Zpráva

Olomoucké (nejen) shakespearovské léto
vydáno: 26.7.2022
Letní kulturní program v Olomouci opět okoření Divadlo Tramtarie. Olomoucké nejen shakespearovské léto oživí parkán Konviktu. Letošní ročník festivalu je výjimečný tím, že vedle divadelní nabídky nebudou chybět ani známí hudební hosté.

Už sedmé léto v řadě pořádá Divadlo Tramtarie srpnový open-air festival Olomoucké „nejen“ shakespearovské léto. Stejně jako v předchozích letech budou mít diváci na pár dní možnost zažít divadlo v krásném prostředí v centru města, na parkánu Uměleckého centra UP v Olomouci.

Na letní scéně v blízkosti starých hradeb a parku zahraje Divadlo Tramtarie celkem třináct divadelních představení, inscenací ze svého repertoáru, a tři pohádky pro děti. Festival zahájí v úterý 2. srpna divácky nebývale oblíbený a úspěšný Kabaret nahatý Shakespeare. Tramtarie s ním sklízí úspěchy už více než pět let a za tu dobu nic neztratil na svém jedinečném kouzlu a vtipu.

Letošní Olomouckého „nejen“ shakespearovské léto slibuje ale opět mnohem víc. Hudebním hostem festivalu je Aneta Langerová. Spolu se smyčcovým triem se na parkánu rozezní v pondělí 8. srpna.

Velký hudební zážitek slibuje i vystoupení houslového virtuosa Jaroslava Svěceného. Návštěvníci se mohou těšit na Vilaldiho Čtvero ročních období a další světoznámé skladby. Spolu s J. Svěceným vystoupí komorní orchestr Virtuosi Pragenses. Koncert se uskuteční 16. srpna.

Další letní večery budou patřit oblíbeným inscenacím z repertoáru Divadla Tramtarie. Poprvé se na parkánu Konviktu představí novinky letošní divadelní sezóny: komedie o hledání lásky v prostředí internetových seznamovacích aplikací Láska sex a internety nebo úplně jiná absurdní komedie Dealeři, pod kterou je podepsaný uznávaný režisér Petr Šindl. Divadelní program nabízí také autorské hry Vladislava Kracíka, jako poetickou inscenaci Amélie z Hejráku nebo retro komedii Hřeben Bruce Willise.

Nejžhavější novinkou Divadla Tramtarie jsou Tři mušketýři. Ti měli premiéru teprve v červnu a okamžitě se stali hitem letní sezóny. Ostré kordy, divoké bitky a legendární hlášky, to všechno v odlehčeném tramtarijním podání zaručuje divadelní zážitek i skvělou zábavu. Tři mušketýry nabízí pořadatelé také jako rodinné představení vhodné i pro mladší diváky, proto je v neděli 14. 8. jej hrají už od 17 hodin.

Ani letos nebude chybět bohatý program pro nejmenší. Kromě oblíbených pohádek O pračlovíčkovi, O popleteném kouzelníkovi nebo Terezka a kouzelné autíčko je pro děti připraven také další zábavný program. Mohou se těšit na žonglérský workshop, malování na obličej, naučí se umění balancovat a nebude chybět ani oblíbená možnost vyfotit se s pohádkovým hrdinou.

Olomoucké nejen shakespearovské léto se koná na parkánu Konviktu, Uměleckého centra Univerzity Palackého, Univerzitní ulici č. 3 v Olomouci od 2. do 18. srpna.

Lístky jsou k dispozici online na www.shakespearovskeleto.cz nebo je lze koupit v Informačním centru města Olomouce v podloubí radnice. Vstupenky na jednotlivá představení budou v prodeji také na místě před začátkem programu.

zdroj zprávy: Vlasta Pechová

Další zprávy