Akordeonista Vojtech Szabó si zahrál s Pražským výběrem i roli jukeboxu v divadle

25. červenec 2022

Vojtěch Szabó je sólový hráč na akordeon a patří k evropské interpretační špičce. Věnuje se převážně jazzové, francouzské a argentinské hudbě. Progresivním stylem a hrou na elektrický akordeon dokáže nadchnout i popové a rockové publikum.

„Na akordeon se dá zahrát víceméně všechno. Váží zhruba 11,5 kilogramu. Na koncertech raději stojím, na zádech je to potom cítit. Na hraní není potřeba přílišná fyzická síla, i když si to někteří myslí,“ popisuje.

Jarku Vykoupilovou zajímalo, jestli funguje Vojtěch Szabó někdy jako hrací skříň (v nejlepším slova smyslu!). „Ve Slováckém divadle jsem opravdu hrál jukebox,“ směje se. „Udělali skříň, kde jsem seděl a hrál postavu Rusa, který tam pil vodku a hrál na přání.“

A na jaké hudební zážitky akordeonista nejraději vzpomíná? „Bylo super zahrát si na festivalu na severu Irska s jazzovými muzikanty.“

Z čeho se skládá a jak funguje akordeon? A jaká historka se váže ke spolupráci s Pražským výběrem? O tom uslyšíte v záznamu Apetýtu, kde zazní i slavná melodie z filmu Amélie z Montmartru.

autoři: Jarka Vykoupilová , lop
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.