Třebíčský festival Šamajim má hostům i chutnat. V programu jsou speciality židovské kuchyně

26. červenec 2022

Šamajim znamená hebrejsky nebesa - proč se právě takto jmenuje několik dní, které nám v Třebíči každoročně přibližují židovskou kulturu.

Dáša Juráňová ze Zadní synagogy v Dobrém dopoledni zavzpomínala, jak název vznikl. „Byl to výběr z několika možností, ty možnosti nám pomáhal vybírat Pavel Kuča z Krnova. Šamajim znamená nebesa. Tehdy mi to jako laikovi znělo pěkně, tak jsme festivalu vybrali tento název.“ 

Sama je u příprav festivalu od úplného začátku. „Židovská komunita k Třebíči patří, je to součást naší kultury a historie, takže by se na ni nemělo zapomínat. Ten festival to snad dělá,“ dodala.

V letošním ročníku se opět připomene třebíčský rodák Antonín Kalina, který zachránil stovky židovských dětí a je nositelem ocenění Spravedlivý mezi národy. K hostům opět patří Naftali Ďuro Fürst, kterého právě ještě v dětském věku Antonín Kalina zachránil. Stálým hostem je také publicista a spisovatel Stanislav Motl s novými poznatky z historie.

Návštěvníky letos potěší možnost ochutnat v pátek a v sobotu snídani v domě Seligmana Bauera, kde se budou podávat židovské speciality. Dalším lákadlem je krátké nahlédnutí do hebrejštiny, jazyka, který není složitý, ale používá úplně jiné písmo, než jsme zvyklí.

Podrobný program najdete zde a další informace si také poslechněte z přiloženého audia.  

autor: Dáša Kubíková | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio