Hlavní obsah

Tour de France 2022: Kompletní výsledky a konečné pořadí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejslavnější cyklistický závod a každoročně jedna z nejsledovanějších sportovních událostí světa je u konce. Letošní ročník Tour de France, který nesl pořadové číslo 109, odstartoval 1. července a trval do 24. července 2022. Pogačar se zlatého hattricku nakonec nedočkal, vítězství mu sebral Dán Jonas Vingegaard ze stáje Jumbo-Visma.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Jonas Vingegaard projíždí jako první cílem na Hautacamu a již jen souhra náhod jej může přirpavit na letošní Tour o žlutý trikot.

Článek

Tour de France patří společně s Giro d'Italia a Vuelta a España k nejprestižnějším etapovým závodům, které nesou společnou přezdívku Grand Tours. Trasa je pro každý rok obměněna, její formát ale zůstává téměř stále stejný a to v podobě 21 etap, jejichž celková délka dává v součtu do 3500 km. Pro letošní ročník museli jezdci urazit 3328 km.

Start závodu s přezdívkou "Stará dáma", která definuje fakt, že Tour patří k nejstarším cyklistickým závodům, se letos přesunul do netradičního místa. Úvodní 13 kilometrů dlouhou individuální časovku i následující dvě etapy hostilo Dánsko. Jak kdyby tento začátek posloužil jako předpověď pro pozdějšího vítěze Tour, který právě z Dánska pochází.

Konečné pořadí jezdů na Tour de France 2022

Mezi největší favority letošního ročníku patřil jeho dvojnásobný vítěz Slovinec Tadej Pogačar z týmu UAE Team Emirates, který útočil na třetí vítězství v řadě. Hned za ním byly naděje vkládány do loňského muže č. 2 Jonase Vingegaarda (Jumbo-Visma). A odhady to byly správné.

Při skvělé cyklistické bitvě si druhý jmenovaný Vingegaard vytvořil po horské 11. etapě zásadní náskok, který dokázal udržet i ve zbytku závodu. Na třetím místě se již s výrazným odkočením umístil Brit Geraint Thomas ze stáje Ineos Grenadiers. Právě jeho stáj nakonec ovládala souboj týmů.

Konečné pořadíČas
1.Jonas Vingegaard (Dán./Jumbo-Visma)79:33:20
2.Tadej Pogačar (Slo./UAE Team Emirates)+00:02:43
3.Geraint Thomas (Brit./Ineos Grenadiers)+ 00:07:22
4.David Gaudu (Fra./Groupama)+ 00:13:59
5.Alexandr Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe)+ 00:15:46
6.Nairo Quintana (Kol./Team Arkea)+ 00:16:33
7.Romain Bardet (Fra./Team DSM)+ 00:18:11
8.Louis Meintjes (JAR/Intermarché-Wanty-Gobert)+ 00:18:44
9.Alexey Lutsenko (Kaz./Astana - Qazaqstan team)+ 00:22:56
10.Adam Yates (Brit./Ineos Grenadiers)+ 00:24:52

Nejlepší jezdci Tour 2022 dle trikotů

Dánský jezdec potvrdil své kvality i získem puntíkovaného dresu, který patří nejlepšímu vrchaři Tour. Jeho zisk doprovázela emotivní situace ze strany dosavadního držitele vrchařského dresu Simona Geschkeho, který neústál ztrátu dresu v cíli posledního horské etapy.

Ocenění dle dresůVítězStáj
Žlutý dresJonas Vingegaard (Dán.)Jumbo-Visma
Zelený dresWout Van Aert (Bel.)Jumbo-Visma
Puntíkovaný dresJonas Vingegaard (Dán.)Jumbo-Visma
Bílý dresTadej Pogačar (Slo.)UAE Team Emirates
Týmová klasifikaceIneos Grenadiers

Dres pro nejlepšího sprintera Tour získal Belčiina Wout Van Aert, za nejlepšího jezdce do 25 let byl vyhlášen Tadej Podačar. Nejúspěšnějším stájí letošního ročníku byl britský tým Ineos Grenadiers.

Program etap Tour de France 2022

#DatumTrasaTyp etapy
1.pátek 1.7.Kodaň - Dánsko (13 km) - VÝSLEDKYindividuální časovka
2.sobota 2.7.Roskilde – Nyborg (Dánsko) (199 km) - VÝSLEDKYrovinatá
3.neděle 3.7.Vejle – Sønderborg (Dánsko) (182 km) - VÝSLEDKYrovinatá
pondělí 4. 7.volný den
4.úterý 5.7.Dunkirk - Calais (172 km) -  VÝSLEDKYstředně těžká
5.středa 6.7.Lille - Arenberg (155 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
6.čtvrtek 7.7.Binche (Belgie) – Longwy (220 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
7.pátek 8.7.Tomblaine – La Planche des Belles Filles (176 km) - VÝSLEDKYhorská
8.sobota 9.7.Dole – Lausanne (Švýcarsko) (184 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
9.neděle 10.7.Aigle (Švýcarsko) – Châtel (183 km) - VÝSLEDKYhorská
pondělí 11. 7.volný den
10.úterý 12.7.Morzine – Megève (148 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
11.středa 13.7.Albertville – Col du Granon (149 km) - VÝSLEDKYhorská
12.čtvrtek 14.7.Briançon – Alpe d'Huez (166 km) - VÝSLEDKYhorská
13.pátek 15.7.Bourg-d'Oisans – Saint-Étienne (193 km) - ONLINErovinatá
14.sobota 16.7.Saint-Étienne – Mende (195 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
15.neděle  17.7.Rodez – Carcassonne (200 km) - VÝSLEDKYrovinatá
pondělí18.7.volný den
16.úterý  19.7.Carcassonne – Foix (179 km) - VÝSLEDKYstředně těžká
17.středa 20.7.Saint-Gaudens – Peyragudes (130 km) - VÝSLEDKYhorská
18.čtvrtek 21.7.Lourdes – Hautacam (143 km) - VÝSLEDKYhorská
19.pátek 22.7.Castelnau-Magnoac – Cahors (189 km) - VÝSLEDKYrovinatá
20.sobota 23.7.Lacapelle-Marival – Rocamadour (40 km) - VÝSLEDKYindividuální
21.neděle 24.7U Arena – Paříž (Champs-Élysées) (112 km) - VÝSLEDKYrovinatá
celková délka trasy:3328 km

Trasa a etapy Tour de France 2022

Celková trasa letošního ročníku povede v úvodních třech etapách skrz Dánsko, dále se krátce podívá do Belgie, následně bude dvě etapy hostit Švýcarsko. Od desáté etapy už závod dostojí svému jménu, zbylé úseky se odjedou na území Francie. Tradiční zakončení pak jezdce čeká v rámci posledního etapy v Paříži na Champs-Élysées.

Když pomineme úvodní krátkou etapu a tři dny odpočinku, jezdci budou muset každý den ujet v průměru téměř 166 km. Nejdelším úsekem, který je naplánovaný s délkou 220 km, bude středně těžká etapa s číslem 7 na přechodu mezi Belgií a Francií.

Zajímavostí také je, že v rámci poslední etapy mužů bude startovat také první úsek ženského závodu. Ten se bude pod oficiálním názvem Tour de France opět konat po dlouhých 33 letech.

Stáje a jezdci Tour de France 2022

Letošního ročníku se účastní celkem 22 týmů. Osmnáct z nich patří do skupiny WorldTeams, čtyři spadají do kategorie ProTeams. Startovní listina je postupně doplňována a aktualizovaná. Z českých jezdců na ní v současnosti nikdo nefiguruje.

V tomto ročníku také nebude chybět známé jméno světové i slovenské cyklistiky Peter Sagan. Ten by měl na Tour de France startovat již pojedenácté a to i přesto, že jeho forma je v posledních měsících výrazně na ústupu, kdy se s obtížemi vzpamatovává z prodělaného covidu i chřipky.

AG2R Citroën Team
Jungels Bob (Luc.), Bouchard Geoffrey (Fra.), O'Connor Ben (Aus.), Cosnefroy Benoit (Fra.), Paret-Peintre Aurélien (Fra.), Van Avermate Greg (Bel.), Naesen Oliver (Bel.)
Alpecin-Deceuninck
Vermeersch Gianni (Bel.), Meurisse Xandro (Bel.), Van der Poel Mathieu (Niz.), Philipsen Jasper (Bel.)
Astana Qazaqstan Team
Battistella Samuele (It.), Lucenko Alexej (Kaz.), López Miguel Ángel (Kol.), Moscon Gianni (It.)
Bahrain - Victorious
Mohorič Matej (Slo.), Caruso Damiano (It.), Landa Mikel (Špa.), Haig Jack (Aus.), Teuns Dylan (Bel.), Mäder Gino (Švý.)
BORA - hansgrohe
Schachmann Maximilian (Něm.), Großchartner Felix (Rak.), Vlasov Aleksandr (Rus.), Politt Nils (Něm.), Bennett Sam (Niz.), Konrad Patrick (Rak.), Van Poppel Danny (Niz.)
22 B&B Hotels - KTM
Gougeard Alexis (Fra.), Rolland Pierre (Fra.), Bonnamour Franck (Fra.), Lietaer Eliot (Bel.), Schönberger Sebastian (Rak.)
Cofidis
Périchon Pierre-Luc (Fra.), Martin Guillaume (Fra.), Coquard Bryan (Fra.), Izagirre Ion (Špa.), Thomas Benjamin (Fra.), Geschke Simon (Něm.)
EF Education-EasyPost
Urán Rigoberto (Kol.), Valgren Michael (Dán.), Guerreiro Ruben (Por.), Padun Mark (Ukr.), Rutsch Jonas (Něm.), Bettiol Alberto (It.), Cort Magnus (Dán.)
Groupama - FDJ
Storer Michael (Aus.), Geniets Kevin (Lux.), Ladagnous Matthieu (Fra.), Armirail Bruno (Fra.), Le Gac Olivier (Fra.), Gaudu David (Fra.), Pinot Thibaut (Fra.), Madouas Valentin (Fra.), Küng Stefan (Švý.)
INEOS Grenadiers
Martínez Daniel Felipe (Kol.), Sivakov Pavel (Fra.), Yates Adam (V.Brit.), Pidcock Thomas (V.Brit.), Ganna Filippo (It.), Van Baarle Dylan (Niz.), Kwiatkowski Michal (Pol.), Castroviejo Jonathan (Špa.), Thomas Geraint (V. Brit.)
Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux
Zimmermann Georg (Něm.), Van Der Hoorn Taco (Niz.), Meintjes Louis (JAR), Goossens Kobe (Bel.), Petit Adrien (Fra.), Hermans Quinten (Bel.), Pasqualon Andrea (It.), Kristoff Alexander (Nor.)
Israel - Premier Tech
Würtz Schmidt Mads (Dán.), Goldstein Omer (Izr.), Woods Michael (Kan.), Froome Chris (V.Brit.), Fuglsang Jakob (Dán.), Hagen Carl Fredrik (Nor.)
Jumbo-Visma
Kuss Sepp (USA), Laporte Christophe (Fra.), Van Hooydonck Nathan (Bel.), Teunissen Mike (Niz.), Benoot Tiesj (Bel.), Gesink Robert (Niz.), Vingegaard Jonas (Dán.), Dennis Rohan (Aus.), Van Aert Wout (Bel.), Roglič Primož (Slo.), Kruijswijk Steven (Niz.)
Lotto Soudal
Wellens Tim (Bel.), Gilbert Philippe (Bel.), Van Moer Brent (Bel.), De Buyst Jasper (Bel.), Ewan Caleb (Aus.)
Movistar Team
Oliveira Nelson (Por.), Izagirre Gorka (Špa.), Erviti Imanol (Špa.), Jorgenson Matteo (USA), Mas Enric (Špa.), Verona Carlos (Špa.),
Quick-Step Alpha Vinyl Team
Mørkøv Michael (Dán.), Lampaert Yves (Bel.), Declercq Tim (Bel.), Alaphilippe Julian (Fra.), Jakobsen Fabio (Niz.), Sénéchal Florian (Fra.), Asgreen Kasper (Dán.), Cavagna Rémi (Fra.), Honoré Mikkel Frølich (Dán.)
Team Arkéa Samsic
Pichon Laurent (Fra.), Quintana Nairo (Kol.), Barguil Warren (Fra.), Bouhanni Nacer (Fra.),
Team BikeExchange - Jayco
Yates Simon (V.Brit.), Mezgec Luka (Slo.), Matthews Michael (Aus.), Durbridge Luke (Aus.), Groenewegen Dylan (Niz.)
Team DSM
Bol Cees (Niz.), Degenkolb John (Něm.), Bardet Romain (Fra.), Eekhoff Nils (Niz.), Kragh Andersen Soren (Dán.), Arndt Nikias (Něm.),
TotalEnergies
Ferron Valentin (Fra.), Doubey Fabien (Fra.), Vuillermoz Alexis (Fra.), Sagan Peter (Slovensko), Latour Pierre (Fra.)
Trek - Segafredo
Simmons Quinn (USA), Stuyven Jasper (Bel.), Mollema Bauke (Niz.), Pedersen Mads (Dán.), Ciccone Giulio (It.), Tolhoek Antwan (Niz.)
UAE Team Emirates
McNulty Brandon (USA), Majka Rafal (Pol.), Soler Marc (Špa.), Hirschi Marc (Švý.), Pogačar Tadej (Slo.), Bennett George (NL)

Kde sledovat Tour de France 2022

Česká televize patří k tradičním médiím, které Tour de France vysílá. Loňský přenos částečně probíhal na sportovním kanále ČT Sport, kompletní živé přenosy pak také na online kanálu ČT Sport Plus. Lze předpokládat, že tomu bude tak i letos.

Stejně tak by se měl do vysílání zapojit Eurosport i se svou online placenou verzí Eurosport Player.

Češi na Tour de France

Zatím posledním Čechem, který se účastnil nejprestižnějšího závodu světa, byl v loňském roce Petr Vakoč startující v belgické stáji Alpecin-Fenix. Ve 108. ročníku Tour nakonec bral 118. místo.

Nejúspěšněji se České republice dařilo v roce 2013, kdy dojel Roman Kreuziger na fantastickém 5. místě. Na startovce letošního ročníku Tour de France zatím žádný z Čechů nefiguruje.

Zajímavosti Tour de France - barevné dresy se špendlíky, odměny i Netflix

K nejslavnějšímu cyklistickému závodu světa se pojí řada zajímavostí. Nejvíce otázek každý rok vzbuzují barevné dresy a jejich význam, o kterém se můžete dočíst níže.

O co se bojuje
Žlutý trikot
Nosí jej lídr soutěže. Nebylo tomu tak vždy. Letos slaví tato tradice 103 let. Zajímavostí je, že poprvé jej organizátoři vedoucímu muži pořadí udělili v průběhu ročníku 1919.
Puntíkatý trikot
Bílý dres s červenými puntíky je určen pro nejlepšího vrchaře. Prémie na stoupáních jsou rozděleny do pěti kategorií. Stejně se liší i body rozdělované pro nejrychlejší muže na vrcholu jednotlivých stoupání. Ve výjezdu značeném jako horská kategorie boduje osm závodníků (20-15-12-10-8-6-4-2), v první kategorii šest cyklistů (10-8-6-4-2-1), v druhé kategorii čtyři závodníci (5-3-2-1), v třetí kategorii dva jezdci (2-1), ve čtvrté kategorii jen vítěz (1 bod). Ve hře jsou i tzv. dvojité body udělované za super kategorii při výstupu nad 2000 metrů nad mořem. Za každý den v puntíkatém trikotu (vedoucí muž vrchařské soutěže) získává jezdec prémii 300 eur.
Zelený trikot
Určený pro sprintery. Králem posledních let je slovenský fenomén Peter Sagan. Etapy pro sprintery jsou oceněny podle náročnosti určitým koeficientem. V některých etapách tudíž na vítěze čeká 50 bodů, pro druhého v pořadí 30 a pro třetího dvacet, v jiných však bere nejlepší spurter 30, druhý nejlepší 25 a třetí 22, v některých dnech pak tři sprinteři za své úsilí budou oceněni 20, 17 a 15 body v případě třech nejlepších. Za každý den v zeleném trikotu (vedoucí muž bodovací soutěže) získává jezdec prémii 300 eur.
Bílý dres
Určený pro nejlepšího jezdce do 25 let. Za každý den v bílém trikotu získává jezdec prémii 300 eur. Nejlepší cyklista v kategorii v dané etapě bere odměnu 500 eur.
Červené číslo
Veze jej nejvíce bojovný či agresivní cyklista z předchozí etapy. Ocenění je udělováno na základě rozhodnutí sportovní jury.

Reklama