Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Svědectví redaktora Blesku z evakuace Hřenska: Záchrana nedoslýchavé turistky!

Autor: jel - 
26. července 2022
18:21

V neděli zasáhl les v Národním parku České Švýcarsko obrovský požár. Ten se bohužel vlivem větru začal v pondělí odpoledne opět rozšiřovat a ve večerních hodinách se začal přibližovat i k obcím. V noci museli hasiči proti prvotnímu očekávání evakuovat Hřensko. V místě byl v té době také redaktor Blesku Tomáš Stanislavčík. 

 

Ač to v pondělí vypadalo, že hasiči mají plameny pod kontrolou, vítr celou situaci změnil. Oheň se začal rozšiřovat a ve večerních hodinách postoupil k obcím. Velitel zásahu a náměstek pro Integrovaný záchranný systém hasičů Ústeckého kraje Martin Laníček uvedl, že v noci na úterý byla nejhorší situace kolem 3:00, kdy se zvedl silný vítr a nejohroženější byly části obcí Hřensko a Mezná, odkud se museli hasiči stáhnout, protože byli ohroženi na životě.

„10:45 – zasahuje 83 jednotek, 410 hasičů, čtyři vrtulníky, dvě letadla. Hřensko z 90 % evakuováno v noci do Děčína. Mezná v noci evakuována,“ informovali ráno hasiči.

Detaily evakuace

S evakuací Hřenska se původně nepočítalo. Situace se ale v noci změnila. „Večer ve zprávách bylo, že evakuace nebude. Mělo pršet, jenomže nepršelo a začal vítr. V půl druhé v noci nás v hotelu Labe budili,“ popsal noční událost Tomáš Stanislavčík. 

Doplnil, že evakuace probíhala celkem bez problémů a hasiči byli opravdu profesionální. „Nastaly i nějaké drobné komplikace. V hotelu byla starší německá turistka, která špatně slyšela. Při evakuaci se na ni nemohli dobouchat,“ uvedl redaktor. 

„Po příjezdu do Děčína nás dali nejprve do hotelu, nyní jsme v kempu,“ řekl. Na závěr dodal, že plameny v Hřensku přímo při evakuaci nebyly, byly však vidět za obzorem.

21:30
2. 8. 2022

Vážení čtenáři, online přenos k požáru v Českém Švýcarsku končí. Hasiči mají oheň po víc než týdenním boji pod kontrolou a v následujících dnech ho chtějí uhasit úplně. Děkujeme vám za pozornost a připomínáme možnost finančně pomoci zasaženým obcím a jejich obyvatelům prostřednictvím veřejné sbírky na crowdfundingové platformě Donio.cz. V současné chvíli dárci naposílali téměř devět milionů korun.

21:24
2. 8. 2022

Hasičům v Českém Švýcarsku se dnes podařilo plochu požářiště zmenšit z 606 hektarů na 513 hektarů. Návrat evakuovaných zatím dál není možný.

19:10
2. 8. 2022

Ústecký kraj chce přispět dobrovolným hasičům, kteří v Českém Švýcarsku zasahují, na nákup nové techniky. Půjde asi o miliony korun, řekl dnes ČTK hejtman Jan Schiller (ANO).

Kompletní online

Video  Ohnivé peklo v obci Mezná  - Hasiči Hrob
Video se připravuje ...

trintin ( 26. července 2022 19:17 )

..která špatně slyšela?? Autorka článku se nás snaží přesvědčit, že v uvedeném hotelu nemají přehled kdo z hostů je přítomen a dokonce ani nemají univerzální kíče pokojů?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání