Mistrovské tituly pro Karla Lavického a Kateřinu Švíkovou

Integra 2022 Czech iQFoil Championship

První ze dvou šampionátů, které se nyní odehrávají v chorvatské Viganji, včera skončil. Velmi dobře obsazeného závodu se zúčastnilo 57 závodníků a mimo české špičky, ať té současné nebo minulé, bylo závodní pole obohaceno o závodníky z Maďarska, Slovinska, Slovenska, a Chorvatska. Mezi nimi bylo i šest olympioniků. V juniorské třídě Techno 293 navíc závodilo 19 mladých českých windsurfařů.

Podmínky závodu opravdu přály, odjelo se šest rozjížděk každý den. Pouze poslední den se odjela už jen jedna rozjížďka, protože foukalo jugo, které ve Viganji není úplně ideální.

Naši reprezentanti Karel Lavický a Kateřina Švíková dokázali své kvality a podle očekávání v závodě zvítězili. Přesto je to pro oba první titul v nové olympijské třídě iQFoil. „iQFoil mě moc baví, absolvoval jsem letos další mezinárodní závody, kde se mi celkem dařilo. I zde jsem s výsledkem spokojen, porazil mě pouze Chorvat Luka Mratovič, který je tady doma, zná to tady velmi dobře a je to výborný závodník a olympionik,“ hodnotil Karel Lavický z YC DIM Bezdrev. Stříbro vybojoval další reprezentant junior David Drda, celkově pátý, a třetí skončil Adam Sadílek, celkově osmý). Oba závodí za Delfín Jablonec.

A jaké pocity má z vítězství mezi ženami celkově desátá Kateřina Švíková? „Třída iQFoil je oproti dřívější olympijské třídě RS:X skvělá, důležitá je hlavně síla, a to mi docela jde. Byly to parádní závody, foukalo skvěle, moc jsem si to užila. Odjeli jsme spoustu rozjížděk, bylo to fakt náročné. Ke konci už jsem nemohla, ale zvládla jsem to.“ Soupeřkou jí byla především její sestra Barbora (obě závodí za pražský klub YC CERE), která skončila celkově jen o místo za ní a brala tak stříbro, bronz vybojovala Kristýna Piňosová (TJ Rapid Brno), celkově na 16. místě.

Juniorskou třídu Techno 293 opanoval Štěpán Loužek (JK Plzeň) před Klárou Chalupníkovou (TJ Rapid Brno) a Františkem Burdou (JK Česká Lípa). Od 21. do 24. července pokračuje windsurfařský týden ve Viganji Mistrovstvím ČR ve slalomu.

Více informací o závodech a kompletní výsledky:

iQFoil – https://www.sailing.cz/noticeboard/227007

Slalom – https://www.sailing.cz/noticeboard/227010

Foto Martin Barabáš 

Eva Skořepová - PR manažerka Českého svazu jachtingu

inPage - webové stránky, doménawebhosting snadno.