Srovnání pěti diet na hubnutí: Které fungují a které ne?

Snažíte se o ztrátu hmotnosti, ale ať už uděláte cokoliv, vaše váha se nehne ani o gram směrem dolů? V tom případě chápeme, že uvažujete o dlouhodobější dietě. Kterou dietu má ale smysl zkoušet? A na kterou byste měly raději zapomenout? Na to vše se společně podíváme níže.

Určitě to znáte. Podívala jste se jednoho dne do zrcadla a zjistila jste, že se vám v průběhu času nashromáždily na těle tukové polštáře. (Což často souvisí se sedavým zaměstnáním a dalšími změnami, které plynou z přechodu ze studentského života na ten dospělý.)

Všechny poučky říkají, že aby tělo hublo, potřebujeme docílit většího energetického výdeje, než jaký je náš energetický příjem. Než se ale pustíte do nějaké hodně restriktivní diety, je důležité vědět, že radikální pokles kalorií nebývá dobrým řešením. A to jak pro vaše výsledky (které ohrožuje jojo efekt), tak pro vaši psychickou pohodu a zdraví.

Níže se proto podíváme na několik diet, a povíme si, která z nich je pro zdravé hubnutí nejlepší.

Ovocná dieta

Ovocná dieta vypadá pro mnoho žen lákavě. Především v letních měsících, kdy stejně nemíváme na nic většího moc chuť. Nenechte se ale chytit do pasti líbivého názvu. Ovocná dieta je hodně restriktivní, prakticky vám neumožňuje jíst cokoliv jiného, než je syrové ovoce. Ačkoliv ovoce obsahuje vlákninu a vodu, myslete na to, že se v něm nachází i velké množství přírodního cukru, který není zdraví prospěšný. V neposlední řadě, kvůli restrikcím vám mohou z dlouhodobého pohledu chybět důležité živiny, mezi které patří proteiny, vitamín B12 a podobně. Pokud si tedy nechcete zahrávat s podvýživou, osteoporózou a dalšími problémy, ovocné dietě se raději vyhněte obloukem.

Zelná polévka

O této dietě se hodně mluvilo v prvním desetiletí 21. století. I v dnešní době má ale tahle radikální dieta poměrně velké množství příznivců. Zjednodušeně, princip této diety stojí na tom, že jíte v obrovském množství zelnou polévku. Tato dieta se dodržuje 7 dní, za které můžete zhubnout až 4,5 kg. (Nikdo vám ale neřekne, jestli to jsou svaly, voda nebo tuk, takže vaše snažení může často přijít vniveč kvůli tomu, že přijdete především o hmotnost z prvních dvou kategorií. Což je přesně to, co nechcete.)

V průběhu hubnutí se zelnou polévkou můžete přes den sníst až dvě jídla, která nemají se zelnou polévkou nic společného. Typicky jde třeba o banán, bramboru a podobně.

RAW dieta

RAW je anglické pojmenování syrové stravy. Zajímavostí je, že tento směr existuje už cca od roku 1800, největší popularitě se ale těší v moderní době. Stejně jako v předchozích případech se ale experti shodují na tom, že jde o velmi nebezpečný typ diety, který může z mnoha důvodů představovat pro její vyznavače zdravotní riziko.

V průběhu této diety můžete konzumovat syrové ovoce, syrovou zeleninu, ořechy a semínka, syrové luštěniny (předem namočené), ořechová mléka, syrová vejce, tepelně neupravené mléčné výrobky a podobně. (Ahoj salmonelo!)

Středomořská dieta

Středomořská dieta je hodně populární kvůli tomu, že ji známe ze svých dovolených u moře. V jejím průběhu jíte například olivový olej, banány, hrušky, mandle, luštěniny, ryby a mořské plody, hodně bylinek a podobně. Ve své podstatě tedy budete mít prázdniny i u sebe doma.

I když je tato dieta považována za zdravou, k řadě produktů nemusíte mít dobrý přístup, nebo mohou být pro našince příliš drahé. (Například řecké a italské sýry, kvalitní olivový olej, ryby a mořské plody…) Zároveň nemůžete tyto potraviny jíst v neomezeném množství, protože to, že je něco zdravé ještě neznamená, že po tom nepřiberete.

Keto dieta

Nejvhodnější pro vás bude keto dieta, v jejímž průběhu vyřadíte sacharidy a zvýšíte příjem kvalitních bílkovin a některých druhů zeleniny. Bílkoviny dovedou dobře zasytit, takže nebudete mít v průběhu dne hlad. Také chrání aktivní svalovou hmotu před nežádoucím úbytkem. (Což je problém mnoha jiných diet, o kterých jsme mluvili výše.) V neposlední řadě, tělo sacharidy potřebuje, takže se dostane do takzvané ketózy, v průběhu které organismus sahá do vlastní tukové tkáně, kterou používá jako palivo. Když keto dietu ještě podpoříte vhodně zvoleným cvičením, brzy byste si měly všimnout poměrně výrazného rozdílu.

Zdroje informací

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/fruit-diet – Ovocná dieta (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/the-cabbage-soup-diet – Zelná polévka (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/raw-food-diet – Raw dieta (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/mediterranean-diet-meal-plan – Středomořská dieta (anglicky)

https://www.healthline.com/nutrition/ketogenic-diet-101 – Keto dieta (anglicky)

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *