Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

V Jablunkově bylo otevřeno nové Muzeum trojmezí, našla se v něm stará udírna

Jablunkov |

Za velké slávy a přítomnosti kněžny Alžběty Lukrécie bylo v Jablunkově otevřeno muzeum trojmezí. Jeho expozice mapují život v nejvýchodnější části Česka od 15.století.

Nejstarší zděný dům v Jablunkově se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v Muzeum trojmezí. To bude pokračovat v činnosti jablunkovské výstavní síně, která pro nevyhovující prostory ukončila provoz před dvěma lety. Muzeum trojmezí nabídne stálou expozici i prostory pro proměnné výstavy. Je novou pobočkou Muzea Těšínska, jeho vybudování přišlo na 55 milionů korun. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Rekonstrukcí Knížecího domu zachránil Moravskoslezský kraj další památkově chráněnou budovu. Tento dům, s renesančním jádrem z konce 16. století, se navíc proměnil v nové muzeum, které bude dalším důležitým nositelem historie i tradic našeho regionu. Už samotný název muzea vypovídá o rozmanitosti a bohatosti zdejší oblasti, na kterou působily vlivy české, slovenské a polské kultury. Návštěvníci Muzea trojmezí tak mají jedinečnou příležitost seznámit se s kouzlem místní krajiny a života v horské části Těšínska." 

Kraj v posledních letech zpřístupnil bohaté sbírky Muzea Těšínska také v Archeoparku v Chotěbuzi a v předloni zrekonstruované Historické budově v Českém Těšíně. Od 22. července, kdy bude Muzeum trojmezí slavnostně otevřeno, se návštěvníci budou moci seznámit se stálou expozicí Krajina a lidé.

David Pindur, historik, Muzeum Těšínska: “Dneska v Knížecím domě v Jablunkově otevíráme stálou expozici s názvem Krajina a lidé. Jak již název napovídá, v podstatě je věnována nejen městu Jablunkov, ale celé okolní krajině, celé nejvýchodnější části České republiky a přilehlému příhraničí polskému i slovenskému. Jsme na trojmezí, ten samotný bod je na Hrčavě od roku 1993, takže v podstatě celému tomu horském regionu Jablunkovska s přesahy do Polska a na Slovensko. Expozice je koncipována multioborově. To znamená, je tady část přírodovědná, etnografická, historická i archeologická. Mezi určitá lákadla patří třeba archeologické nálezy, které zde byly učiněny v průběhu rekonstrukce tohoto domu. Stavebně historické konstrukce, ta udírna, základy pece z přelomu 18. a 19. století, ale samozřejmě velikým špekem jsou pozdně renesanční barokní kachle, ve které zde byly nalezeny a které jsou na velmi vysoké umělecké úrovni. Na jedné z nich je dokonce i znak města Těšína, což zase dokládá, vazbu na těšínská knížata z rodu Piastovců, kterým tento dům patřil. Expozice jsou věnovány v podstatě řekněme posledním asi pěti stům letům od toho 15. století až do poloviny 50. letech minulého století, tedy období socialismu. Je tady i zajímavá filmotéka. Můžete si tady pustit zajímavý film z československého filmového týdeníku z roku 1955 o elektrifikaci obce Hrčavy, poslední obci v Ostravském kraji, kde ještě nebyl zaveden elektrický proud. Takže i tento film, který jsme objevili v Národním filmovém archivu, získali jsme reprodukční práva, tak je možno si tady pustit a prohlédnout. Ten dům náležel ve druhé polovině 20. století město Jablunkovu, sloužil k obytným účelům. Od roku 1993 byl v přízemí obchod s potravinami a v patře bylo šest městských malometrážních bytů. Takové spíše sociální bydlení, řekli bychom dneska. Ti nájemníci se vystěhovali v roce 2020 a pak byla zahájena stavební rekonstrukce. Ten stav nebyl úplně optimální. V průběhu realizace stavební části projektu došlo k objevu několika historických prvků, o kterých se nevědělo, protože byly buď skryty pod omítkou, jako ta různá ostění kamenná, pískovcová, a nebo to byla největší senzace - objev té udírny, toho zazděného začerněného prostoru, který přináležel ke kuchyni v té pozdější garsonce. Myslím si, že Jablunkov jako město i v podstatě celý region získává nový kulturní stánek. Doufejme, že ta naše pobočka Muzea Těšínska bude žít nejen návštěvností stálé expozice, ale i těch proměnných výstav, ať již tady vedle ve výstavním sále, kde plánujeme dva až tři výstavy ročně, tak i na té chodbě budou fotografické výstavy. Momentálně je tady fotografické fotografická výstava o pralese Mionší.”

Slavnostní otevření muzea doprovázely dobové ukázky.

David Pindur, historik, Muzeum Těšínska: “Dneska jsme zhlédli historickou scénku, která nás přivedla do první poloviny 17. století, kdy žila poslední těšínská kněžna z rodu Piastovců Alžběta Lukrécie, které tento dům patřil. proto ten název Knížecí dům. Ona sama tady v neklidných časech 30leté války nejednou pobývala, jednou dokonce déle než rok. Ta scénka zobrazovala příchod kompanie císařské armády z jablunkovských šancí, což byla soustava opevnění na slezsko-uherské hranici. Celá ta hranice až po Istebnou a Koňakov byla zabezpečena těmito pevnostmi. Takže příchod posádky císařské armády a slavnostní přivítání - defilé na rynku, uvítání kněžny u jejího paláce v Jablunkově.”
Jiří Hamrozi (KDU-ČSL), starosta Jablunkova: “Pro město Jablunkov tato rekonstrukce Knížecího domu přes Moravskoslezský kraj, přes Muzeum Těšínska znamená, že jsme vytvořili spolupráci všech zúčastněných a myslím si, že jsme zvedli ten náš potenciál o jednu perlu a budeme na to moc pyšní. Co se týče Jablunkova a jeho památkové zóny, tak opravou Knížecího domu jsme zvelebili nádhernou budovu, která má nádherné klenby a vyplatí se ji navštívit.”
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Jsem moc rád, že se nám v posledních letech daří otevírat nová muzea a zpřístupňovat objekty, které často byly v dezolátním či havarijním stavu. Do toho zapadá i toto Muzeum trojmezí. Před třimi čtyřmi roky jsme budovu odkupovali od města. V roce 2020 jsme zahájili rekonstrukci a jsem rád, že se to podařilo. Hlavně děti a mládež jsou schopni se podívat, jak se žilo v minulosti, že tady byla krajina a příroda ještě před osídlením člověkem a je dobré si připomínat i ty chyby z minulosti a je to dobré, abychom se inspirovali do budoucna. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 55 milionů korun a k tomu ještě 8,5 milionu na odkup nemovitosti od města. Ta lokalita je velmi turisticky zajímavá a tato expozice může to zase zatraktivnit. Lidé se tady v Jablunkově zastaví, navštíví muzeum, seznámí se se specifickým regionem, který leží na pomezí tří států, což je unikum v rámci Česka. Lidé si zvykají objevovat něco, co ani nevěděli, že tady v regionu máme. Největším lákadlem je zřejmě ta část expozice, která se našla úplně náhodou při rekonstrukci. Jsou to základy pece a udírny. Mladou generaci budou lákat interaktivní části výstavy.”
Nahlásit chybu


K tématu

Po čelním střetu na obchvatu Jablunkova museli hasiči zraněné vyprošťovat z vraků

24. července 2023 11:37 | Jablunkov | Libor Běčák

Pět zraněných si vyžádala dopravní nehoda, která se stala v neděli večer na silnici I/11 v Návsí u Jablunkova. Po půl osmé se tam čelně srazila dvě osobní auta.

Jablunkov slavil udělení městských práv, ocenil osobnosti a hasiči mají vysvěcený prapor

16. července 2023 13:37 | Jablunkov | Libor Běčák

V centru Jablunkova, tentokrát v parku za radnicí se konala tradiční oslava udělení městských práv. Dvoudenní program připravilo Jablunkovské centrum kultury a informací. V neděli byl navíc vysvěcen prapor místních dobrovolných hasičů a oceněny osobnosti města.

Děti z Jablunkovska si zábavnou formou připomněly Den Země

26. května 2023 13:13 | Jablunkov | Libor Běčák

Tradiční Den Země se letos v Jablunkově konal s mírným zpožděním. Děti z celého Jablunkovska procházely stanoviště s různou tématikou, která byla v parku za radnicí, u integrovaného výjezdového centra a v Muzeu trojmezí.


Policisté zakročili proti mladíkovi, který si vykračoval poblíž šampionátu s kuličkovým samopalem

Dnes 13:54 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Jak postupují policisté proti podezřelému s dlouhou střelnou zbraní si mohl na vlastní kůži vyzkoušet 18letý mladík z Ostravy. Nedaleko haly, kde se právě odehrává hokejové mistrovství světa, procházel s airsoftovou maketou samopalu.

Budoucí zdravotníci skládali praktické maturitní zkoušky

Dnes 10:41 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Studenti středních zdravotnických škol skládali praktické maturitní zkoušky v Nemocnici Třinec.

Policisté zachránili život opilého muže, kterého doma málem udusila spálená večeře

Dnes 10:13 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Dvojice ostravských policistů vyjela 14. května večer k zásahu do Opletalovy ulice v Porubě, kde lidé ohlásili kouř vycházející z jednoho bytu.

Na Lodičkách v Karviné se konal triatlon Boženy Němcové. Jednou z disciplín bylo veslování

Volnočasový areál Lodičky patřil na jeden den sportovním nadšencům. Konal se tady netradiční triatlon. Jednou z jeho disciplín bylo veslování, podívejte se na reportáž.

Školáci navrhovali, co v Ostravě zlepšit. Diskutoval s nimi starosta centrálního obvodu

Školáci v centru Ostravy dostali otázku, co by ve svém městě zlepšili. Z námětů pak vzešla beseda se starostou centrálního obvodu, který se dětem snažil na jejich otázky osobně odpovědět. Zajímala je hlavně čistota, bezpečí nebo možnosti volnočasového vyžití.

Světlo a kořeny novojičínského rodáka na Staré poště

Stará pošta nabízí v květnu výstavu všestranného výtvarníka, novojičínského rodáka, Antonína Gavlase. Její název “Kořeny světla” odkazuje na jeho rodiště a na hlavní princip jeho tvorby.

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství, proměnou projde několik míst ve městě

V Karviné zkrášlují další veřejná prostranství. Po náměstíčku u Permonu a velké proměny prostoru u obchodního domu v centru města přišlo na řadu náměstíčko Gagarina a také plocha poblíž ulice Nedbalova. V současné době se už také připravuje proměna prostranství U Skleníku v Karviné-Ráji.

Studenti bruntálské průmyslovky postavili nejnovější Tatrovku, bude sloužit při zimní údržbě v okrese Bruntál

17. května 2024 12:23 | Celý MS kraj | Karel Soukop

Propojení teorie s praxí je vysněným cílem moha středních i vysokých škol. Dokonale se to povedlo na bruntálské Střední průmyslové škole a obchodní akademii. Ve spolupráci s Tatrou Kopřivnice jako druzí v kraji zdejší studenti sestavili celou nejnovější Tatrovku.

V Porubě zahájili 5. ročník Sdílka. Letos u Floridy, kde je v plánu rekonstrukce celého prostoru

16. května 2024 21:02 | Ostrava-Poruba | Yvona Fajtová | Expres Ostrava-Poruba

V Porubě slavnostně zahájili už 5. ročník Sdílka. Tato netradiční Pop Up expozice Začala už v roce 2016 na středovém pásu Hl. třídy a od té doby probíhá co dva roky pokaždé na jiném místě obvodu.

V Karviné už potřetí ocenilo vedení města na zámku Fryštát osobnosti ve zdravotnictví

17. května 2024 13:28 | Karviná | Monika Danková | Regionální zprávy POLAR

Vedení Karviné se rozhodlo udělit Pamětní list Rady města Karviné osobnostem ve zdravotnictví. Vybráni byli ti, kteří svou práci dělají zodpovědně, s velkým nasazením a mimořádným rozsahem odborných aktivit.

Žáci ZŠ Komenského z Frýdlantu nad Ostravicí předvedli rodičům chemické a fyzikální pokusy

Odpoledne plné chemických a fyzikálních pokusů si připravili žáci ZŠ Komenského ve Frýdlantě nad Ostravicí. Své dovednosti předvedli rodičům, které do školy pozvali u příležitosti Dne rodiny.

TIC Frýdek-Místek připravilo nové cesty k poznání historie textilního průmyslu

Turistické informační centrum Frýdek-Místek otevírá další nové cesty k poznání historie textilního průmyslu. Opět probíhají oblíbené jízdy historickým autobusem s návštěvou bývalých textilních areálů. Připravena je také nová trasa, která propojí historické památky s moderními prvky.

Začala rekonstrukce prostoru před Kulturním domem Frýdek

Začala dlouho očekávaná rekonstrukce prostoru před bývalým Kulturním domem Válcoven plechu. Místo získá novou dlažbu, stromové aleje i podzemní retenční nádrže. Práce potrvají zhruba do konce roku a vyjdou na necelých 23 milionů korun.

Protidrogový vlak si ve Frýdku-Místku prohlédlo na 900 návštěvníků

Ve Frýdku-Místku se opět zastavil protidrogový vlak Revolution train. Ten interaktivní a unikátní formou představuje dětem i dospělým problematiku drogově závislých. Cílem projektu je ukázat, co se s člověkem stane, pokud propadne drogám.

Školní jarmark učil děti finanční gramotnosti, předvedly se i na “Kumštplace”

15. května 2024 11:10 | Čeladná | Petra Dorazilová | Čeladenský miniexpres

Pestrý sortiment výrobků nabídl jarmark, který se konal v Základní škole Čeladná, a to ve spolupráci s klubem rodičů této školy.

Muzeum trojmezí v Jablunkově připravilo program ke Dni matek

14. května 2024 9:52 | Jablunkov | Libor Běčák | Kulturní okénko

Návštěvníci Muzea trojmezí v Jablunkově se mohli zapojit do aktivit, které byly připraveny ke Dni matek. Zatímco maminky si mohly dát kávu a v klidu si projít expozice, děti jim vyrobily drobné dárky.

V Jablunkově bylo otevřeno nové Muzeum trojmezí, našla se v něm stará udírna
Vydáno 25. července 2022 16:04, Jablunkov, Libor Běčák
Za velké slávy a přítomnosti kněžny Alžběty Lukrécie bylo v Jablunkově otevřeno muzeum trojmezí. Jeho expozice mapují život v nejvýchodnější části Česka od 15.století.

Nejstarší zděný dům v Jablunkově se po rozsáhlé rekonstrukci proměnil v Muzeum trojmezí. To bude pokračovat v činnosti jablunkovské výstavní síně, která pro nevyhovující prostory ukončila provoz před dvěma lety. Muzeum trojmezí nabídne stálou expozici i prostory pro proměnné výstavy. Je novou pobočkou Muzea Těšínska, jeho vybudování přišlo na 55 milionů korun. 

Ivo Vondrák (ANO), hejtman Moravskoslezského kraje: „Rekonstrukcí Knížecího domu zachránil Moravskoslezský kraj další památkově chráněnou budovu. Tento dům, s renesančním jádrem z konce 16. století, se navíc proměnil v nové muzeum, které bude dalším důležitým nositelem historie i tradic našeho regionu. Už samotný název muzea vypovídá o rozmanitosti a bohatosti zdejší oblasti, na kterou působily vlivy české, slovenské a polské kultury. Návštěvníci Muzea trojmezí tak mají jedinečnou příležitost seznámit se s kouzlem místní krajiny a života v horské části Těšínska." 

Kraj v posledních letech zpřístupnil bohaté sbírky Muzea Těšínska také v Archeoparku v Chotěbuzi a v předloni zrekonstruované Historické budově v Českém Těšíně. Od 22. července, kdy bude Muzeum trojmezí slavnostně otevřeno, se návštěvníci budou moci seznámit se stálou expozicí Krajina a lidé.

David Pindur, historik, Muzeum Těšínska: “Dneska v Knížecím domě v Jablunkově otevíráme stálou expozici s názvem Krajina a lidé. Jak již název napovídá, v podstatě je věnována nejen městu Jablunkov, ale celé okolní krajině, celé nejvýchodnější části České republiky a přilehlému příhraničí polskému i slovenskému. Jsme na trojmezí, ten samotný bod je na Hrčavě od roku 1993, takže v podstatě celému tomu horském regionu Jablunkovska s přesahy do Polska a na Slovensko. Expozice je koncipována multioborově. To znamená, je tady část přírodovědná, etnografická, historická i archeologická. Mezi určitá lákadla patří třeba archeologické nálezy, které zde byly učiněny v průběhu rekonstrukce tohoto domu. Stavebně historické konstrukce, ta udírna, základy pece z přelomu 18. a 19. století, ale samozřejmě velikým špekem jsou pozdně renesanční barokní kachle, ve které zde byly nalezeny a které jsou na velmi vysoké umělecké úrovni. Na jedné z nich je dokonce i znak města Těšína, což zase dokládá, vazbu na těšínská knížata z rodu Piastovců, kterým tento dům patřil. Expozice jsou věnovány v podstatě řekněme posledním asi pěti stům letům od toho 15. století až do poloviny 50. letech minulého století, tedy období socialismu. Je tady i zajímavá filmotéka. Můžete si tady pustit zajímavý film z československého filmového týdeníku z roku 1955 o elektrifikaci obce Hrčavy, poslední obci v Ostravském kraji, kde ještě nebyl zaveden elektrický proud. Takže i tento film, který jsme objevili v Národním filmovém archivu, získali jsme reprodukční práva, tak je možno si tady pustit a prohlédnout. Ten dům náležel ve druhé polovině 20. století město Jablunkovu, sloužil k obytným účelům. Od roku 1993 byl v přízemí obchod s potravinami a v patře bylo šest městských malometrážních bytů. Takové spíše sociální bydlení, řekli bychom dneska. Ti nájemníci se vystěhovali v roce 2020 a pak byla zahájena stavební rekonstrukce. Ten stav nebyl úplně optimální. V průběhu realizace stavební části projektu došlo k objevu několika historických prvků, o kterých se nevědělo, protože byly buď skryty pod omítkou, jako ta různá ostění kamenná, pískovcová, a nebo to byla největší senzace - objev té udírny, toho zazděného začerněného prostoru, který přináležel ke kuchyni v té pozdější garsonce. Myslím si, že Jablunkov jako město i v podstatě celý region získává nový kulturní stánek. Doufejme, že ta naše pobočka Muzea Těšínska bude žít nejen návštěvností stálé expozice, ale i těch proměnných výstav, ať již tady vedle ve výstavním sále, kde plánujeme dva až tři výstavy ročně, tak i na té chodbě budou fotografické výstavy. Momentálně je tady fotografické fotografická výstava o pralese Mionší.”

Slavnostní otevření muzea doprovázely dobové ukázky.

David Pindur, historik, Muzeum Těšínska: “Dneska jsme zhlédli historickou scénku, která nás přivedla do první poloviny 17. století, kdy žila poslední těšínská kněžna z rodu Piastovců Alžběta Lukrécie, které tento dům patřil. proto ten název Knížecí dům. Ona sama tady v neklidných časech 30leté války nejednou pobývala, jednou dokonce déle než rok. Ta scénka zobrazovala příchod kompanie císařské armády z jablunkovských šancí, což byla soustava opevnění na slezsko-uherské hranici. Celá ta hranice až po Istebnou a Koňakov byla zabezpečena těmito pevnostmi. Takže příchod posádky císařské armády a slavnostní přivítání - defilé na rynku, uvítání kněžny u jejího paláce v Jablunkově.”
Jiří Hamrozi (KDU-ČSL), starosta Jablunkova: “Pro město Jablunkov tato rekonstrukce Knížecího domu přes Moravskoslezský kraj, přes Muzeum Těšínska znamená, že jsme vytvořili spolupráci všech zúčastněných a myslím si, že jsme zvedli ten náš potenciál o jednu perlu a budeme na to moc pyšní. Co se týče Jablunkova a jeho památkové zóny, tak opravou Knížecího domu jsme zvelebili nádhernou budovu, která má nádherné klenby a vyplatí se ji navštívit.”
Lukáš Curylo (KDU-ČSL), náměstek hejtmana MSK: “Jsem moc rád, že se nám v posledních letech daří otevírat nová muzea a zpřístupňovat objekty, které často byly v dezolátním či havarijním stavu. Do toho zapadá i toto Muzeum trojmezí. Před třimi čtyřmi roky jsme budovu odkupovali od města. V roce 2020 jsme zahájili rekonstrukci a jsem rád, že se to podařilo. Hlavně děti a mládež jsou schopni se podívat, jak se žilo v minulosti, že tady byla krajina a příroda ještě před osídlením člověkem a je dobré si připomínat i ty chyby z minulosti a je to dobré, abychom se inspirovali do budoucna. Náklady na rekonstrukci se vyšplhaly na 55 milionů korun a k tomu ještě 8,5 milionu na odkup nemovitosti od města. Ta lokalita je velmi turisticky zajímavá a tato expozice může to zase zatraktivnit. Lidé se tady v Jablunkově zastaví, navštíví muzeum, seznámí se se specifickým regionem, který leží na pomezí tří států, což je unikum v rámci Česka. Lidé si zvykají objevovat něco, co ani nevěděli, že tady v regionu máme. Největším lákadlem je zřejmě ta část expozice, která se našla úplně náhodou při rekonstrukci. Jsou to základy pece a udírny. Mladou generaci budou lákat interaktivní části výstavy.”
Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/jablunkov/11000032535/v-jablunkove-bylo-otevreno-nove-muzeum-trojmezi-nasla-se-v-nem-stara-udirna