Hlavní obsah

Německá justice už nepátrá po Brunnerovi. Bylo by mu 110

Justice v německém Kolíně nad Rýnem zrušila zatykač na Aloise Brunnera, nacistu uprchlého po roce 1945, a současně zastavila pátrání po něm i řízení vůči němu. Sto deset let po narození je Brunner považován za mrtvého, napsal týdeník Der Spiegel.

Foto: ČTK/AP

Alois Brunner

Článek

Rakušan se jako nejbližší spolupracovník Adolfa Eichmanna, architekta holocaustu, podílel na deportaci a zavraždění přes 128 tisíc Židů. Po skončení druhé světové války ho zatkla a pak propustila americká armáda, u níž se živil jako řidič náklaďáku.

Přežil dva atentáty

Pak zmizel a objevil se v Sýrii. Svědci doložili, že mu v roce 1954 pomohl k útěku Rudolf Vogel, za války člen oddělení nacistické propagandy v Soluni a v letech 1949 až 1964 poslanec Spolkového sněmu za křesťanskou demokracii (CDU).

Atentát byla rána do srdce třetí říše, říká šéf vojenského historického ústavu

Domácí

Dva atentáty dopisovými bombami v letech 1961 a 1980 připisované izraelské tajné službě Mossad ho v Damašku připravily o oko a čtyři prsty. Brunner, přezdívaný „krvavý pes“ kvůli posedlosti pronásledovat Židy, o nichž mluvil jako o „lidském odpadu“, zemřel podle Centra Simona Wiesenthala v roce 2001 v Damašku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám