Čtvrtek, 18. dubna 2024

Další finanční injekci do vody, úspor energií a jejích nových obnovitelných zdrojů nebo odpadů pustí nový Operační program Životní prostředí

Další finanční injekci do vody, úspor energií a jejích nových obnovitelných zdrojů nebo odpadů pustí nový Operační program Životní prostředí

V srpnu startuje nový Operační program Životní prostředí, který nabídne 61 miliard korun především obcím a krajům, ale i firmám a domácnostem. Desítky miliard investic míří například na rekonstrukce a snižování spotřeby energií veřejných budov, ochranu přírody a městskou zeleň nebo budování nových zdrojů obnovitelné energie. Největší část dotací půjde na hospodaření s vodou v obcích, výstavbu kanalizací a čistíren odpadních vod nebo modernizace vodovodů a nové zdroje pitné vody. Návrh programu schválila Evropská komise 18. července.

Nejvíce peněz je určeno na přístup k vodě a hospodaření s vodou (14,1 mld. korun), na zvyšování energetické účinnosti a snižování emisí skleníkových plynů (12,2 mld.). Další peníze jsou připraveny na ochranu přírody, včetně zeleně ve městech (10,6 mld.) a adaptace na změnu klimatu a prevenci katastrof (10,2 mld.). Investice bude směřovat také do odpadového hospodářství (7,1 mld.) a na výstavbu nových obnovitelných zdrojů (7 mld.).

,,V novém programovém období OPŽP 2021-2027 chystáme do konce letošního roku vypsat více než dvacet výzev ze všech specifických cílů. Vycházíme vstříc žadatelům a zjednodušujeme potřebnou administrativu. To znamená, že redukujeme povinné přílohy žádosti o podporu a při hodnocení uplatníme co nejvíce sloučenou kontrolu formálních náležitostí. Vedle toho využíváme také prvky zeleného zadávání veřejných zakázek, tak aby příjemci podpory byli motivováni k odpovědnému chování a využívání principů zeleného zadávání, tedy využívání k přírodě šetrného zboží a služeb," dodává náměstek ministryně životního prostředí Jan Kříž.

Operační program navazuje bezprostředně na předcházející období 2014-2020, přináší ale řadu změn a novinek. Podpora bude cíleně mířit na komplexnost projektů. Například v případě rekonstrukce obecních nebo krajských budov to znamená nejen snížení spotřeby energií, ale zároveň co nejlepší využití obnovitelné energie spolu s prvky, které pomáhají adaptaci na změnu klimatu, jako jsou například zelené střechy nebo využívání dešťové vody. A zároveň by taková rekonstrukce měla zlepšit vnitřní prostředí budov.

Nové programové období bude klást důraz také na zadržování vody v krajině a zaměří se na důležité regiony z hlediska ohrožení kvality a kvantity povrchových a podzemních vod. V oblasti odpadů budou hlavními tématy prevence vzniku odpadů, především z potravin, a také textilních odpadů, jednorázových plastů a odpadů ze zdravotnictví. Podpora bude směřovat také na moderní technologie využívané v odpadovém hospodářství.

Operační program Životní prostředí je jedním z programů, který bude v letech 2021-2027 poskytovat prostředky z fondů Evropské unie - Evropského fondu pro regionální rozvoj a Fondu soudržnosti.

Další informace na jdete na stránkách Operačního programu životní prostředí 2021-2027.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů