Známé zamilované páry, které zemřely společně, ale cizí rukou

Pro mnohé je následná představa přežít zbytek života bez partnera nesnesitelná. Časté jsou případy, kdy lidé dobrovolně ukončili svůj život, aby unikli osamělosti. V následujících případech však partneři tuto možnost nedostali.

Julius a Ethel Rosenbergovi

Julius a Ethel Rosenbergovi byl americký pár s obrovským tajemstvím: byli špioni sovětského Ruska. Během druhé světové války pracoval Julius pro americký Armádní signální sbor a měl přístup k citlivým informacím o vývoji jaderné bomby, které předal Rusům. V roce 1951 manžele soud uznal vinnými ze spiknutí ve formě špionáže. V procesu, který by dnes vyvolal polemiku, je odsoudili k trestu smrti na elektrickém křesle. 19. června 1953 nejprve popravili 35letého Julia, za mrtvého ho vyhlásili už po prvním pokusu, ale Ethel se trápila více. Po počátečních elektrických šocích totiž lékař zjistil, že je stále naživu, a pokus museli opakovat. Juliovu vinu později dokázali, ale Ethelina účast na špionáži se nepotvrdila.

Julius a Ethel Rosenbergovi byli v ten den uznáni vinnými ze špionáže. Zdroj: www.twitter.com

Srbský král Alexander I. a Draga Mašínová

Král Alexander I. (známý jako Alexander Obrenović) vládl Srbsku od roku 1889 až do roku 1903, kdy byl spolu s manželkou Dragou zavražděn. Trůn získal po otci, který nečekaně abdikoval, když mu bylo pouhých 12 let. Po dosažení 16. narozenin v roce 1893 se Alexander oficiálně prohlásil za zletilého a v létě 1900 oznámil manželství s o 12 let starší Dragou Mašínovou, která se dosud živila svým tělem a po svatbě předstírala těhotenství, později ale trpěla zhoubným bujením vaječníků. Zatím ve Francii vyvíjel vyhnaný srbský princ Peter Karageorgevič pokusy svrhnout mladého krále. Karageorgevič odešel do exilu se svým otcem, který vládl Srbsku až do abdikace v roce 1858, kdy odmítl vstoupit do krymské války. 10. června 1903 o půlnoci vtrhli do paláce krále Alexandra I. a královny Dragy vojáci pod velením Karageorgeviče. Zmasakrovali nebo odvlekli Dražiny příbuzné. Královský pár se ukryl ve skříních v patře, ale po hodinách hledání našli dveře od tajného pokoje, za nimiž se ukrývá vystrašený Alexandr s Dragou. Krále zabijí jako prvního. Marně se ho Draga snaží bránit vlastním tělem. Ubijí i ji. Znetvořená těla pak vyhodí z balkonu paláce na nádvoří.

Král Alexander I. Obrenović s manželkou královnou Dragou Mašínovou otevřeli dveře tajného pokoje.
Zdroj: www.twitter.com

Siddiqa a Khayyam

V roce 2010 noviny na celém světě informovaly o dvou afghánských milencích, které Taliban obvinil z cizoložství. Jejich trest svět šokoval. Jednoho srpnového nedělního rána příslušníci Talibanu ve vesnici v severní provincii Kunduz zatkli Siddiqu (19) a Khayyama (25) a odvedli je na veřejné prostranství. Siddaqu oblečenou v burce umístili do jámy až po pás. Přivedli i Khayyama se zavázanýma očima a rukama za zády. Přečetli jim obvinění z porušení islámského práva. Siddiqu totiž prodali bohaté rodině, ale ona utekla a provdala se za svou skutečnou lásku. Lídři místní komunity reagovali klidně. Uvedli, že pokud se pár vrátí a Khayyamova rodina zaplatí v přepočtu devět tisíc eur (původní částka za manželství Siddiqy s druhým mužem), mohou se oddat. Bohužel, Tálibán zasáhl. Když dočetli obvinění, členové davu začali házet kameny. Siddiqu zavraždili první, kameny jí rozbili hlavu, a poté ji zastřelili. Po ní přišel na řadu Khayyam, po jeho vraždě se dav rozešel. Siddiqa a Khayyam se svou smrtí připojili k dlouhému seznamu Afghánců, které brutálně zabili ve jménu náboženství.

Zdroj: https://magazin.pluska.sk, www.twitter.com. Náhledová fotografie: rawpixel z Freepik