Zpravodajství Brno

Rok od tornáda: čtyři rodiny, čtyři příběhy

Velikost textu:

Časosběrný dokument Tornádo mapující osudy lidí postižených loňskou přírodní katastrofou na jihu Moravy uvede Česká televize ve středu 22. 6. 2022 od 20 hodin v rámci pořadu 90’ ČT24. Autorkou je reportérka brněnského zpravodajství Barbora Žítková.

Tornádo
  • Tornádo autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tornádo autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg
  • Tornádo autor: ČT, zdroj: ČT Brno https://imgct24.ceskatelevize.cz/cache/140x78/article/default.jpg

Trvalo jen pár minut, zanechalo ale spoušť, se kterou se místní doteď nevypořádali. Tornádo, které loni v červnu zasáhlo Břeclavsko a Hodonínsko, způsobilo miliardové škody a vyžádalo si šest lidských obětí. „Od prvních chvil byly na místě naše štáby, aby přinášely svědectví, podpořily okamžitou pomoc a vyburcovaly k co největší solidaritě,“ říká ředitel Televizního studia Brno ČT Jan Souček.

„Myšlenka časosběrného dokumentu přišla de facto hned při prvním natáčení v této oblasti. Nic podobného jsem za 17 let ve zpravodajství nezažila. Bylo jasné, že práce na obnově vesnic budou dlouhodobé a že má smysl tuto proměnu sledovat. Včetně toho, na jaké komplikace při tom lidé narážejí,“ vzpomíná autorka scénáře a režisérka snímku Barbora Žítková. Zdůrazňuje, jak je vděčná, že oslovené rodiny s natáčením souhlasily a během roku spolupráci nevzdaly. „Rok jsme těmto rodinám nahlíželi do soukromí, někdy i ve velmi citlivých chvílích. Všichni aktéři ale byli skvělí, stejně jako tým mých kolegů, kteří se na snímku podíleli,“ dodává. Výběr rodin byl podle jejích slov částečně náhodný, částečně záměrný, ale ukázalo se, že velmi dobrý a pestrý. Jedné ze čtyř sledovaných rodin vzalo tornádo střechy hned na pěti nemovitostech, další aktér přišel o svůj rodný dům, který musel jít k zemi, třetí příběh mapuje osud vážně zraněné dívky, které lékaři předpovídali minimálně rok na vozíčku. Poslední rodina při tornádu ztratila jednoho svého člena. Časosběrný dokument mapuje, jak se lidé se svými příběhy vypořádali a co za rok zvládli. Včetně pomoci válkou postižené Ukrajině. Odvysíláním dokumentu mapování osudů rodin neskončí.

„I když bych si přála, aby to bylo jinak, ve vesnicích zasažených tornádem pořád není hotovo. A návrat k normálnímu životu, bohužel, bude ještě dlouho trvat,“ dodává Barbora Žítková.

Scénář a režie: Barbora Žítková / hlavní kameraman: Jiří Vardan / hudba: Jan Kluka / střih: Leoš Krpenský / grafik: Petr Neček /vedoucí redakce: Petr Albrecht


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.