu ale znovu rozdmýchává spor, který vede s Kejvalem a lidmi kolem něj od doby, kdy byl obžalován z údajných machinací kolem státních dotací pro sport. A ČOV se ve sporu původně přihlásil o náhradu škody coby poškozená strana. Jansta byl zatím nepravomocně osvobozen, ale jeho pifka na Kejvala se má stále čile k světu.

Ale nejde jen o ty dva. Zdeněk Ertl, šéf Sdružení sportovních svazů ČR, a Jan Šťovíček, prezident Autoklubu ČR, bombardují soudy dalšími a dalšími žalobami zpochybňujícími legálnost voleb do orgánů Českého olympijského výboru.

A v přikládání polínek pod oheň, v jehož plamenech se odrážejí antipatie všech proti všem, nelení ani „olympijská“ strana.

Zákulisím kolují kopie dopisu, který 7. března letošního roku adresoval Alexander Károlyi, ombudsman Českého olympijského výboru, tehdejšímu ministru školství Petru Gazdíkovi.

Nebál bych se označit ho za hanopis na Filipa Neussera, předsedu Národní sportovní agentury.

Několik příloh nabízí soupis údajných chyb a nedostatků, jichž se měla NSA pod vedením svého současného šéfa dopustit. A to všechno pak v dopisu ústí do kapitoly nadepsané Stanovisko k naplnění zákonných předpokladů pro odvolání Filipa Neussera z funkce předsedy NSA.

Alexander Károlyi k tomu uvádí, že je autorem tohoto dopisu, do kterého ovšem seskupil také analýzy vypracované dalšími osobami. Motivací k jeho sepsání prý nebyly žádné osobní či jiné antipatie.

„Není tajemstvím, že vzniká novela zákona, upravující fungování Národní sportovní agentury. O této novele, včetně debaty, která se týkala úpravy paragrafů o možnostech odvolatelnosti předsedy NSA, jsme s tehdejším panem ministrem Gazdíkem vedli jednání. A na ně navázal tento zaslaný materiál, který z 90 procent čerpá informace z volně přístupných zdrojů jako je web NSA nebo rejstřík smluv,“ říká Károlyi.

Zastírat antagonistické vztahy mezi olympijským výborem a Filipem Neusserem je ovšem vcelku zbytečné. Neusser na Kejvala takříkajíc pálil ostrými, už když proti němu kandidoval na pozici předsedy ČOV, posléze pak v souvislosti s covidovou aférou na OH v Tokiu.

Poté, co Neusser rozmetal károlyiovskou personální strukturu na Antidopingovém výboru ČR, opravdu není překvapivé, že mu ombudsman mydlil u Gazdíka schody, seč mu síly stačily.

No a takhle si tady spolu žijeme.

Kouzelník týdne: Jan Kuchta

Velkou pozornost na sebe tento fotbalista strhává nejen výkony na trávníku, ale také tím, co se kolem něj děje všude jinde. A teď nemám na mysli rodinnou farmu na chov slepic ani svatbu s dcerou Josefa Dufka, majitele FK Mladá Boleslav. Vystačíme si s fotbalem.

Připomeňme, že 12. ledna přestoupil Kuchta z pražské Slavie do Lokomotivu Moskva. V únoru napadla ruská vojska Ukrajinu a Kuchtu zasypala doporučení, aby v lize agresora dál v kariéře nepokračoval. Teď v létě z osobních důvodů využil přestupního termínu a na hostování s opcí se vrátil do české ligy.

Ke zděšení slávistů ale nikoli do Edenu, kde na něj na smluvené schůzce marně čekali pánové Tvrdík s Trpišovským, ale do Sparty. V ní údajně dostal královský plat 1,6 milionu korun měsíčně a naději, že ho Letenští za rok z Ruska vykoupí na přestup.

Hodně se ale spekulovalo o tom, zda bude Kuchta smět nastoupit k utkání I. ligového kola proti Liberci. V prosinci se totiž s českou ligou loučil vyloučením v duelu s Baníkem Ostrava, za které dostal stopku na jeden soutěžní zápas.

A ten trest nikdy neabsolvoval. Po přestupu do Ruska měl správně absentovat v prvním soutěžním utkání, kterým byl duel Ruského poháru s Jenisejem. Lokomotiv ho i s Kuchtou na hřišti prohrál překvapivě 0:4.

Následovalo ligové utkání s celkem Chimki. Kuchta v něm skóroval, Lokomotiv vyhrál 3:2 a soupeř právě Kuchtův start rozporoval. Měl za to, že trest přenesený z české ligy si měl Kuchta odstát v tomto utkání. Chimki požadovaly kontumaci za neoprávněný start hráče soupeře, ale neuspěly.

Mezinárodní Transfer Matching System registroval u Kuchty povinnost vykonat jednozápasový trest, když přestupoval ze Slavie do Ruska. Nyní, při pohybu z Moskvy do Sparty, byla příslušná kolonka v systému prázdná, žádné avízo trestu neobsahovala. „A nic tedy nebrání tomu, aby Jan Kuchta v lize už v I. kole nastoupil,“ říká Richard Baček, předseda české ligové disciplinárky.

Kuchta si trest za vyloučení proti Baníku neodpykal, ale ruské fotbalové orgány už to vyřešily.

„V Transfer Matching Systemu se objevily i dvě přílohy. Jde o zprávy ruské disciplinární a odvolací komise. Obě konstatovaly, že Jan Kuchta neměl nastoupit v poháru proti Jeniseji. Ten měl tedy nárok na kontumaci utkání výsledkem 3:0, ale protože vyhrál ještě výrazněji 4:0, tuto kontumaci nepotřeboval a nežádal o ni. Žádost Chimki o kontumaci jejich ligového utkání vyhodnotily ruské komise jako bezpředmětnou. A s tím byla celá věc v Rusku uzavřena a Kuchtův trest vyřešen,“ vysvětluje Ondřej Kasík, mluvčí fotbalové Sparty.

Tím tedy budiž kouzlo zmizení Kuchtova trestu objasněno.

Zásahy týdne

Jak se v Česku žije fotbalistkám. Hostem podcastu Nosiči vody byla reprezentka Kateřina Bužková. Popsala, jak v Česku vypadá rozdíl mezi profesionalismem pro muže a pro ženy.

Po hlavě do boje. Glosář rozebral situaci Sparty „v přerodu“ před pohárovým utkáním se Stavangerem.

Schalke Čechům zaslíbené. Alex Král zkusí restartovat kariéru v kdysi slavném a úspěšném německém klubu, kde už Češi udělali spoustu užitečné práce. Připomněl je Stanislav Hrabě.

Kdo vyhraje Tour? S předním českým cyklistou Janem Hirtem debatoval o Tour de France kolega Petr Pravda.

Kdo povede Messiho. Novým koučem hvězdného týmu PSG se stal Christophe Galtier. Dobrá příležitost ho detailněji představit.

Tweet týdne

Jmenuje se Sébastien Haller. Je mu 28 let, v mládeži hrával fotbal za Francii, v dospělých už za vlast předků, tedy za Pobřeží slonoviny. V minulé sezoně nastřílel za Ajax Amsterdam v různých soutěžích 34 gólů ve 42 zápasech, jedenáctkrát skóroval v Lize mistrů.

Pak přišel velký přestup. Borussia Dortmund potřebovala náhradu za Haalanda, a tak Hallera koupila za 31 milionů eur. Uteklo pár dní a vyšetření odhalilo u Hallera nádor na varlatech. Fotbal jde stranou, zdraví je teď jasnou prioritou. Připojuji se samozřejmě s přáním brzkého uzdravení. Jak vidno z tweetu, lavina vyjádřené podpory je opravdu velkolepá.

Co trefili jinde

Jak se stal Drobný Egypťanem. Proč se stal Jaroslav Drobný wimbledonským vítězem zrovna pod vlajkou země faraonů. (První poločas)

Starka se uzdravuje. Po oboustranném zápalu plic, který ho složil na Kanárských ostrovech, už se příbramský boss pomalu dává v Česku zdravotně do pořádku. (Aktuálně)

Znáte Čagoské ostrovy? Jde o shluk atolů v Indickém oceánu, jejichž obyvatelstvo britská vláda v 60. letech vystěhovala kvůli zřízení vojenské základny. Potomci Čagosanů založili národní fotbalový tým, aby vzpomínku na svou domovinu oživili. (BBC)

Užívejme slunce a tepla, byť je ho teď snad až trochu moc. Škoda, že se nedá schovat někam do krabice na zimu. Zrovna letos by se to asi velice hodilo. Na Ukrajině už půl roku zuří vinou ruského agresora válka a celá krize s ní spojená na nás jednoho dne nemůže nedolehnout. Mějme tedy radost z léta i sportu, dokud to jde. Bude hůř.

Luděk Mádl

Reklama

Doporučované