Policisté o víkendu kontrolovali motorkáře na Červenohorském sedle

Léto v plném proudu a spousta motorkářů na vyjížďkách. Mnoho z nich láká adrenalinová silnice vinoucí se na Červenohorské sedlo. Jestli dodržují všechna pravidla, kontrolovali tento víkend jeseničtí policisté…

Na sobotu 23. a neděli 24. července jsme naplánovali dopravně bezpečnostní opatření zaměřené převážně na motorkáře, kteří míří přes Červenohorské sedlo. Kontrolám se ale nevyhnuli ani řidiči osobních a nákladních vozidel. Do akce jsme přizvali také celníky, technika ze stanice technické kontroly v Jeseníku a v rámci společných hlídek i polské policisty z moto týmu. Protože jsme chtěli působit zejména preventivně, na místo dorazil i BESIP.

Při kontrolách jsme se zaměřili převážně na technický stav vozidel, dodržování rychlosti, způsob jízdy a také zda řidiči před jízdou nepožili alkohol nebo drogy. Během dvou dnů jsme zastavili téměř 180 motorek a vozidel. U 44 z nich jsme zjistili spáchání přestupku (z toho 27 se dopustili motorkáři). Zejména se jednalo o překročení nejvyšší povolené rychlosti (nejrychlejší z nich uháněl rychlostí 139 km/h), nedodržování vodorovného dopravního značení a špatný technický stav motocyklů. Při kontrole jsme udělili cizincům za spáchání přestupků 5 kaucí v celkové výši 26 000 korun. V jednom případě si motorkář vyjel pod vlivem alkoholu, kdy nadýchal 0,25 promile alkoholu, a další 4 měli špatně umístěnu nebo nečitelnou registrační značku. V síti policejních kontrol uvázl i řidič s osobním vozidlem, který jel pod vlivem omamné a psychotropní látky (marihuany). Při kontrole vozidla jsme pak zjistili, že převáží 15 g pervitinu.

Řidičům jednostopých vozidel jak těch motorových, tak i těch nemotorových, jsme ještě v rámci projektu „Řídím, piju nealko“ předali nealko pivo a alkotestr. Pracovníci BESIP nejen rozdávali reflexní prvky, které mohou motorkáři a cyklisté využít pro bezpečnější pohyb na silnici, ale také připomínali základní pravidla. Motorkáři by hlavně měli myslet na své bezpečí a také bezpečí ostatních účastníků silničního provozu. Ohleduplnost je vždy na místě.

por. Mgr. Tereza Neubauerová