Týden s hudbou. Letní festivaly a kurzy, zahraniční streamy

Na poslední červencový týden vám přinášíme aktuální Týden s hudbou, kde naleznete to nejzajímavější z české scény doplněné o několik streamů ze zahraničí.

Praha

La Bellemont (zdroj Letní slavnosti staré hudby)
La Bellemont (zdroj Letní slavnosti staré hudby)

V Praze probíhá festival Letní slavnosti staré hudby.

V pondělí 25. července od 20:00 hodin v Trojském zámku vystoupí sopranistka Julieta Viñas a ansámbl La Bellemont. Zazní díla španělského baroka, mj. Diega Ortize, Francesca da Milana, Riccarda Rognoniho a dalších.

Ve čtvrtek 28. července od 19:30 hodin v Letním refektáři Strahovského kláštera vystoupí Anna-Lena Elbert (soprán), Saskia Fikentscher (barokní hoboj a flétny), Kristin von der Goltz (violoncello) a Flóra Fábri (cembalo) s áriemi a kantátami Georga Friedricha Händela a Georga Philippa Telemanna.

Interpretační kurzy německého a italského baroka proběhnou pod vedením Saskie Fikentscher (hoboj, zobcové flétny, instrumentální ansámbly) a Kristin von der Goltz (violoncello a instrumentální ansámbly) v Praze, Mellantrichova 19.

Olomouc

Závěr letošního festivalu Baroko 2022 bude v úterý 26. července v 19:00 hodin v Atrium Vlastivědného muzea patřit novodobé premiéře serenaty Proteo sul Reno Giovanniho Bononciniho v podání Heleny Kalambové, Veroniky Vojířové, Sylvy Čmugrové, Martina Javorského, Jaromíra Noska, Collegia Florea, Musicy Florey a Marka Štryncla.

V rámci Olomouckých barokních slavností zazní ve čtvrtek 28. července od 19:30 hodin v rotundě CMTF Palackého univerzity Goldbergovy variace Johanna Sebastiana Bacha v podání Jaroslava Tůmy.

Slavnostní nešpory Giovanni Antonia Rigattiho zazní v poutním kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou v sobotu 30. července do 19:30 hodin v podání souboru Societas Incognitorum.

Societas Incognitorum (zdroj Societas Incognitorum)
Societas Incognitorum (zdroj Societas Incognitorum)

Teplice

Musica florea vystoupí v pondělí 25. července od 19:00 hodin v kostele svatého Jana Křtitele v Teplicích v předpremiéře nově objevené serenaty Proteo sul Reno Giovanniho Bononciniho v podání Heleny Kalambové, Veroniky Vojířové, Sylvy Čmugrové, Martina Javorského, Jaromíra Noska, Collegia Florea.

Severočeská filharmonie Teplice v rámci cyklu Letních koncertů vystoupí v pondělí 25. července od 16:30 hodin v Zahradním domě s dirigentem Charlesem Olivieri-Munroem. Zazní díla Johanna Strausse, Julia Fučíka, Georgese Bizeta, Zdeňka Fibicha, Antonína Dvořáka, Franze Schuberta a Johannese Brahmse.

Ve středu 27. července od 19:00 hodin v Zahradním domě s dirigentem Petrem Vronským zahraje Severočeská filharmonie Teplice Koncert C dur pro fagot a orchestr Jana Antonína Koželuha (sólista Radovan Skalický) a Koncert pro violoncello a orchestr e moll, op. 85 Edwarda Elgara (sólistka Evelyn Nora Aguirre Araya).

Český Krumlov

V Českém Krumlově probíhá 31. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov.

Ve středu 27. července od 19:30 hodin v Maškarním sále vystoupí se svým autorským programem kytarista a skladatel Lukáš Sommer. Spoluúčinkuje Nostitzovo kvarteto.

Kalabis Quintet (foto Alexandra Hrašková)
Kalabis Quintet (foto Alexandra Hrašková)

Ve čtvrtek 28. července od 19:30 hodin v Maškarním sále vystoupí dechový Kalabis Quintet. Zazní dechová kvinteta Pavla Haase, Viktora Kalabise, Iši Krejčího, Jeana Françaixe a Malcolma Arnolda.

V pátek 29. července od 20:30 hodin v Klášterní zahradě zahraje DJ Martin Mach.

Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Janem Kučerou účinkuje v sobotu 30. července od 20:30 hodin v Pivovarské zahradě v Českém Krumlově. Zazní pocta Johnu Williamsovi k jeho devadesátinám. Posluchači uslyší hudbu k filmům Star Wars, Čelisti, Harry Potter a Kámen mudrců, Jurský park a řady dalších.

V neděli 31. července od 11:00 hodin vystoupí se svým varhanním matiné Jaroslav Tůma v kostele Božího Těla a Panny Marie Bolestné. Zazní varhanní dílo Johanna Sebastiana Bacha.

V Klášterní zahradě od 17:00 hodin zahraje Tomáš Jochmann Trio jazzový koncert.

Ostatní regiony

Krása Quartet (zdroj Krása Quartet)
Krása Quartet (zdroj Krása Quartet)

Krása Quartet zahraje v úterý 26. července od 17:00 hodin v kostele Nejsvětějšího Srdce Ježíšova na Horním náměstí v Jablonci nad Nisou koncert k poctě svaté Anny, patronky města Jablonce nad Nisou. Zazní smyčcové kvartety Františka Xavera Richtera, Wolfganga Amadea Mozarta a Antonína Dvořáka.

Hudbu italských hudebních skladatelek z kroměřížského archivu uslyšíte ve středu 27. července na zámku v Miloticích v podání souboru Musica Poetica v rámci Poutě umělců.

Na festivalu Za poklady Broumovska vystoupí v pátek 29. července od 19:00 hodin Václav Noid Bárta a Cimbálová muzika Milana Broučka na open air koncertu na Kopečku v Hejtmánkovicích.

V pátek 29. července od 19:00 hodin v kostele svatého Mikuláše v Chotči u Lázní Bělohradu vystoupí sopranistka Gabriela Eibenová za doprovodu varhaníka Adama Viktory.

V sobotu 30. července v 18:00 hodin vystoupí v rámci festivalu Za poklady Broumovska v broumovském kostele svatého Petra a Pavla mezzosopranistka Markéta Cukrová a harfenistka Kateřina Englichová s díly Domenica Natale Sarriho, Giacoma Carissimiho, Georga Friedricha Händela, Antonia Vivaldiho a řady dalších.

V neděli 31. července od 16:00 hodin v kostele svaté Anny v Plané (okres Tachov) vystoupí sopranistka Gabriela Eibenová za doprovodu varhaníka Adama Viktory.

Češi v zahraničí

Umberto Giordano: Sibirien – Pražský filharmonický sbor (foto Martina Kritznerová)
Umberto Giordano: Sibirien – Pražský filharmonický sbor (foto Martina Kritznerová)

Pražský filharmonický sbor jako každý rok účinkuje na operním festivalu Bregenzer Festspiele. Na operní scéně na hladině Bodamského jezera letos zazní opera Gioacoma Pucciniho Madame Butterfly. Hudebního nastudování se ujal Enrique Mazzola a Yi-Chen Lin a režie Andrease Homoki. Reprízy tento týden budou každý den od úterý 26. července do neděle 31. července vždy od 21:15 hodin.

Český filharmonický sbor Brno se sbormistrem Michaelem Dvořákem vystoupí v sobotu 30. července a v neděli 31. července na Operním festivalu v Heidenheimu, v letošním ročníku spoluúčinkují v opeře Richarda Wagnera Tannhäuser. V hudebním nastudování Marcuse Bosche a v režii Georga Schmiedleitnera v tomto nastudování vystupují James Kee, Corby Welch, Leah Gordon, Heike Wessels, Anne Schuldt, Tijl Faveyts, Beniamin Pop, Birger Radde, Martin Mairinger, Stefan Stoll, Christian Sturm, Gerrit Illenberger, Heidi Baumgartner. Spoluúčinkují Augsburger Domsingknaben a Stuttgartští filharmonikové.

Streamy a televizní přenosy

V Londýně probíhá největší a nejstarší festival na světě BBC Proms. Jako každý rok bude možné řadu koncertů sledovat online na BBC Radio 3.

Ve středu 27. července od 20:00 hodin SEČ zazní v podání Elizabeth Llewellyn, Jacquese Imbraila, BBC Symphony Chorus, BBS National Chorus of Wales a BBC National Orchestra of Wales pod taktovkou Andrewa Manzeho Symfonie č. 1 Mořská Ralpha Vaughna Williamse a další skladby.

V sobotu 30. července od 20:30 hodin SEČ zazní opera Il tabarro Gioacoma Pucciniho v podání Philharmonia Voices, manchesterského orchestru Hallé a dirigenta Sira Marka Eldera. Program doplní Čarodějův učeň Paula Dukase a Římské fontány Ottorina Respighiho.

Ve čtvrtek 28. července si na ČT Art od 20:15 hodin poslechněte dokument o Lucianu Pavarottim.

Luciano Pavarotti (foto Nigel Parry)

Na serveru OperaVision bude v pátek 29. července od 19:00 hodin zveřejněn stream opery Giuseppe Verdiho Ernani v inscenaci Opery Řím. V hudebním nastudování Marca Armiliata a v režii Hugo de Any se v hlavních rolích představí Francesco Meli, Ludovic Tézier, Evgeny Stavinsky, Angela Meade, Marianna Mappa, Rodrigo Ortiz a Alessandro Della Morte.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


5 2 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments