Romana Barboříková
24. července 2022 • 10:40

Po těžkém zranění snový návrat. Mistr světa Alaphilippe vyhrál první závod

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Tři měsíce. Přesně taková doba uplynula mezi hrůzným pádem Juliana Alaphilippa na klasice Lutych - Bastogne - Lutych a jeho vítězstvím v první etapě závodu Kolem Valonska. Toto vítězství je o to cennější, že jde o jeho vůbec první start od nehody, při které si zlomil dvě žebra, lopatku a utrpěl pneumotorax. „Jsem rád, že jsem po tak dlouhé době zase ochutnal vítězství,“ pochvaloval si pak dvojnásobný mistr světa.



Hromadný pád v pelotonu a po něm záběry, jak o několik metrů níž v lese leží těsně vedle stromu muž v duhovém trikotu. Julian Alaphilippe byl největší obětí kolize na monumentu Lutych - Bastogne - Lutych v druhé polovině dubna. Při pádu si zlomil dvě žebra a lopatku a navíc utrpěl hemopneumotorax.

Jeho stav tehdy okamžitě kontroloval krajan, ale zároveň soupeř Romain Bardet, který místo toho, aby nasedl na kolo a pokračoval v závodu, seběhl dolů za Alaphilippem. Poté popisoval hrůzné chvíle, kdy viděl kolegu, jak se nemůže pořádně ani nadechnout.

Tuto sobotu už sváděli svou bitvu každý na jiné scéně. Bardet se snažil ještě vylepšit svou pozici v Top 10 na Tour de France, zatímco druhý Francouz nastoupil do vůbec prvního závodu od nehody.

Julian Alaphilippe vyhrál první etapu závodu Kolem Valonska
Julian Alaphilippe vyhrál první etapu závodu Kolem Valonska

„Už od rána jsem se hrozně těšil na to, že budu zase zpátky s klukama a po našem tréninkovém kempu v Livignu si zase taky zazávodíme. Měl jsem velkou motivaci, protože jsem věděl, že konečně budu zase zpátky v závodu. A byl jsem hodně sebevědomý, protože jsem věděl, že mám kolem sebe silný tým a měli jsme pro tento den dobrý plán,“ popisoval Alaphilippe po úvodní etapě, jejíž cíl byl na legendárním Mur de Huy.

„Na Muru je to vždycky nesmírně těžký dojezd a nikdy není snadné tady vyhrát. Cítíte bolest každý metr tohoto kopce,“ dodal ještě k samotnému závěru závodník týmu Quick-Step Alpha Vinyl.

Pro muže, kterého tým raději ještě nenominoval na Tour de France, aby se vrátil ve stoprocentní kondici, je to dobrá zpráva. Hlavně kvůli jeho útoku na třetí titul mistra světa v řadě, ke kterému má dojít v září v Austrálii.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud