Pěstitelské pálenice musely zdražit kvůli rostoucím cenám energií

25. červenec 2022 07:50

Hlavně třešně teď zpracovávají pěstitelské pálenice. Jde totiž o první ovoce, které dozrává. Sezona je na úplném začátku a ovlivní ji zdražování energií. Cena za litr může stoupnout i o 20 korun. Vyšší ceny bude zákazníkům účtovat třeba provozovatel pálenice v ostravské části Plesná.

„Máme čtvrtého zákazníka a pálíme primárně jenom třešňový kvas. A může se stát, že se ozvou zákazníci, kteří minulý rok nestihli přivézt ještě švestkový kvas,“ říká provozovatel plesenské pálenice Roman Rajský.

Novou sezonu v pálenici Romana Rajského ovlivní zdražování energií. Pro výrobu pálenek totiž používá elektřinu a dřevo. Na litru si zákazníci připlatí zhruba 15 až 20 korun.

O něco méně pak bude navyšovat cenu i pálenice v Lichnově na Bruntálsku. „Aby se vykrylo zdražení plynu, protože máme kotle na plyn. Provizi za pálení zvedat nebudeme,“ vysvětluje majitel lichnovské pálenice Pavel Krajčiřík.

Někteří jeho kolegové začali přemýšlet, že by vyměnili zařízení a místo plynu používali jiné energie. On sám to zatím neplánuje. „Myslím, že ta krize tady nebude pořád. Věřím, že plyn je ekonomičtější než elektřina. Nemá cenu předělávat celou palírnu nějakým zbrklým způsobem,“ dodává Krajčiřík.

Výměnu plynu by zvážil až tehdy, pokud by energetická krize trvala několik let.

autor: Petr Dušek
Spustit audio