V části krkonošské kauzy podal nejvyšší státní zástupce dovolání

  12:55
Nejvyšší státní zástupce podal dovolání proti zprošťujícímu rozhodnutí soudů v části tzv. krkonošské kauzy, která se týká ukládání zeminy u Pece pod Sněžkou a dotací pro Herní krajinu Pecka. Řízení již jen ohledně dotace bude pokračovat u Nejvyššího soudu.
Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku...

Krajský soud v Hradci Králové projednává tzv. krkonošskou kauzu. Na snímku vpředu je obžalovaný bývalý ředitel KRNAP Jan Hřebačka (7. 9. 2020). | foto: David Taneček, ČTK

O rozhodnutí nejvyššího státního zástupce dnes informoval na webu mluvčí Petr Malý.

Podat dovolání v neprospěch obviněných navrhl krajský státní zástupce v Hradci Králové. Směřoval tím proti zprošťujícímu rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové, které následně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Odvolací vrchní soud začátkem května pravomocně potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných, včetně starosty Pece pod Sněžkou Alana Tomáška nebo bývalého ředitele Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) Jana Hřebačky.

Takzvané dovolání je mimořádný opravný prostředek. V případu čelila obžalobě skupina osmi lidí a jedné právnické osoby, a to pro dva skutky.

První spočíval ve zřízení údajně nezákonného úložiště zeminy na území národního parku, podle obžaloby šlo o přečin poškození a ohrožení životního prostředí z nedbalosti a přečin zneužití pravomoci úřední osoby.

Druhý skutek se týkal získání dotace pro projekt Herní krajiny Pecka, kvalifikovaný byl jednak jako dotační podvod a jako poškození finančních zájmů Evropské unie, oba ukončené ve stadiu pokusu, a jednak jako zneužití pravomoci úřední osoby.

22. července 2018

Krajský státní zástupce se ve svém návrhu dovolání neztotožnil se zprošťujícím rozhodnutím soudů obou stupňů u pěti lidí a u právnické osoby.

„Na základě důkladného posouzení věci dospěl nejvyšší státní zástupce k závěru, že návrhu krajského státního zástupce je namístě zčásti vyhovět,“ uvedl mluvčí.

V případě zprošťujícího rozhodnutí pro první skutek podle mluvčího bylo nutné závěry soudů akceptovat jako správné. Pokud jde o druhý skutek, nejvyšší státní zástupce se ztotožnil se závěrem soudů, že se obvinění nedopustili zneužití pravomoci úřední osoby.

„Podle nejvyššího státního zástupce však soudy u tohoto skutku dostatečně nevyhodnotily tu podstatnou část jednání některých obviněných, která spočívala v úmyslném předkládání nepravdivých dokladů v souvislosti s žádostí o poskytnutí dotace v řádu několika desítek milionů korun na realizaci předmětného projektu, a to částečně z prostředků rozpočtu České republiky, částečně z prostředků Evropské unie,“ uvedl mluvčí Malý.

Tato část jednání podle nejvyššího státního zástupce naplnila skutkovou podstatu pokusu o dotační podvod a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie a v tomto rozsahu nejvyšší státní zástupce považuje zprošťující rozhodnutí soudů obou stupňů za nesprávné. Tento závěr se podle mluvčího týká čtyř z osmi původně stíhaných obviněných lidí.

Nejvyššímu soudu proto v dovolání nejvyšší žalobce navrhuje, aby v dotyčné části rozhodnutí soudů obou stupňů zrušil a věc vrátil Krajskému soudu v Hradci Králové k novému projednání a rozhodnutí.

Vývoj tzv. krkonošské kauzy

září 2016
Pec pod Sněžkou na svém webu informuje o velkých investiční projektech. V následujících letech chce stavět parkovací domy a herní krajinu na Portáškách, jejíž předpokládaný rozpočet v té době je 33 milionů korun. Má z Velké Úpy udělat ideální místo pro rekreaci rodin s dětmi. Náklady na všechny projekty radnice odhaduje na 400 milionů, necelou polovinu mají pokrýt evropské dotace. * duben 2017 Na první pokus se městu nedaří dotaci na herní krajinu získat. „Původně jsme chtěli celou stavbu realizovat již v letošním roce, ale pokusíme se znovu získat dotaci, o kterou můžeme požádat až v říjnu,“ informuje město na radničním webu. V roce 2017 začíná policejní vyšetřování, jak kriminalisté později přiznají.

květen 2018
U horní stanice lanové dráhy ve Velké Úpě vzniká herní krajina za 45 milionů korun, na kterou Pec pod Sněžkou v českopolském dotačním programu získala 29 milionů korun.

červenec 2018
Otevření herní krajiny na Portáškách s obřími modely krkonošských zvířat, které jsou herním prvkem a sochou zároveň. Pásku přestřihávají také starosta Pece Alan Tomášek, autoři projektu a horský podnikatel Richard Kirnig. Ve stejné době začíná Pec stavět parkovací dům u čerpací stanice za 160 milionů.

říjen 2018
Policisté zabavují dokumenty na městském úřadě v Peci pod Sněžkou i v sídle Správy KRNAP ve Vrchlabí. Dělají také domovní prohlídku u peckého starosty Alana Tomáška a úředníků. Žádné obvinění zatím nepadlo.

listopad 2018
Většinový vlastník firmy Mega Plus Richard Kirnig na ustavujícím zastupitelstvu v Peci pod Sněžkou oznamuje, že jeho společnost, která provozuje pět skiareálů v Krkonoších, zastavuje investici za 250 milionů korun do plánovaného lyžařského propojení Pece a Velké Úpy. Důvodem je, že Pec má kvůli policejnímu vyšetřování problémy se získáváním dotací na stavbu parkovacích domů. Zajištění parkovací kapacity je pro lyžařské spojení středisek klíčové.

leden 2019
Krajské ředitelství policie v Hradci Králové zahajuje trestní stíhání devíti fyzických osob a jedné právnické kvůli dotačnímu podvodu a poškození finančních zájmů Evropské unie. Tři lidé včetně starosty krkonošského střediska Alana Tomáška jsou zadrženi a předvedeni k výslechu. Mezi obviněnými je také bývalý ředitel Správy KRNAP Jan Hřebačka.

září 2020

Krajský soud v Hradci Králové začíná projednávat případ. Obžaloba byla podána pro trestné činy pokusu dotačního podvodu, pokusu poškození finančních zájmů EU a poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

listopad 2021

Královéhradecký krajský soud zprostil obžaloby všech devět obžalovaných. Padla odvolání proti rozsudku.

červen 2022

Odvolací soud v Praze potvrdil osvobození všech devíti obžalovaných, verdikt je pravomocný.

červenec 2022

Nejvyšší státní zástupce reagoval na návrh královéhradeckého krajského státního zástupce a podal dovolání k Nejvyššímu soudu, které se týká pokusu o dotační podvod a poškození finančních zájmů Evropské unie. Žádá zrušení této části rozhodnutí, jíž čelily čtyři z osmi původně stíhaných obviněných fyzických osob, a znovuprojednání před hradeckým soudem.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Zloději očesali nové vozy u autosalonu, škoda se šplhá ke dvěma milionům

19. dubna 2024  10:47

Dva muži s pestrou trestní minulostí způsobili škodu za téměř dva miliony korun, když se v...

Špindlerův Mlýn povolil propojení skiareálů, parkovací terminál počká

22. dubna 2024

Premium Kvůli raketově rostoucím nákladům musela společnost Melida zcela přepracovat projekt na lyžařské...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Křižovatka byla příliš přehledná, divoké řidiče zkrotí kruhový objezd

22. dubna 2024  9:45

Ještě před začátkem léta začne přestavba křižovatky U Voříšku, na spojnici mezi Častolovicemi a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ze země vykoukl kel. Mamut z Hradce je jako první důkaz lovců dodnes unikátem

21. dubna 2024

Premium Přesně před 125 lety našli dělníci ve Svobodných Dvorech u Hradce Králové kostru mamuta. Dodnes jde...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Vzácná mláďata hyenky hřivnaté se mají čile k světu, kontrolu nesla nelibě

26. dubna 2024  15:13

Hyenka hřivnatá pustila po měsíci ke svým třem mláďatům chovatele Safari parku ve Dvoře Králové....

Sagan je jen jeden. Slovenská jednička nevidí přirovnání k legendě ráda

26. dubna 2024  12:35

Už jen pár desítek metrů před cílovou páskou se snažil prosmýknout kolem o kousek před ním...

Hory budou dostupnější, krkonošská střediska zavádějí letní skipasy

26. dubna 2024  10:05

Největší krkonošská střediska v letní sezoně zavedou novinku známou dosud hlavně z alpských zemí....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...